Derfor er 5G i NATO’s søgelys

Der er stor rivalisering mellem de imperialistiske stormagter om mobilnetværkerne, ikke mindst 5G, hvor USA har erklæret boykot og handelskrig mod Kinas indflydelse globalt. Udover de mulige sundhedsmæssige farer ved 5G-netværket, har 5G et stort militært aspekt. USA og NATO slås for at tage magten over udbredelsen af netværket.

Af Geir Hem, aktiv i Stopp NATO (Norge)

”5G” er en forkortelse, som tit bruges. Hvad betyder det?

5G er en forkortelse for 5. generations mobilnetværk. Det kan levere hastigheder, der er op til ti gange hurtigere end dagens 4G. På en meget mere effektiv måde åbner det også for at forbinde et stort antal forskellige enheder online – på samme tid. ”Dette vil få store følgevirkninger”, reklamerer Telenor med på deres hjemmeside.

Og det får det selvfølgelig. Hastigheden og kapaciteten i 5G betyder, at det bliver muligt at udveksle store mængder data frem og tilbage næsten uden forsinkelse. Telenors reklameside oplister en række anvendelsesområder. Men et er udeladt!

Mange har nok bemærket handelskrigen mellem USA og Kina om udbygning af nyt mobilnetværk (5G-infrastruktur). USA kører frem som en bulldozer for at forhindre Huawei og andre kinesiske virksomheder i at tilbyde 5G-telekommunikationsudstyr. De har fået mange vestlige lande med sig. Paraplyen for dette er sikkerhedsargumenter. Dette billede er naturligvis også blevet NATO’s og Norges.

Der kan siges meget om de kinesiske myndigheders overvågning og kontrol. Men ligeså meget kan siges om amerikansk kontrol og åbne døre gennem teknologigiganterne og samarbejde mellem den amerikanske regering og militæret. (Et PS her er for resten, at Google også har indgået kontrakt med de kinesiske myndigheder om opsætning og kontrol af søgemaskiner – alt sammen for business.)

Kampagnen mod kinesiske virksomheder har karakter af en generel handelskrig, men indeholder langt mere.

5G ”vil have store følgevirkninger” siger Telenor, men undlader at fremhæve det måske mest centrale. Militære aktiviteter.

Langt mere end en handelskrig

Pentagons strategiske dokument ”5G-strategien”, som blev godkendt 2. maj i år, siger at:

”Forsvarsministeriet skal udvikle og benytte nye operationelle koncepter, der bruger den allestedsnærværende forbindelse, som 5G-funktioner tilbyder for at øge vores styrkers effektivitet, modstandskraft, hastighed og dødelighed.”

Pentagon eksperimenterer allerede med militær anvendelse af denne teknologi på fem luft-, flåde- og landstyrkebaser. Det blev bekræftet af Joseph Evans, teknisk direktør for 5G i forsvarsministeriet på en pressekonference 3. juni. Han sagde også, at syv nye baser vil begynde at teste.

Eksperter forudsiger, at 5G vil spille en afgørende rolle i udviklingen af hypersoniske våben, herunder nukleare sprænghoveder. Store mængder data indsamles, behandles og overføres i højt tempo for at styre våbnene i deres kredsløb. Den samme dataindsamling er påkrævet for at aktivere flere automatiserede systemer.

Den nye teknologi vil også spille en nøglerolle i kampsituationer og være i stand til at forbinde millioner af tovejs radioudstyr i et begrænset område. Og 5G vil være ekstremt vigtigt for hemmelige tjenester og specialstyrker. Det vil muliggøre meget mere effektive spion- og overvågningssystemer og forøge dødeligheden ved dronedrab.

Det strategiske dokument fra Pentagon siger også:

”5G-teknologier repræsenterer afgørende strategiske evner for USA’s nationale sikkerhed og for vores allieredes. Det er derfor nødvendigt at (…) overbevise vores allierede om at gøre det samme for at sikre interoperabilitet (effektivt samarbejde) for militære apps inden for NATO-rammen”.

USA og de europæiske allierede ekskluderer nu i stigende fart Huawei og andre kinesiske virksomheder fra 5G-tilbud på telekommunikationsudstyr.

USA’s strategiske notater afslører, at det vigtigste ikke er de enkelte landes sikkerhed, men at ”5G-teknologi er vigtig for at opretholde USA’s militære og økonomiske fordele.” (Joseph Evans på pressekonferencen i Pentagon i juni).

Fint så også at få deres allierede med på vognen. Det er ”good for business” og for amerikansk kontrol.

Og bagved står også det såkaldte militær-industrielle kompleks

Evans sagde også at:

”Det amerikanske forsvarsministerium arbejder tæt sammen med dets industripartnere, som investerer hundredvis af milliarder dollars i 5G-teknologi for at udnytte disse massive investeringer i 5G militære apps.”

Dette er et godt eksempel på det såkaldte militær-industrielle kompleks’ rolle. Men en side ved dette er også, at det 5G-kommercielle netværk, bygget af private virksomheder, bruges af Pentagon for at få forbrugerne til at betale for militære formål.

Jeg er ikke imod udvikling af ny teknologi, men det er i højeste grad nødvendigt at advare mod samarbejdet med militærindustrien og det politiske spil.

Det, der virkelig kan true vores sikkerhed, er, når denne teknologi bruges af Pentagon og ligesindede til (som det siges) ”at forandre vores liv” på andre måder end annoncen siger, og som vi selv ønsker.

For flere referencer se ”The art of war – The Dark Side of 5G: Military Use” Manlio Dinucci i ”the manifesto”, 8. september 2020

Geir Hem, 11.9.20

Oversat fra NYTT Slukk brannen! (Geir Hem)

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater