”Vi tager kamptøjet på – det bliver en aktiv strejke”

Interview med sygeplejerske Vibeke Kline Lange Frost

KPnet: I har stemt et kæmpe NEJ til mæglingsforslaget. Hvorfor blev NEJ’et så stort?

Vibeke: Utilfredsheden har spredt sig endnu mere efter at Tjenestemandsreformen er blevet sat på dagsordenen. Det er blevet tydeligt, at det er åbenlyst uretfærdigt med vores lave løn. Vi har et momentum hvor vi vil gøre op med uligeløn.

Vi kan ikke se os selv i øjnene ved et ja. Morten Bødskov sagde fra Folketingets talerstol, at vi jo måtte have været tilfredse, når vi før har stemt ja. Og det er vi ikke! Så må vi jo sige NEJ.

Og Hummelgaard siger at ’det skal løses indenfor den danske model’. Så må vi jo sige NEJ til overenskomsten.

Pga reguleringsordningen, hvor offentligt ansatte ikke må være lønførende ifht de private bliver alle sygeplejersker oven i købet modregnet i deres løn. Bægeret er bare flydt over nu!

Fagforeningen har leveret det samme én gang til, og lønkomitéen er der ikke mange der tror på. Den har været under udarbejdelse i langt tid, så hvorfor pludselig blande den ind i overenskomsten. Det er tomme ord og der er intet forpligtende i det. Skal vi beholde vores selvrespekt kan vi kun sige NEJ.

Havde der ligget noget forpligtende i det havde det måske været anderledes, men det er der overhovedet ikke. Det er dem på gulvet der må afgøre om de er tilfredse, og sygeplejerskerne er IKKE tilfredse.

Vi sendte et klart signal med den høje stemmeprocent og det store NEJ. Andre lavtlønnede i det offentlige er heller ikke tilfredse, men topstyringen har betydet at der er givet et andet svar. På tjenestemands tirsdagene har der også deltaget folk fra FOA, BUPL og 3F. Vi på gulvet kan godt finde ud af at stå sammen – men meget tyder på at fagtoppen ikke kan. Lavtløn skal løses for alle offentligt ansatte.

KPnet: Hvad sker der nu? – Hvordan organiserer I jer, bliver det en aktiv strejke? Og hvilke krav stiller I til fagforeningen?

Vibeke: Fagforeningen sætter aktiv grupper i gang nu. For os er det vigtigt at vi arbejder sammen, så vi har anmodet om at vi fra ’SlutMed1969 – Ophæv Tjenestemandsreformen’ kan koble os på deres. Og så er det vigtigt at vi holder fast i at vi arbejder sammen tværfagligt, også selvom det er sygeplejerskerne der strejker. Det er vigtigt vi bruger NEJ’et klogt, også tværfagligt.

Vi appellerer til fagforeninger om at de må stå sammen. Og at vi alle tager kamptøjet på nu på trods af de stridigheder der måtte være. Fagforeningen har hidtil favoriseret ja-sigerne og ikke omfavnet nej-sigerne. Det er ærgerligt at de ikke har forholdt sig mere neutralt.

Hvilke krav stiller I til arbejdsgiveren?

Vibeke: Vi har samlet os i ligelønsbevægelsen på tværs af fag. Lønproblemet skal løses nu, arbejdsgiveren skal forpligte sig.
Jeg kan være bekymret for om vi vil få at vide, at nogen må holde tilbage med lønnen, hvis andre skal have. Men det giver mening at sige, at vi skal sprænge rammen og stå sammen på bunden for det. Vi skal ikke lade os slå tilbage af deres argumenter. De må afsætte ekstra penge.
Denne gang er sygeplejerskerne gået til overenskomsten på et oplyst grundlag pga den megen aktivitet der har været og debat på de sociale medier. Vi har kunnet debattere og er blevet meget klogere.

Læs også

Spræng rammerne! – For en bedre fremtid!
Udtalelse APK

Fuld tryk på solidariteten med sygeplejerskernes strejke!
KPnet 14. juni 2021

Nok er nok, sygeplejerskerne stemmer nej i flok! Fuld opbakning fra de nordjyske bygningsarbejdere!
KPnet 15. juni 2021


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne