Kommunistisk Politik Digital 20 – 2020 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 20 – 2020

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 39-40, 2020

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

 

Folketinget åbner 6. oktober – EU og Dansk Industri bestemmer
Når Folketinget åbner på tirsdag, med åbningstale fra statsminister Mette Frederiksen, vil hun helt sikkert sige, at det er det danske demokratiets festdag. Men både EU og Dansk Industri har i praksis skrevet alle talepunkterne og udkastet til det lovprogram der udkommer samme dag. Gå med i protesten ved Folketingets åbning tirsdag d. 6. oktober!
Gå med i protesten ved Folketingets åbning tirsdag d. 6. oktober

Aspekter omkring organiseringen af revolutionen i dag
Revolutioner har rystet og forandret de menneskelige samfund til det bedre gennem tiden. Mellem dem har der været kampe og protester, og revolutionerne er en slags klimaks, en kulmination, og til dels en afslutning på en form, en type, af klassers kamp mod hinanden.
Af Martin D, Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Arbejdsfordeling – også en form for løndumping
Virksomhederne forsøger med mange midler at redde sig gennem krisen ved at lade arbejderne betale. Trods hjælpepakker sker der massefyringer, og lokalaftaler bliver opsagt, hvor alle tilkæmpede tillæg fjernes med et klik med musen. En form for statsfinansieret lønnedgang er aftalen om arbejdsfordeling, der netop er sat i værk for mere end 1500 lufthavns ansatte.

Femern: Aftalen om 12 timers arbejde – 12 dage i træk er stadig rovdrift
Det er ikke i orden, at skulle arbejde 12 timer i træk 12 dage i træk og kun med én dags pause inden de næste 12 arbejdsdage. Mens fagtoppen fejrer sig selv med champagne er arbejdsforholdene på Femern-byggeriet stadig uacceptable.
I dag Femern – i morgen dig!

Jensens Bøfhus i angreb på de ansatte – 20 kr i lønnedgang
Endnu en arbejdsgiver er gået i frontalangreb på deres ansatte. Jensens Bøfhus A/S har i ly af corona-krisen opsagt overenskomsten og sat tjenerlønnen ned med 20 kr i timen. Torsdag var der aktioner ved flere af kædens restauranter.

KVINDEKAMPEN

Hvorfor sexisme?
Sløret er i den seneste tid blevet løftet for en kultur, hvor unge kvinder sættes under pres og kynisk bruges som legetøj og sexuel underholdning for magtfulde mænd. Hvordan er dette muligt, i et samfund der bryster sig af at have ligestilling mellem kønnene?
I oktober 2017 under MeToo-bevægelsen skrev Dorte Grenaa dette indlæg, der går bag om sexismens og machokulturens rødder. Om nødvendigheden af en kollektiv bevægelse for kvinders rettigheder – herunder retten til selv at bestemme over egen krop.
Af Dorte Grenaa, APK

Til verdens kvinder: Lad os forene os i kampen for socialisme, så vi kan ”trække vejret”!
Corona-pandemien efterlod kvinder med både gamle og nye problemer. Men den fik også kilden til alle disse problemer til at fremstå mere tydeligt og skarpt. Kapitalismens ’normal’ betyder slaveri for kvinderne. Og kvindehad er en del af selve kapitalismens natur. Dette har pandemien gjort selvindlysende.
Lad os styrke vores enhed og solidaritet og kæmpe for at kunne trække vejret frit!
Udtalelse fra Den Internationale konference af marxist-leninistiske partier og organisationer, CIPOML

KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Stop privatiseringen af Fjernvarme Fyn – Forligsaftalen om salg må skrottes!
På trods af massiv modstand hos den odenseanske befolkning har Socialdemokratiet, SF og Radikale i Odense Byråd med et snævert flertal indgået forlig om salg og privatisering af Fjernvarme Fyn. Et sådant forlig er en provokation mod fælleskabet i Odense og åbner op for en udvikling væk fra billig fjernvarme. Uanset løfter betyder privatisering, at det er markedet og profit som vil spille en afgørende rolle.
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK-Fyn

Flere penge til sundhedsvæsenet! Arbejdsmiljøet er håbløst
Covid-epidemien afslører hvor udsultet sundhedsvæsenet er, men problemernes årsag ligger meget dybere end den aktuelle krise, og arbejdsforholdene er i dag så pressede efter årevis med effektiviseringer og nedskæringer, at en stor del af sygeplejerskerne ikke kan se sig selv i faget om 5 år. Corona-situationen suger nu yderligere af ressourcerne til alt det andet nødvendige arbejde.

Sparebudgetter i institutionerne vil betyde øget sygdom – der skal ekstra penge til rengøring!
Hygiejne er et af de vigtigste våben mod smitte. Det gælder for corona og en række andre sygdomme som forkølelse og influenza. I en periode fik daginstitutionerne oprustet deres rengøringsbudget, men selvom vi nu står midt i corona-epidemiens anden bølge bliver der sparet i rigtig mange kommuner, og det er slut med ekstrabevillinger fra statskassen.

Et skridt nærmere sandheden: FE’s har system til at samle præcise data om danske borgere
Nye detaljer er sluppet ud omkring FE’s ulovlige dataindsamling. I den rapport som Tilsynet med Efterretningstjenesterne har sendt til regeringen angives det, at NSA’s aflytning af danske borgere ikke blot sker tilfældigt som en del af den store indsamling af udenlandsk data, men at systemet er bygget til målrettet at kunne foretage denne ulovlige indsamling. Info der kan bruges både af den amerikanske og den danske statsmagt.

Derfor er 5G i NATO’s søgelys
Der er stor rivalisering mellem de imperialistiske stormagter om mobilnetværkerne, ikke mindst 5G, hvor USA har erklæret boykot og handelskrig mod Kinas indflydelse globalt. Udover de mulige sundhedsmæssige farer ved 5G-netværket, har 5G et stort militært aspekt. USA og NATO slås for at tage magten over udbredelsen af netværket.
Af Geir Hem, aktiv i Stopp NATO (Norge)

UD AF EU

20 år efter NEJ til euroen: En betydelig sejr
Den 28. september var det 20 år siden, at monopolborgerskabet og unionspolitikerne modtog et rungende NEJ til euroen og dens konsekvenser. APK skrev dengang:
– Nej’et er ikke bare et ja til at bevare kronen, men et Nej til euro’en og til monopolernes unionsprojekt. Et Nej til afgivelse af mere suverænitet, til mere union. Og et Nej til nye forringelser af tilkæmpede velfærdsgoder.
Og slog samtidig fast: – Det må ikke glemmes, at ‘Europas Forenede Stater’ med egen stat, regering, mønt og militær, stadig er på vej – selvom de danske arbejdere og et flertal i befolkningen vil stå af. Et vigtigt slag er vundet – men den konsekvente unionsmodstands mål er stadig, at Danmark træder ud af EU.

EU vil styrke sin magt og finansiere det gennem gæld
EU’s nysprog barslede med endnu en absurd forvanskning, da Ursula von der Leyen under den seneste “State of the Union tale”, konsekvent kaldte gæld for ”grønne obligationer” og planen for at spendere pengene for ”Next Generation EU”! Det er underforstået den generation, der kommer til at betale for at EU-monopoler kan fortsætte med at skovle profitter ind og ødelægge planeten.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Covid-19 og arbejderklassen
Kapitalisterne og staten bruger Covid-krisen som en undskyldning for at få arbejderklassen til at betale for deres kriser. Denne artikel tager udgangspunkt i Indien, men tendensen er den samme overalt. Fælles for arbejderklassen over hele verden er også behovet for et opgør med det kapitalistiske system og med kapitalisterne, der som ligrøvere spekulerer i hvordan en global pandemi kan udnyttes til at trykke leve- og arbejdsvilkår og tiltage sig endnu større profit.
Af C.N. Subramaniam, Revolutionary Democracy, Indien

Nye regeringsaftale med Indien: Danmarks monopoler skal spinde guld
Indien gennemlever en periode med ekstrem rovdrift, udbytning og superprofitter til den internationale kapital – på bekostning af landets egen befolkning og arbejdere på landet og byerne. Nu tager dansk kapital og dens regering et nyt skridt. Regeringen har indgået et såkaldt ‘grønt partnerskab’ med den indiske Modi-regering. Her skal firmaer som A.P. Møller, F.L. Smidth, Danfoss, Vestas, Grundfos og Novozymes spinde guld. Som det er tidens trend smykker aftalen sig som ‘grøn’, men det politiske styre og den ekstreme udbytning af Indiens fattige arbejderklasse, som danske firmaer skal udnytte er det sorte grundlag for det grønne eventyr.
Af Nana Gregersen, APK

Protester i Madrids arbejderkvarterer: Dette er ikke nedlukning – det er klassekamp!
I weekenden bredte protester og demonstrationer i store dele af Madrids bolig- og arbejderkvarterer sig mod den lokale regering. En aktivist fra Nabobevægelsen fortæller, at der er i tusindvis af døde og smittede af Covid-19, men regeringen gør intet for at sikre sundhed og sociale forhold. I stedet må de omkring 850.000 indbyggere kun forlade deres bolig for at gå på arbejde, i skole og til lægen.

Indsatsen for at stabilisere kapitalismen og en revolutionær krisepolitik – del 3
Denne artikel er i tre dele. Den første del beskriver krisepolitikken i foråret 2020. I del to ser vi på kriseløsninger fra reformisterne og forskellige venstrefløjspartier. I sidste del prøver vi at ridse elementer op i en klassepolitik for en revolutionær vej ud af krisen. Der er tale om en foreløbig analyse, som løbende bliver opdateret.
Af E. Holemast

Oktober Radio: Folketinget åbner og Enhedslistens landsmøde
I denne weekend afholder Enhedslisten deres årsmøde, og vi har uden held forsøgt at finde ud af hvad der efterhånden adskiller partiet fra et traditionelt socialdemokratisk reformparti. Vi kommer også ind på folketingets åbning. Og til sidst taler vi om det uheldige ved at fremstille historien ved hjælp af dramatiseringer.
Udsendelsen d. 3. oktober 2020

Oktober Radio: Folkeskolen lider
I ugens podcast fra Oktober Radio kommer vi ind på, at op mod 5000 børn går igennem folkeskolen uden at bestå eksamen i dansk og matematik. Og vi når også at tale om den aktuelle corona-situation, og om regeringens svar på Elbil kommissionen. Til sidst taler vi om FN i anledning af den kommende 75 års fødselsdag.
Udsendelsen d. 26. september 2020

Til livekoncert med Trilleband og Mette Marckmann
På grund af corona’en, er mulighederne for at gå til koncert og høre livemusik kraftigt beskåret. I forbindelse med en tur til Bornholm fik vi dog for nylig muligheden i Svaneke. Her spillede Trilleband & Mette Marckmann. Det blev en dejlig aften, der ikke bare var et nostalgisk trip, men viste at Trilles sange stadig er rørende og gangbare og fortjener at leve længe endnu.
Af Poul Andersen

Vi er alle Julian Assange
I disse dage føres der en næsten mørkelagt politisk retshøring ved London-domstolen Old Bailey mod grundlæggeren af WikiLeaks Julian Assange, der afhøres gemt bag panserglas afskåret fra sine advokater. USA ønsker Assange udleveret og tiltalt for flere brud på spionagelovgivningen med op til 175 års fængsel. Hans store ”forbrydelse” er, at han i kølvandet på USA’s ulovlige krige mod Afghanistan og Irak har afsløret adskillige krigsforbrydelser, herunder henrettelser, tortur og dødspatruljer.
Af Frank Johannesen

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne