OK20: De lavtlønnede bliver snydt – stem NEJ!

De lavtlønnede i industrien spises af med en lønstigning på 2,50 kr pr år over de næste 3 år, og en løn på 127,15 kroner i timen i 2023. Et helt uacceptabelt og latterligt lavt resultat. Fra arbejdsgivere og fagtoppen lyder hurra-råb, mens medlemmerne kun kan føle sig snydt og sige Nej til forliget. En afvisning af forliget breder sig i øjeblikket.

Der er stillet krav om langt større stigninger på mindstelønnen end det der er opnået. Alligevel anbefaler f.eks. HK-privat at sige ja til forliget. I deres argumentation går de helt udenom lønspørgsmålet, som på ingen måde er opfyldt, men roser stigningen i fritvalgsordningen som den store sejr. Her ser de helt usolidarisk også bort fra de kommende forhandlinger for et kæmpe lavtlønsområde som HK handel.

Forliget dækker direkte 230.000 ansatte i industrien, men industriforliget kommer som såkaldt ’spydspidsforlig’ til at danne rammen for alle de kommende forlig for resten af de 600.000 privatansatte – og senere også for de offentligt ansatte. Derfor vedkommer resultatet reelt alle.

Fritvalgsordningen betaler man selv

Ikke alene er fritvalgsordningen en individuel løsning der er blevet sat i stedet for et kollektivt krav om nedsat arbejdstid – pengene vil ifølge den nye aftale blive trukket fra de lokale forhandlinger. Og det er den vej fagtoppen ønsker at gå fremover, med individuelle løsninger i stedet for at rejse et fælles krav om 6 timers arbejdsdag – 30 timers arbejdsuge.

Intet i forliget der afhjælper social dumping

Problemet med løndumping findes indenfor byggeriet og transportområdet, men også en række andre områder i industri, gartneri, landbrug osv. Forliget giver ingen hjælp her, hvor EU kan fortsætte med at presse lønninger og arbejdsforhold ved at tilføre lavt lønnet arbejdskraft uden den sikring som en markant højere mindsteløn kunne have givet. Og selvom der vil blive forhandlet særskilt for andre områder vil de stadig være bundet af industriforligets rammer.

3F i Aalborg anbefaler et Nej

3F’s industrigruppe i Aalborg har vendt tommelfingeren nedad, og gruppeformand Benny Vinther Jensen udtalte bl.a, at i en situation hvor habitterne på direktionsgangene har uddelt voldsomme lønstigninger ud til sig selv er 2,50 kr på lønnen alt for lidt.

3F’s industrigruppe skriver:

– Når vi siger nej er det af mange grunde:
For lidt på mindstelønnen, ingen styrkelse af tillidsrepræsentanterne, ingen styrkelse for medlemmerne og TR i arbejdstidsspørgsmål, og ikke at forglemme, ingen 3F-medlemsfordele overhovedet.

Det var alt sammen krav, som som vores tillidsvalgte havde vægtet højt i forarbejdet til forhandlingerne – og derfor blev det et klart nej.

Læs også

NEJ til fagtoppens rådne forlig!
KPnet 10. februar 2020

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne