Oktober Radio: Folkeskolen lider

Udsendelsen d. 26. september 2020

I denne uges podcast fra Oktober Radio kommer vi ind på, at op mod 5000 børn går igennem folkeskolen uden at bestå eksamen i dansk og matematik. Og vi når også at tale om den aktuelle corona-situation, og om regeringens svar på Elbil kommissionen. Til sidst taler vi om FN i anledning af den kommende 75 års fødselsdag.

Smittetallet slog i denne uge nye rekorder og fredag kom regeringen med nogle nye akut restriktioner, der skulle implementeres hen over natten. Vi taler om 350.000 test om ugen er nok til at genåbne samfundet. Og om den smitte app der viser sig at være fejlbehæftet.

Regeringen er i denne uge kommet med deres svar på Eldrup kommissionens anbefalinger til afgifter, og stiler efter at normalisere afgifterne på elbiler, der koster mere end 400.000. Det skulle ifølge deres beregninger betyde at omkring 25 procent af alle biler der bliver solgt de kommende 10 år bliver hybrid- eller rene batteribiler. Mens man forventer, der samtidig skal sælges 1,5 mio. benzin- og dieselbiler frem til 2030.
Regnestykket baserer sig mest på fremskrivninger af eksisterende tendenser, og indeholder ikke teknologiske landvindinger. Da regeringen først og fremmest tænker på indtægter, kan de afgifter hurtigt ændre sig igen. Vi tænker at privatbilisme ikke er løsningen, på hverken transport, klima, miljø og sundhed, det centrale element må være at styrke og transformere den kollektive offentlige trafik.

Karakter til folkeskolen
Tendensen de seneste 5 år er, at 8-9 pct. af eleverne ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse, ikke består dansk og matematik. Det svarer til omkring 5.000 elever – hvert eneste år. Og med en lovgivning om at man skal have bestået for at komme videre og få en uddannelse, så er der altså tale om en masse unge mennesker, der skal samles op og igennem en omvej i forløb i Forberedende Grunduddannelse. Og blandt de børn og unge som folkeskolen hægter af i dag, er der en tydelig social slagside.
Alt det som skolereform på skolereform har lovet at rette op på, er mere eller mindre kørt den modsatte vej.
Og der er intet der tyder på at alle løfterne om flere penge og bedre normeringer og bedre uddannelse til lærerne bliver til noget. Tværtimod viser erfaringer, at det er en illusion, at der skulle komme forbedringer uden kamp.

FN fylder 75 år den 24. oktober
Til sidst i udsendelsen taler vi kort om FN’s historie og om hvordan verdens imperialistiske stormagter misbruger FN’s sikkerhedsråd. FN’s generalforsamling, grundlag og ide om samarbejde og deling af viden, rummer på den anden side en række gode ting. Derfor er det vigtigt at skille den kritik der er af de kapitalistiske stormagters misbrug af sikkerhedsrådet, og andre dele af organisationen, fra den grundlæggende ide om internationalt samarbejde og diplomati gennem FN.

Læs også:
Sygeplejerske: Forstår godt hvis lærerne har fået nok!

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater