Jensens Bøfhus i angreb på de ansatte – 20 kr i lønnedgang

Endnu en arbejdsgiver er gået i frontalangreb på deres ansatte. Jensens Bøfhus A/S har i ly af corona-krisen opsagt overenskomsten og sat tjenerlønnen ned med 20 kr i timen. Torsdag var der aktioner ved flere af kædens restauranter.

I disse tider angriber en række virksomheder alle tilkæmpede rettigheder for både løn og arbejdstid. Det er store virksomheder med milliardoverskud, der under ly af corona-krisen sætter en offensiv ind mod arbejderne. Vi ser det lige nu i kæmpe målestok ved byggeriet af Femern-forbindelsen, hvor den danske stat som bygherre tillader dumping af løn og arbejdstid af groveste slags, og tendensen tegner sig. Vi ser det i Københavns Lufthavn, hvor arbejdsgiverne har opsagt lokalaftalerne, vi ser det i DSB, hvor man Dansk Industri i ryggen opsagde lokalaftalerne.

3F Privat Service, Hotel & Restauration skriver:
”Midt under Corona-krisen, efter at regeringen havde lukket alle restauranter i Danmark og medarbejderne var sendt hjem, iværksatte Jensens Bøfhus A/S en lockout der fjernede medarbejdernes overenskomst og betød at medarbejderne der stod i fagforening, blev fyret. Kort tid efter foretog de en yderligere fyringsrunde, hvor de fyrede 250 medarbejdere.
De har her på den anden side af sommeren udtalt i pressen, at de har foretaget en masse nyansættelser. Hvilket betyder ansatte der serverer til 20 kroner under den almindelige tjenerlønning”.

Fagforeningerne har taget skridt til et forsvar, men holder kampen strikt indenfor de fagretslige regler. I sagen med Jensens Bøfhus blev der torsdag organiseret en digital protest og fysiske protester rundt i landet. Men samtidig bliver der lagt låg på:

”Vi kan ikke opfordre til og fraråder på det kraftigste boycot, da det ikke er et anerkendt middel på arbejdstagersiden i den danske model ” skriver 3F Privat Service, Hotel & Restauration i begivenheden.

I sagen om Femerns-forbindelsen er toppen i BAT-forbundet ’bekymrede’ og har indgået i lange forhandlinger mens sagen har knirket rundt i det fagretslige system – mens arbejderne på Femern-forbindelsen i de sidste 3 måneder har været i fuld gang på vilkår med 28 dages arbejde i træk og 12 timers daglig arbejdstid!
Kampskridtet begrænser sig til at køre sagen i Arbejdsretten.

Der foregår omfattende angreb rundt omkring, at snakke i Arbejdsretten og acceptere dens dom som retfærdig vil ikke give resultat. Der må siges STOP i en fælles bevægelse fra alle arbejdspladser og arbejdssektorer. At blot håbe på at få tildelt ’retten’ gennem det fagretslige system er en blindgyde.

Solidariteten må rulles ud og en bevægelse udvikles over alt på arbejdsmarkedet.

Læs også

Nej til 12 timers arbejdsdag! I dag Femern – i morgen dig!

Lufthavnsansatte: Vi vil ikke betale – igen!

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne