Sparebudgetter i institutionerne vil betyde øget sygdom – der skal ekstra penge til rengøring!

Hygiejne er et af de vigtigste våben mod smitte. Det gælder for corona og en række andre sygdomme som forkølelse og influenza. I en periode fik daginstitutionerne oprustet deres rengøringsbudget, men selvom vi nu står midt i corona-epidemiens anden bølge bliver der sparet i rigtig mange kommuner, og det er slut med ekstrabevillinger fra statskassen.

Daginstitutionerne er generelt kørt i bund hvad angår budgetterne, og tilstrækkelig rengøring må derfor ofte vige for prioritering af andre ting. Da børnehaver og vuggestuer genåbnede under corona-epidemien blev det set som en nødvendighed at sikre bedre rengøring, og kommunerne blev kompenseret for ekstraudgifter. Men det er slut, selvom smittetallet nu er større end nogensinde.

I august gennemførte BUPL en undersøgelse, der viste at kun 26 procent af de pædagogfaglige ledere oplever, at deres kommune opretholder et højt beredskab for at holde smittespredningen nede. Langt de fleste ledere – hele 62 procent – svarer, at det kun sker i nogen eller i mindre grad hos dem.

De fleste steder er der ikke længere ekstra penge til rengøring – og heller ikke til at sikre mulighed for at have mindre børnegrupper. Så når man på de ’normale’ budgetter kører med underbemanding bliver de ekstra corona-tiltag umulige at gennemføre.

Det var desuden planen, at Arbejdstilsynet skulle føre tilsyn med at beredskabet overholdes, men i samme undersøgelse viste det sig, at det kun var sket i 4 % af institutionerne.

FOA har fulgt op og kan fortælle, at en lang række kommuner ligefrem har nedskæring på rengøringen i deres budgetter.

Der må flere penge til daginstitutionerne, ekstra rengøring og minimumsnormeringer – NU!

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne