Til livekoncert med Trilleband og Mette Marckmann

På grund af corona’en, er mulighederne for at gå til koncert og høre livemusik kraftigt beskåret. I forbindelse med en tur til Bornholm fik vi dog for nylig muligheden i Svaneke. Her spillede Trilleband & Mette Marckmann. Det blev en dejlig aften, der ikke bare var et nostalgisk trip, men viste at Trilles sange stadig er rørende og gangbare og fortjener at leve længe endnu.

Af Poul Andersen

Deres repertoire består af folkemusikeren Trilles sange. Trille der døde for 4 år siden, var vel det man kan kalde Danmarks første kvindelige troubadour. Hvor man ovre i USA havde kvinder som Jonni Mitchell og Joan Baez, havde vi herhjemme Trille.

På pladefronten brød hun igennem i 1975 med pladen “Hej Søster”, som især datidens kvindebevægelse tog til sig og brugte som musikalsk talerør. For Trille kunne noget med sin sangskrivning. Hendes store force var at tage små hverdagsbegivenheder og løfte dem op til et mere almengyldigt og til tider politisk niveau.

Trille besluttede i 1989 at hun ikke mere ville stå i front på scenen og i stedet hellige sig arbejdet som freelancer, bla, som producer i DR. Rent faktisk gik der 26 år før Trilles sange igen kunne høres fra en scene. Inden hun døde gav Trille sin tilladelse til at hendes gamle band med Mette Marckmann i front kunne optræde med hendes sange. Og det nød de 50 mennesker der var samlet i Svaneke Gården godt af.

Det oprindelige Trilleband bakkede Mette Marckmann op. Ikke noget almindeligt kopiband, men garvede musikere. Hugo Rasmussen, der plejede at spille på bas i Trille band er død, så han var erstattet af Eva Skipper. Ellers var det Ole Fick på guitar og Øyvind Ougaard på piano, der lagde en fortrinlig klangbund til Mette Marckmann, der fortolkede sangene loyalt, og alligevel var helt sin egen.

Alt i alt en dejlig aften, der ikke bare var et nostalgisk trip, men viste at Trilles sange stadig er rørende og gangbare og fortjener at leve længe endnu. Corona-restriktionerne gør jo, at det nok i et stykke tid fremad, bliver svært at opleve livemusik, men indtil da vil jeg opfordre til at gå ind på eks. Youtube og ser og hører både Trille og Mette Marckmann og Trilleband. Teksterne kan ligeledes findes på nettet.

Hør Trilleband og Mette Marckmann med “Hej Søster”

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater