Hvis sygeplejerskerne opfordrer til sympatistrejke er vi parat

Interview med Kenn Andreasen, formand for FOA, Mariagerfjord

-Vi skal have mere solidaritet. Hvis sygeplejerskernes fagforening opfordrer til sympatistrejker er vi parat til det. Vi skal ud og trykke på rammen – ikke acceptere at finansministeren fastsætter en ramme på 5% og lader os slås mod hinanden indenfor den. Hvis vi alle gjorde som sygeplejerskerne kunne vi gøre det.

Foto: Louise Bindslev. Sygehus Vendsyssel – klippet fra facebook

KPnet: Sygeplejerskerne er nu i strejke efter deres Nej til OK-resultatet. Hvilke paralleller er der til situationen for FOA-medllemmer på det offentlige område?

Kenn Andreasen: FOA’s medlemmer halter også bagefter i løn, vi har samme lave indplacering, bl.a. pga Tjenestemandsreformen. På det private område giver mangel på arbejdskraft mulighed for at få højere løn, sådan er det ikke indenfor det offentlige. Når der mangler folk og de ikke kan finde faste folk der vil arbejde på de løn-og arbejdsvilkår kommuner og regioner tilbyder tager de bare afløsere ind, de hæver ikke lønnen. På vores område kommer der flere og flere ufaglærte ind.

Det er tilsvarende problemer ifht sygeplejerskerne. Som afløser eller vikar får man muligvis mere i løn, men ikke pension, måske heller ikke sygedagpenge, hvis man ikke har haft timer nok.

Der mangler også sygeplejersker – og servicen blive ringere. Det er som om arbejdsgiverne tror andre skal komme med løsningerne.

Vores medlemmers løn bliver også holdt nede af de mange deltidsansættelser. Man får korte vagter, der passer til spidsbelastningerne, så der er ikke engang tid til det mest basale. Rigtig mange bruger fritiden på at forberede sig og de laver dokumentationen efter de er kommet hjem. Og jo flere ufaglærte der kommer ind, jo mere pres bliver der lagt på de faglærte for at få tingene til at hænge sammen. Udviklingen med de flere og flere ufaglærte presser også lønnen ned. Og så skal der jo også være uddannelsespladser.

KPnet: Hvad mener du der kan gøres for at gøre det til en fælles kamp i praksis og vinde strejken?

Kenn Andreasen: Alle os som er solidariske må møde op, hvor der er brug for det. Vi støtter i ord, men også når der bliver indkaldt til fælles demonstrationer eller andet er vi klar til at møde op.

Lige nu er vi er ude og sikre, at vores medlemmer i FOA ikke kommer til at tage strejkeramt arbejde. Og for at vinde strejken er det vigtigt at kolleger fra andre områder støtter, at en stor del af befolkningen støtter – og forbundene må støtte.

Hvis sygeplejerskernes fagforening opfordrer til sympatistrejker er vi parat til det. Under konflikten med Nemlig.com er 3F ude og opfordre til sympatistrejker. Sygeplejerskerne kan gøre det samme og melde det ud, det vil være fuldt lovligt at gøre under en overenskomststrejke.

Her er det en udfordring, at Dansk Sygeplejeråd ikke i udgangspunktet støttede op om en strejke. De kom med det samme resultat to gange. Før ville man i fagbevægelsen være gået fra forhandlingerne, hvis man havde fået sådan en begmand. Det var pinligt – men Nej’et blev større. Og en lønkomite er der vist ikke rigtig nogen der tror på.

OK-forhandlingerne bar præg af at vi sloges indbyrdes om de krummer der var sat af. Det dur ikke – vi skal ud og trykke på rammen. Hvis vi alle gjorde som sygeplejerskerne kunne vi gøre det. Men det er absolut positivt at sygeplejerskerne går ud i strejke, selvom de er alene. I vores afdeling stemte vi også Nej og vores medlemmer ville også gerne have strejket. Vi skal ikke acceptere at finansministeren fastsætter en ramme på 5% og lader os slås mod hinanden indenfor den. Vi skal have mere solidaritet. Det er en fælles kamp for alle fagbevægelsens medlemmer for bedre løn- og ansættelsesforhold.

Læs også
FOA Mariagerfjord: ”Vi skal stille krav til arbejdsgiveren – ikke slås internt om smulerne”
KPnet 8. maj 2021

Fagtoppens splittelsesforsøg må afvises med øget støtte til sygeplejerskestrejken
KPnet 24. juni 2021

Fuld solidaritet. Nok er nok. Sygeplejerskerne har sagt stop!
Arbejderpartiet Kommunisterne

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater