Protester i Madrids arbejderkvarterer: Dette er ikke nedlukning – det er klassekamp!

I weekenden bredte protester og demonstrationer i store dele af Madrids bolig- og arbejderkvarterer sig mod den lokale regering. En aktivist fra Nabobevægelsen fortæller, at der er i tusindvis af døde og smittede af Covid-19, men regeringen gør intet for at sikre sundhed og sociale forhold. I stedet må de omkring 850.000 indbyggere kun forlade deres bolig for at gå på arbejde, i skole og til lægen.

– Indtil nu har fagtoppens brandslukning og befolkningens frygt for Covid-19, kunnet forhindre protester og strejker i at bryde ud, fortæller Paola aktivist i Madrids nabobevægelse.

– Men den panikagtige nedlukning af 37 sundhedszoner – lige bortset fra når det gælder at gå på arbejde ! – demonstrerede den kaotiske og usammenhængende politik – og det har fået arbejderkvartererne til at eksplodere. Først koncentreret i Madrid fredag og søndag i alle arbejderområder og folkelige boligområder og byer.

Den stærke og aktive nabobevægelse i Madrid har her spillet en afgørende rolle. Den har i årevis ført en kamp mod boligspekulation og privatisering af sundhedsområdet, uddannelserne og vandforsyningen i Madridområdet.

– De vil have os i kvarteret til at betale. Det er ikke fair. Vi mangler læger. Sundhedsvæsenet må styrkes, og genoprette det offentlige sundhedsvæsen. Det er overhovedet ikke fair!, siger Paola

Boligområderne udskammes, som vi også har set det i Danmark som ghetto’er og som skyldige i den voldsomme udbredelse af coronasmitte. Mens den egentlige synder er det politiske styre.

– Coronaudbredelsen er et klassespørgsmål. Folk bor i små lejligheder, tager overfyldte offentlige transportmidler til arbejde og der er en voldsom mangel på læger i de boligområder hvor arbejdere og indvandrere bor. Madrid har i årevis været et laboratorium for nyliberal politik, så den offentlige tilgængelige sundhed er helt utilstrækkelig, siger Paola.

Madrid-området er hårdt ramt af corona, i øjeblikket med 600 smittede pr 100.000 indbyggere, og i visse områder op til 1000. I Madrid regionen er allerede mere end 15.000 mennesker døde som følge af corona.

Under epidemiens udvikling har regeringen og myndighederne undladt at tage de beslutninger, der kunne have bremset udviklingen. Madrid har den dårligste lægedækning i hele Spanien, en for hver 7.894 indbygger og det er estimeret, at der mangler 600 praktiserende læger og 150 børnelæger i regionen. I øjeblikket er omkring 5.000 sundhedsarbejdere sygemeldt. Mens regionsregeringen har bevilget 1 million euro til hospitalspræster er det intet givet til at bringe det offentlige sundhedsvæsen på højde med situationen.

Arbejdsløshed og stop for udbetaling af understøttelse

Oveni hele denne alvorlige sundhedssituation kommer arbejdsløsheden. Omkring 270.000 arbejdere er ramt af midlertidig nedgang i beskæftigelse og 80.000 er ifølge de officielle tal fyret. Den ‘minimumsindkomst’ som den centrale regering har slået sig op på er på ingen måde sikret. Udbetalingen stoppede i august for hundredvis af familier. Der er heller ingen dækning for de familier der må holde sig hjemme ved sygdom eller er i isolation fordi de har været i nærheden af en smittet. Og når man skal man skal på arbejde, sker det oftest i overfyldte busser og tog.

Fascister forsøger at splitte

Krisesituationen udnyttes aktivt af fascister, hvor boligkvarterer hænges ud som ghettoer og arnesteder for sygdom. Et medlem af det fascistiske parti Vox beskrev arbejderklassekvartererne som “multikulturelle affaldsbunker”,  i forsøg på at sætte den indfødte befolkning op imod indvandrerne.

– Men, slår Paola fast, befolkningen i disse kvarterer er bevidst om, at deres børn, der ikke har skolekantiner pga endnu en nedskæring fra region regeringens side i stedet har måttet spise de multinationales junkfood. De ved også, at deres boligmangel, overfyldte offentlige transportmidler og usikre jobsituation har det største ansvar for smitten i deres kvarterer. Det er ikke en tilfældighed, når man kunne høre folk fra arbejderkvartererne råbe slagord i demonstrationerne lørdag som:
“Dette er ikke nedlukning – det er klassekamp” eller “Her er vi – vi er antifascister”.

Soldater i stedet for læger

Den regionale præsident, Díaz Ayuso, der har gjort en dyd ud af at være ‘uafhængig af centralregeringen’, har nu bedt præsident Sanchez om hjælp fra hæren af “sundhedsgrunde” – borgerskabets eneste løsningsmodel for sociale problemer.

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne