Oktober Radio: Arbejdskampe værd at kæmpe

Udsendelsen 15. februar 2020

I første del af udsendelse taler vi om overenskomstforliget på industriens område, og de mange andre mindre overenskomster der nu er gået i gang med at forhandle. Det er langt fra et prangende resultat som industriens parter kom ud med, en beskeden lønstigning på 2,5 kr. på startløn/mindstelønnen, 400 kr. om måneden før skat, og 3 procent på fritvalgsordning, giver ikke meget mere plads i budgettet.

De seneste årtier har det private arbejdsmarked ikke haft storkonflikt i forbindelse med overenskomsterne. Det selvom der har været masser at kæmpe for, og der er stort set ikke er givet indrømmelser på arbejdstiden siden 98. Det er 35 år siden der sidst blev vundet en sejr på den ugentlige arbejdstid, 22 år siden der blev vundet en sejr på feriefronten.

I stedet er udviklingen gået baglæns på en masse fronter, og det store rykind af underbetalt udenlandsk arbejdskraft har givet masser af mindre konflikter og kæmpe stor frustration for både fabriksarbejdere, håndværkere og chauffører.
Afvikling af regler for åbningstider i butikkerne, har givet håbløse arbejdstider for 100.000 vis af ansatte i detailbranchen. Og online handel har givet horrible forhold for ansatte på lager og i udbring. osv. osv.

Derfor er det en bunden opgave for dette års overenskomst at få banket krav igennem der giver en normalarbejdstid, med en 6 timers arbejdsdag som hovedregel, med en løn til at leve af.
Vi mener til gengæld ikke der er meget fidus i en fritvalgsordning, der mere eller mindre betyder at folk selv betaler for et par ekstra fridage.

Læs mere her:
Fritvalgsordningen er ikke den løsning fagtoppen sælger den som

Er militæret løgnere eller idioter
I sidste del af udsendelse taler vi om den seneste aflytnings skandale. Virksomheden Crypto AG i Schweiz har i mange år solgt forskelige løsninger til sikring af samtaler og beskeder mod aflytning. Men bag facaden var USA og Vesttysklands militære efterretningsorganisationer, CIA og BND, de virkelige ejere, og formålet var ikke at beskytte samtaler, men at lytte med på regeringer i hele verden der havde købt produktet. Samtidig har de hemmelige tjenester tjent penge uden offentlighedens fik indsigt i budgetterne.

Efter den kolde krig trådte Tyskland ud af ejerkredsen, mens CIA fortsatte med at bruge Crypto AG. Her træder Danmarks forsvar ind på banen, og har ifølge Danmarks Radio brugt millioner på udstyr fra virksomheden. Hvilket stille det prikærer spørgsmål, om det var med eller uden viden om at CIA lyttede med?
Var man vidende har man måske bevidst stillet udstyr ind til statsministeriet som USA kunne lytte med på… Var man uvidende har man bare købt katten i sækken hos et privat firma uden at vide hvordan det fungerede. Intet svar er særligt godt i dette scenarie.

Forbindelsen til CIA kom allerede frem i 80erne, da USA kom til at afsløre at de vidste hvad man talte om i Libyen og Iran. Men det var tilsyneladende ikke helt ringet ind i det danske forsvar. Sagen kræver bestemt en nærmere undersøgelse og en ændring af tilgangen til IT sikkerhed i Danmark. Det ligger i dag under forsvarsministeriet, og al det hemmelighedskræmmeri man kan forestille sig. Det er i sig selv fuldstændig kontra al viden man har om sikkerhed i dag.

Kun open source software, og åbenhed omkring hardware, kan sammen med et aktivt samarbejde med både universiteter, professionelle og frivillige i alle aldre, sikre at fejl og sårbarheder i IT og kommunikationsudstyr bliver opdaget, og det kan kun ske i det civile samfund.

Da vi sidste år talte om Huawei var blevet afvist som leverandør til 5G netværket, stod det allerede klart at anklagerne fra USA og England mod Kina for at bygge spionsoftware ind i deres udstyr, kom ud af at dette gjorde de selv. Det har været en åben hemmelighed for alle, og ikke mindst siden Edward Snowden afslørede det ekstreme omfang.

Vi kan derfor også forudsige at der ligger problemer med sikker IT og kommunikation i andet udstyr som f.eks. de meget dyre kampfly F35, hvor kildekode også er hemmelig. Endnu en grund til at skrotte det køb.

Link:
Forsvaret har købt krypteringsudstyr for millioner hos hemmeligt CIA-firma

Den globale sikkerhed – Oktober Radio

HØR UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne