Kommunistisk Politik Digital 4 – 2020 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 4 – 2020

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 7-8, 2020

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Se også udvalgte artikler til print her

OVERENSKOMST 2020

Kun et NEJ kan sprænge rammerne!
Industriens forlig giver hverken den forandring eller de forbedringer, der skal til. Det blev endnu et kriseforlig i rækken. Det er ikke godt nok. Hverken for dem det dækker eller som ramme for forhandlingerne på de øvrige områder. Rammerne må sprænges med et NEJ.
Af Arbejderpartiet Kommunisterne,APK

Fælles kamp og organisering nedefra giver resultater!
Uden overenskomststrejken i 1985 og uden samling nedefra omkring kravet der dengang lød “35 timer med fuld lønkompensation” havde vi aldrig opnået at komme fra 40 timer til 37 timer i 1987. Den slags erfaringer er det værd at kigge tilbage her midt i OK20. Intet opnås uden kamp, og initiativet kan ikke overlades til fagtoppen, hvis mærkbare resultater skal hjem. Det fremgår tydeligt, at de hidtidige forlig og de minimale resultater – nu også på transportområdet.

Spræng rammerne for lager- og butiksansatte – højere løn og nej til udvidet arbejdstid!
Overenskomstforhandlingerne i HK handel har den seneste uge været i tænkepause. Arbejdsgiverne har blankt afvist kravene om bedre ansættelsesforhold og højere løn. I stedet forlanger erhvervet at pauserne bliver reduceret, at man skal arbejde flere timer – uden at få mere i løn, kortere varsel til at ændre arbejdstidsplaner, flere lukkedag med lange arbejdstider og mere fleksibilitet.

Et OK-Nej skal ikke kunne fejes til side – væk med sammenkædningsreglerne!
Skal et Nej til overenskomstresultatet igen kunne overtrumfes genem de udemokratiske sammenkædningsregler? Ved OK17 stemte slagteriarbejdere, transportfolk og bygningsarbejdere et massivt NEJ til overenskomsten, men ved hjælp af sammenkædning blev OK-forliget alligevel gennemtrumfet.

Vi vil have løn, meget mer i løn…. demonstration ved Tivoli Food Hall
Som tak til de mange faglige aktivister fra det private område, der bakkede op om de offentliges overenskomstkrav i 2018 blev der fredag givet tilbage ved en demonstration ved Tivolihallerne i København. Her demonstrerede offentlige ansatte skulder ved skulder med deres privatansatte kolleger. Dette for at bakke op om OK20 kravene om forbedringer der kan mærkes. Hele arrangementet løb af stablen over for Tivoli Food Hall i Bernstorfsgade i København. Netop i Tivoli Food Hall har mange af stadepladserne endnu ikke indgået overenskomst. Så også en klar støtte til ordentlige løn og arbejdsforhold der.

OK20 aktionsdag i Horsens: Vi vil aldrig igen lade os køre over af Industriens overenskomst
Opbakning til Industriens forlig for OK 20 var det svært at finde på dagens demonstration i Horsens. Tværtimod lød vurderingerne, at forliget på ingen måde sikrer den nødvendige stigning i lønnen eller de lavest lønnede efter en lang række af dårlige overenskomster. OK17 er ikke glemt.

OK20: De lavtlønnede bliver snydt – stem NEJ!
De lavtlønnede i industrien spises af med en lønstigning på 2,50 kr pr år over de næste 3 år, og en løn på 127,15 kroner i timen i 2023. Et helt uacceptabelt og latterligt lavt resultat. Fra arbejdsgivere og fagtoppen lyder hurra-råb, mens medlemmerne kun kan føle sig snydt og sige Nej til forliget. En afvisning af forliget breder sig i øjeblikket.

Fritvalgsordningen er ikke den løsning fagtoppen sælger den som
Baggrunden for at arbejdsgivere og fagtop har kunnet sælge fritvalgsordningen som et fremskridt er et kæmpe behov for en mindre presset hverdag – reelt behovet for en nedsat arbejdstid med fuld lønkompensation og lavere pensionsalder. Men med fritvalgsordningen har ledelsen i FOA, 3F, Metal, HK osv erstattet den fælles kamp for en 30 timers arbejdsuge og retten til pension fra 65 år – og for reelle lønkrav – med denne individuelle og uigennemskuelige ’løsning’.

NEJ til det rådne forlig! Forhandlerne har ikke leveret resultater
Bag lukkede døre har fagtop og industri skrevet overenskomst for 230.000 arbejdere i industrien. En overenskomst der samtidig sætter rammen for resten af de privatansatte, og for de offentligt ansattes overenskomster i 2021. Arbejdernes krav har hele tiden været klare: Arbejdstiden ned, lønnen op og markant højere mindsteløn.
Overenskomsten giver ingen af delene.
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

NEJ til fagtoppens rådne forlig!
Forhandlerne af industriens overenskomst har ikke leveret varen. Resultatet blev et råddent forlig – både for industrien og for de øvrige grupper at forhandle videre på.

8. MARTS – KVINDERNES INTERNATIONALE KAMPDAG

Kvindekamp – musik – og fællesskab i Christianshavns beboerhus 8. marts

oznor

Et program fyldt af politisk musik, kvindestemmer fra bevægelserne og kvindekamp. Vi skal høre Ulla Curdt fra Næstehjælperne, Marie Blønd fra Forældrebevægelsen Hvor er der en voksen, Ditte Danielsen fra Boligbevægelsen Almen modstand, Line Kattepine fra Tid til Fred og Marie Herget fra Kvinder i Kamp. Med sang og musik fra Søsterkoret, Røde Horn, Line Kattepine, Lizette Lassen og Esben Just.
Beboerhuset Christianshavn – Dronningensgade 34
søndag d. 8. marts kl. 14-17

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Kommunens plan er en ommer! Sæt en stopper for forråelsen – genopret det sociale område!
Dette var budskabet fra den store demonstration der d. 18. februar samledes i Århus – på trods af den silende og kolde regn. Forråelsen i Århus Kommune kender ingen grænser og må stoppe nu. NOK er i den grad NOK på det sociale område, der har været udsat for konstant nedskæring gennem de sidste 10 år og nu igen står til at skulle spare yderligere 140 millioner i 2020.

FRA KLASSEKAMPEN – INTERNATIONALT

Krigsoprustning på München-konference – og en stærk mobilisering mod krig og krigsøvelsen Defender Europe 2020
På den såkaldte sikkerhedskonference i München stod europæiske politiske ledere frem som fortalere for at gøre EU-landene krigsberedte og klar til at hævde kapitalens interesser og lebensraum i Mellemøsten, Afrika og mod Rusland og Kina – både gennem NATO og EU. På gaden blev der demonstreret mod krigsforberedelserne. D. 17. februar startede også de første skridt til den enorme krigsøvelse Defender Europe, der med hovedvægten i april-maj vil træne USA’s krig i Europa mod Rusland. Antikrigsbevægelsen i Tyskland mobiliserer.

Ildevarslende rumlen

Aldrig mere fascisme – Aldrig mere krig
Fra en international manifestation i Köln 1978 mod fascisme og krig

Lederen i Håndslag nr. 1./2020 – Ildevarslende rumlen – er en kommentar til den vækst af højreekstremistiske og fascistiske kræfter, vi oplever i denne tid. Og det er verden over, vi ser disse tendenser til truende sorte skyer i horisonten. Det virker som om den herskende ny-liberalistiske politik ligesom huser – giver rum og plads til at de fascistiske og højreekstremistiske kræfter virkelig kan boltre sig. På Christiansborg inviteres Paludan og hans Stram Kurs til at holde Rigskongres! Trykkefrihedsselskabet uddeler pris til fascisten Tommy Robison også på Christiansborg og den 27.februar vil de promovere den nyfascistiske gruppe Generation Identitær.
Det kan undre at de etablerede folketingspartier slet ikke reagerer herpå med andet end nærmest larmende tavshed. Historieløshed og manglende forståelse for fascismens karakter præger tydeligvis det høje Ting.

Protester i tyske byer efter højre-ekstreme mord – Nej til Naziterror!
Arbeit Zukunft, netavis for “Organisationen for opbygning af et kommunistisk parti i Tyskland” kommer i dag med denne opfordring til at bakke op om protesterne mod Naziterrror i Tyskland på baggrund af de seneste brutale højreekstremistiske mord i Tyskland med ni dræbte. En racistisk terror der har påfaldende lighed med myrderierne i moskeer i Christchurch i New Zealand og med Breiviks ekstreme angreb på ungdommen på Utøya i Norge

ENHED OG KAMP

At kæmpe i stedet for at bøje sig
Denne artikel om faglig kamp i Frankrig og Tyskland giver vigtige erfaringer til den danske nutid og de helt aktuelle spørgsmål i OK20. Hvad skal der til for at få resultater – hvilke kampmidler har arbejderklassen.
Af Organisationen til genopbygningen af Tysklands kommunistiske parti, Tyskland
Artiklen er bragt i APK’s teoretiske magasin Enhed og Kamp 1,2020

OKTOBER RADIO

Overenskomst nyt fra transportområdet
Overenskomstforlig indgået transportområdet – for 3F transport og logistik

En højreradikal myrder 9 personer i Hanau, Tyskland. Endnu engang er Tyskland ramt af et terrorangreb, denne gang var målet en vandpibebar i et indvandrerkvarter i Hanau
Omfanget af politisk motiveret kriminalitet er vokset til 20.000 tilfælde om året i Tyskland. Og omfatter alle former fra mord og mordbrande, til trusler, vold og hærværk, rettet mod religiøse minoriteter, fagforeninger, venstreorienterede, demokratisk valgte politikere, og etniske mindretal.

Arbejdskampe værd at kæmpe
I første del af udsendelse taler vi om overenskomstforliget på industriens område, og de mange andre mindre overenskomster der nu er gået i gang med at forhandle.
I sidste del af udsendelse taler vi om den seneste aflytnings skandale. Virksomheden Crypto AG i Schweiz har i mange år solgt forskellige løsninger til sikring af samtaler og beskeder mod aflytning. Men bag facaden var USA og Vesttysklands militære efterretningsorganisationer, CIA og BND, de virkelige ejere, og formålet var ikke at beskytte samtaler, men at lytte med på regeringer i hele verden der havde købt produktet. Samtidig har de hemmelige tjenester tjent penge uden offentlighedens fik indsigt i budgetterne.

KULTUR

Danmark er klar til Næste skridt – digtsamling af Kristian Dalgaard
Digtsamlingen Næste skridt af Kristian Dalgaard udkom i starten af december.
Ved flere receptioner og møder siden har der været højtlæsning af digte fra samlingen, og modtagelsen fra lytterne har alle steder været et bifald til den nye centimeter i den røde bogreol.

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne