Krigsoprustning på München-konference – og en stærk mobilisering mod krig og krigsøvelsen Defender Europe 2020

På den såkaldte sikkerhedskonference i München stod europæiske politiske ledere frem som fortalere for at gøre EU-landene krigsberedte og klar til at hævde kapitalens interesser og lebensraum i Mellemøsten, Afrika og mod Rusland og Kina – både gennem NATO og EU. På gaden blev der demonstreret mod krigsforberedelserne. D. 17. februar startede også de første skridt til den enorme krigsøvelse Defender Europe, der med hovedvægten i april-maj vil træne USA’s krig i Europa mod Rusland. Antikrigsbevægelsen i Tyskland mobiliserer.

EU-politikere som Frankrigs præsident Emanuelle Macron og Tysklands forbundsformand Frank Walter Steinmeyer var hovedtalere på konferencen i München. De bakker fuldt op om NATO’s krigsoprustning og går samtidig i brechen for at Europa skal træde frem på verdensscenen som en selvstændig imperialistisk militærmagt.

”Wetstlesness” – for lidt Vesten i verden

”Wetstlesness” var overskriften for hele konferencen. Et udtryk for at den vestlige imperialisme ruster til øget offensiv mod sine konkurrenter Rusland og Kina.

Offensiven dækker sig ind under et ideologisk skjold, hvor det hedder sig, at ’vi ikke gør nok for at nedkæmpe autoritære regimer’, ’ikke gør nok for at skabe fred i Syrien’, ’er for lidt sikre på egne værdier’.

Europa skal være ”Weltpolitikfähig” – klar til at indtage pladsen som stormagt, og Macron lagde ikke et pyntelag af fredsløgne omkring budskabet, da han sagde:

”Europa har brug for for en strategi for at kunne følge med i konkurrencen mellem USA, Rusland og Kina”.

Den økonomiske rivalisering følges op af militære krigsforberedelser, og Macron fortsatte: med at forklare, at Europa ellers ikke være i stand til ”selv at forsvare sine interesser i Afrika, i Mellemøsten og overfor Rusland”.

Og: ”Hvis vi ikke har et råderum for handling, har vi heller ingen troværdighed i vores udenrigspolitik”. Altså en kontant milliardoprustning for en offensiv krigsmaskine –  og herunder at Europa i fremtiden skal råde over egne atomvåben.

Protest mod militærøvelsen Defender Europe 20

Denne imperialistiske rivalisering skaber stor fare for verdens folk. Men den sker ikke uden modsvar. I Tyskland er antikrigsbevægelsen levende og aktiv. Konkret vil den i den nærmeste tid mobilisere imod NATO-krigsøvelsen Defender Europe 20. Der vil blive protesteret og lavet blokader mod de omfattende troppetransporter gennem Tyskland, som øvelsen går ud på.

Defender Europe er en massiv krigsøvelse, hvor 20.000 amerikanske soldater vil blive indsat fra USA og slutte sig til 9.000 amerikanske soldater, der allerede er udstationeret i Europa. 8.000 soldater fra de 17 europæiske deltagerlande vil desuden deltage i øvelsen der bevæger tropper og materiel gennem 10 lande.

Defender Europe er en øvelse i krig i Europa. USA landsætter her et stort antal tropper, kampvogne og andet materiel i europæiske havne – og koordinerer med NATO og EU i Europa. EU forventer at sætte et større millionbeløb af i deres kommende budget til ombygning af infrastrukturen.
Der trænes i transport ad veje, jernbaner og flytrafik. Der vil blive øvet med faldskærme, krydsning af floder mm.

Hoveddelen af øvelsen vil ligge i april-maj. På siden Stop Defender 2020 vurderer de, at
øvelsens placering op mod Ruslands vestgrænse i sig selv indebærer en fare for en direkte konfrontation mellem NATO og Rusland. Og som vi tidligere har set det i NATO’s øvelser ligger der også en historisk provokation. Datoen for øvelsen markerer 75-året for Den Røde Hærs befrielse af Europa fra fascismen.

Læs mere om modstanden på siderne

Stop Defender 2020

og

No To NATO

Se video om protester ved München konferencen

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater