Oktober Radio: Sygeplejersker er klar til kamp

I denne uges podcast fra Oktober Radio: Sygeplejerskerne stemte nej til OK21 og er gået i strejke. Men de står ikke alene i kampen for ligeløn. Solidaritets hilsner er strømmet ind fra alle kanter, fra pædagoger til stilladsarbejdere. Selvom den danske befolkning har stemt nej til deltagelse i eurozonen flere gange, har et flertal i folketinget alligevel overgivet kontrollen med økonomien, og EU var i denne uge forbi for at godkende Danmarks corona-hjælpepakker. Private virksomheder og de hemmelige tjenesternes aflytninger og overvågning af al data har betydning for alle, derfor må man tage sine forholdsregler og forstå omfanget.

I første del af udsendelsen taler vi om vores indtryk fra sygeplejerskernes første strejkedag. Vi gik med i demonstrationen i Århus og kunne mærke kampgejsten og også en spændt forventning om det nu denne gang endelig lykkedes at få kæmpet sig til ligeløn.

Der er 5000 på landsplan der er udtaget af til strejke og det er både på det kommunale og det regionale område. Allerede før man var kommet i gang måtte man flere steder aflyse fordi der manglede nødberedskab.

Se video fra demonstration og talen i Århus på KPnet TV

Læs også APKs udtalelse: Fuld solidaritet. Nok er nok. Sygeplejerskerne har sagt stop! (apk2000.dk)

Læs mere Sygeplejerskernes første strejkedag | KPnet

Nej til EUs budgetkontrol

Det næste punkt vi omtaler er EU-kommissionens officielle besøg i Danmark. EU burde intet have at gøre med den danske finanslov, for Danmark stemte som bekendt NEJ til at være medlem af unionen, og er derfor ikke medlem af eurozonen. Alligevel har det unionsbegejstrede folketingsflertal lusket Danmark med i fastkurspolitik, stabilitetspagten, osv. De påstår, det er godt for dansk økonomi, men i praksis er det kun er godt for den lille gruppe af superrige og deres monopoler.

Derfor troppede troppede EU kommissionens præsident Ursula von der Leyen i denne uge op for at kontroller og godkendte de danske budgetter og hjælpepakker, som en anden koloniherre.

Danmarks regering skulle til eksamen hos repræsentanten for de europæiske stormagters klub, og fremlægge regnskaberne. EU bestemmer om det er godkendt eller det er en ommer. Altså, EU har magten til at sige det ikke er godkendt, og det er sket flere gange for andre medlemslande at de får at vide at de skal hæve pensionsalderen, eller spare på de sociale udgifter, det offentlige sundhedsvæsen eller folkeskolerne.

Operation dunhammer

Det sidste punkt i dagens udsendelse, tager udgangspunkt i en afsløring i Politiken. Forsvarets efterretningstjeneste (FE) hjalp ikke kun USA med at spionere mod andre Europæiske lande, FE spionerede også selv mod de amerikanske aktiviteter, og sendte en fortrolig orientering til regeringen.

Vi taler om udviklingen, hvor al kommunikation løber gennem Internettet. De steder hvor lyslederkablerne mellem landene samles, eller hvor satellitcentralerne står, fungerer som knudepunkter for datakommunikation. Og der sidder agenter og lytter med.

I praksis er det meget mere omfattende, fordi spionerne ikke kun lytter på specifikke personer eller virksomheder, hvor man har mistanke, og har fået en dommerkendelse. Man lytter på alt, og bruger kæmpe datacentre til at lagre al data og har programmer der kan genkender hvad der siges, og hvem der tale eller skriver med hvem osv..

Udviklingen går ekstremt hurtigt, de flestes smartmobiltelefoner lytter altid med og sender data til google, facebook eller en af de andre amerikanske techgiganter. Mens NSA lytter med på kablerne.

Ligesom det er svært at forestille sig en verden uden Internet og smarte mobiltelefoner, så er det kun begyndelsen til næste fase, hvor alle de moderne apparater kan bruges ved hjælp af tale. I Danmark er det stadig lidt en gimmick der ikke har stor praktisk brug, men folk i store sprogområder er begyndt at kunne interagerer med deres apparater ved at tale til dem. Om få år vil man se tilbage på nutiden, på samme måde som vi ser tilbage på tiden før Internettet.

Det er både fascinerende, men også grund til at være på vagt, fordi når alle apparater hele tiden lytter med, så vil datamængden til de hemmelige tjenester og IT giganterne også vokse. Og de beskytter ikke arbejderklassens interesser, tværtimod.

Lyt til podcasten Lørdag formiddag Oktober Radio Århus.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne