Arbejder- og bondeorganisationer i Peru kalder til forsvar for valget af Pedro Castillo

Ved anden runde af præsidentvalget i Peru, den 6. juni, blev den progressive skolelærer Pedro Castillo valgt i tæt opgør mod reaktionens kandidat Keiko Fujimori. Men det amerikansk støttede borgerskab har nægtet at anerkende resultatet og deres nederlag og truer med at bruge alle midler for at beholde magten. Fagforeninger og bondeorganisationer har i denne uge kaldt til massedemonstrationer til forsvar for demokratiet i Peru.

De, der ikke levede under Fujimoris diktatur i Peru i 90’erne, kan følge hvordan hans datter nu forsøger at gentage det. Keiko Fujimori har nægtet at anerkende resultatet af valget den 6. juni, hvor Pedro Castillo blev valgt som præsident. Og forsøger gennem løgne, mediekampagner og domstole at bane vejen for at kupforsøg.

På den anden side er der massiv folkelig mobilisering til støtte for den valgte præsident Pedro Castillo. Han blev kendt som en af lederne i en flere måneder lang lærerstrejke i 2017, der krævede flere midler til uddannelse og bedre løn til underviserne. Og er under præsidentvalgkampen blevet en samlingsfigur for alle, der ønsker et opgør med det amerikansk støttede borgerskab, den neoliberale politik og udsalget af landets ressourcer.

Dagligt er der manifestationer i hele Peru imod Fujimoris forsøg på at svindle sig til magten, med krav om at anerkende valgsejren til Pedro Castillo.

Allerede før corona-pandemien ramte var Peru inde i en økonomisk krise med høj arbejdsløshed og voksende ulighed efter mange år med neoliberale reformer og privatiseringer. Det globale virus udbrud har kostet titusinder livet, både fordi der mangler adgang til beskyttelse og medicin, men i særdeleshed fordi landets inkompetente regering angreb de hospitalsansatte i stedet for at sikre at alle fik adgang til behandling. De økonomiske hjælpepakker gik til landets banker og den rige elite, mens befolkningen intet fik.

Protesterne i november

I november 2020 blev Perus præsident Martin Vizcarra afsat, 8 måneder før hans tid i embedet udløb under anklager om korruption. I praksis et forsøg på at dæmpe utilfredsheden og sætte et nyt hold frem mod det kommende valg. Den næste dag blev den daværende præsident for Kongressen Manuel Merino – en forhadt forretningsmand og politiker – taget i ed som den nye leder. En beslutning der fik utilfredsheden til at eksplodere og udløste en bølge af protester i hovedstaden og i hele landet

Politiet gik til hårdt modangreb på de fredelige protester hvilket førte til, at to unge blev dræbt og mere end hundrede mennesker blev såret – flere alvorligt – af hagl og glaskugler. Nogle demonstranter blev bortført af politiet og tilbageholdt i flere dage. Mindst 35 journalister var blandt de sårede under protesterne. De folkelige protester lykkedes, og Merino måtte træde tilbage mindre end en uge efter at være blevet taget i ed.

To millioner peruanere har mistet deres job under pandemien. Næsten hver tredje lever under fattigdomsgrænsen. Samtidig er Peru alvorligt ramt af pandemien med over 187.000 coronarelaterede dødsfald.

Perus Kommunistiske Parti (Marxister-Leninister) konkluderede efter kampene i november: De neoliberale politikere har spildt tiden siden marts, hvor pandemien begyndte. De har diskuteret intetsigende ting, som slet ikke har løst beskæftigelsesproblemet, adgang til sundhed og uddannelse for befolkningen. Lad dem alle gå! det er sloganet, der gentages i gaderne ved siden af kravet om en konstituerende forsamling, nu!

Politiets undertrykkelse er sket med tilladelse fra den afviste præsident Merino og premierminister Antero Flores Araoz. Vi kræver strafferetlig forfølgelse af de politifolk, der begik disse drab og overfald, og af deres ledere og hele ministerrådet, der har forsøgt at gennemtvinge deres dagsorden på bekostning af ungdommens og arbejdernes blod.

Vi opfordrer arbejdere, ungdommen og folket til ikke at sænke paraderne. Vi må fortsætte med mobiliseringerne og indkalde en konstituerende forsamling, med bred folkelig deltagelse.

For en ny forfatning, der skaber grundlaget for et folks demokratiske republik, der planlægger den nationale økonomi og sikrer brugen af vores naturressourcer med suveræn interesse og adgang til sundhed og uddannelse til alle på alle niveauer.

Partido Comunista Peruano (marxista – leninista)

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne