Arbejdsfordeling – også en form for løndumping

Virksomhederne forsøger med mange midler at redde sig gennem krisen ved at lade arbejderne betale. Trods hjælpepakker sker der massefyringer, og lokalaftaler bliver opsagt, hvor alle tilkæmpede tillæg fjernes med et klik med musen. En form for statsfinansieret lønnedgang er aftalen om arbejdsfordeling, der netop er sat i værk for mere end 1500 lufthavns ansatte.

I denne uge er 550 kabineansatte og 350 piloter i SAS sat ned i løn og tid, det samme er sket for 650 ansatte i SAS Ground Handling. Det er sket gennem den ordning om arbejdsfordeling, der blev vedtaget efter trepartsforhandlinger sidst i august.

Selskaberne Menzies, Gate Gourmet Denmark og de tre SAS-selskaber SAS Tech, Spirit Air Cargo og SAS Ground Handling (SGH) alle opsagt deres lokalaftaler med 3F for at kunne forhandle nye aftaler med lavere løn.

Aftalen betyder en lønnedgang på 20-50% – og accepterer man det ikke, er konsekvensen en fyreseddel.

Der er således sammenfald mellem firmaer, som har opsagt lokalaftaler og nu benytter ordningen om arbejdsfordeling. Forskellige veje, der fører til samme resultat – et angreb på lønnen.

Og dette kommer oveni den lønnedgang, som firmaerne gennemførte i starten af corona-krisen, med en lønnedgang på 9 til 13 procent som følge af trepartsaftalen om lønrefusion. Angiveligt for en periode.

Se Yderligere 350 SAS-ansatte presses ned i løn

Læs også

Kapitalen skal betale krisepolitikken – for en revolutionær vej ud af krisen!

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne