Kommunistisk Politik Digital 2 – 2021 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 2 – 2021

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 2-3, 2021

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra og uh KPnet og KPnetBlogs

 

“Uden revolutionær retning går det ikke!”
Interview med APK’s formand, Jonas Ørting om den aktuelle situation, en revolutionær vej og alternativ ud af krisen. Og hvorfor et kommunistisk parti fortsat er afgørende.

Danmark skal ud af EU!
Brexit viser, at det kan lade sig gøre at kunne komme ud af EU uden at al handel går i stå. Storbritanniens udtræden af EU, selv efter 45 års medlemskab, er en realitet. Det kan også lade sig gøre for Danmark. Det er nu, det er tid til at styrke EU-modstanden med det klare mål, at få Danmark ud af EU.
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

DEBATINDLÆG frem mod APK’s 9. KONGRES

Forbyd atomvåben! Danmark ud af NATO og EU!
Atomvåben er det farligste terrorvåben af alle – og det er tæt forbundet til de imperialistiske stormagters kamp om magten. Skiftende danske regeringer har boykottet FN’s forbud mod A-våben, der ratificeres d. 22. januar – de sværger til livet under USA’s atomparaply. Vi skal ikke gøre os illusioner om at ændre regeringens holdning med gode argumenter. Sammen med kravet om forbud mod atomvåben må vi arbejde for at frigøre Danmark fra de imperialistiske alliancer NATO og EU.

Flygtninge og indvandrerspørgsmålet
På partiets sidste kongres vedtog vi et særdeles godt program for en progressiv asyl,- flygtninge-, indvandrer- og integrationspolitik.
Vi havde lige fået trykt pjecer med dette program, da det gik endnu mere amok på området, hvor der ustandselig kom nye stramninger, brud på menneskerettigheder og modbydelige lagkagefejringer. Og forslag om at afviste asylmodtagere skulle stuves sammen på en lille ø. Toppen i den blå regering var, da Støjberg begik sit lovbrud m.h. til tvangsadskillelse af unge asylpar.

OK21

Aktiv OK-kamp giver resultater – Offentligt møde online d. 28. januar
Offentligt online-møde torsdag den 28. januar kl. 16.30-18.00 om de offentligt ansattes overenskomstforhandlinger OK21. Hvordan kan vi skabe aktiviteter der løfter kravene om mere i løn og bedre arbejdsvilkår. Alle er velkomne. Tilmeld dig til info@oktobernet.dk eller på facebook

Stop for underfinansiering af den offentlige sektor
OK21 forhandlingerne kører i disse uger bag lukkede døre, men uden et opgør med den rammetænkning der er en lænke om halsen på hele den offentlige sektor. Problemet med underfinansiering af den økonomiske ramme ses f.eks. helt konsekvent i de mange statsligt dikterede sygehusbyggerier, der bliver dyrere end budgetteret. Regningen for magthavernes fejlkalkuler ender altid som nedskæringer på ansatte og patienter eller studerende.

Den offentlige sektor: Virkeligheden kalder på flere varme hænder, mere tid og bedre uddannelser
I en række beretninger fra den offentlige sektor går det igen at der slet ikke er tid nok til at passe arbejdet ordentligt. Mens ledelser og politikere nægter at se virkeligheden i øjnene, forsøger de samtidig at stigmatisere de ansatte som uengagerede og hjerteløse.

Aktiv OK-kamp giver resultater
Ambitionerne for hvad der kan gennemføres ved forhandlingsbordet til OK21 er bitte små fra topforhandlernes side. Som Mona Strib siger det, så er hun glad hvis bare reallønnen kan sikres. Så skal der nås noget til OK21 skal der aktiviteter til fra græsrødderne – så de samlende krav bliver synlige, på gaden, i medierne, overalt. Det vil også give plads til at den kæmpe store solidaritet der kan udløses fra de private arbejdspladser og hele befolkningen kan komme frem for fuld tryk.

KLASSEKAMPEN OG COVID-19

Foto: Jacob Esben H

Arbejderklassen skal ikke betale prisen for nedlukningen
Som forventet bliver nedlukningen af landet forlænget til den 7. februar. Stort set alle bortset fra industri, byggeri, dagligvarebutikker og daginstitutionerne blev allerede i sidste uge sendt hjem, og det skal nu fortsætte tre uger mere. Problemet er ikke nedlukningen i sig selv, men at den gennemføres på en måde, så arbejderklassen og det store flertal kommer til at bære byrderne. Med nedlukningen følger derfor en konstant kamp med konkrete krav for at sikre sundhed, arbejdsforhold og økonomi.

Arbejdsløshed blandt ufaglærte vokser og der er ingen udsigter til forbedring
40.000 ufaglærte arbejdspladser vil gå tabt under krisen, og der er lange udsigter til, at de jobs kommer tilbage. De mange arbejdsløse har stadig ikke fået sikkerhed for forlængede dagpenge frem til at regeringens uddannelsesplan kan træde i kraft. Og alle på bistand og fattigdomsydelser er fuldstændig glemt i regeringens hjælpepakker, hvorimod der lånes 4. mia. hver eneste uge for at holde hånden under det private erhvervsliv.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Vi mangler fagforeninger, der tør sætte foden ned!
Interview med Danielle Mercier, der er pædagog i København i en kollektivt ledet børnehave. Danielle er medstifter af Den Kritiske Pædagogiske Højskole.
Ledelserne i i fagforeningerne bidrager til politikeres og forvaltningers status quo og ikke til fornyelse og forstærkning af profession, arbejdsvilkår og livsvilkår for børn, betoner Danielle bl.a.

Regeringen påtvinger almennyttige boligorganisationer en ny sparerunde på driften
Ved årsskiftet udløb en tidligere aftale om besparelser på driften i de almene boliger på 1,5 mia. kr. inden udgangen af 2020. Nu er der kommet en ny og fuldstændig tilsvarende aftale om nedskæring de kommende år. En samlet effektiviseringsmålsætning for den almene boligsektor på 1,8 mia. kr. i perioden 2021-2026, hvor 1,5 mia. kr. forudsættes at komme fra driftseffektiviseringer og 300 mio. kr. fra energieffektiviseringer.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Yemen: STOP Vestens krig for olie og gas!
En brutal bombekrig er siden marts 2015 blevet ført i Yemen mod de såkaldte Houthi-oprørere. Strategien i krigen er folkedrab. Det er civile der bombes, hospitaler der jævnes med jorden. Det er befolkningen der udsultes af blokade af alle livsfornødenheder. Bag Saudi-Arabiens krig står de imperialistiske stormagter USA, Frankrig og Storbritannien.

Militæret sat ind mod demonstranter i Tunesien
De seneste dage har der i flere byer i Tunesien været store demonstrationer mod regeringen. Søndag blev over 600 mennesker anholdt. Mandag sendte regeringen militære køretøjer og soldater fra nationalgarden ud i gaderne i et forsøg på at bremse et nyt oprør. Det er ti år siden, ungdommen og befolkningen satte sig i bevægelse og befriede Tunesien for Ben Ali-diktaturet. Manglen på reformer og en voksende krise har igen fået tusinder på gaden.

Det fascistiske udyr og dets arvtagere på fremmarch
I denne artikel beskriver Raul Marco fra Spaniens Kommunistiske Parti (ML) hvordan den nyliberale offensiv mod befolkningerne globalt har udløst vrede og skuffelse mod de herskende partier. En udvikling der i takt med imperialistisk globalisering og  kapitalistiske kriser har været med til at skubbe dele af den arbejdende befolkning i retning af populistiske og fascistiske kræfters farlige og splittende politik. Det sker i en situation hvor den revolutionære og kæmpende bevægelse endnu ikke fremtræder som et stærkt alternativ.

Danmark overtager ledelsen af militær operation i Hormuz-strædet
I 2019 var det et krav fra USA-imperialismen til sine NATO-allierede, at gå ind i konflikten med Iran og tilslutte sig en amerikansk-britisk ledet militarisering af Hormuz-strædet. For at undgå en situation, hvor man gik åbent ud og optrappede konflikten på Trumps bud valgte 8 europæiske NATO-lande at vogte de imperialistiske interesser i området ved at danne deres egen koalition omkring Hormuz-strædet. I dag overtager Danmark ledelsen i det næste halve år af mission EMASOH og dermed kommandoen over flådemissionen Operation AGENOR.

USA

Ny præsident i USA vil fortsætte imperialismens krige og krisepolitikken
I dag vil Biden få overdraget embedet i Det Hvide Hus efter fire år med Trump. Mange tror en ond drøm nu er ovre. For arbejderklasen og de fattige i USA, eller for de mange rundt på kloden der er på flugt fra imperialismens krige vil en ny amerikansk præsident ikke betyde bedre tider. På mange områder og i mange lande, vil krisepolitikken og militarisering fortsætte uanfægtet.

Hvad er det der sker i USA?
Højreekstremister stormede Capitol i Washington, fem mennesker døde. Hvad er situationen i USA ved magtskiftet mellem Trump og Biden? Den tyske netavis Arbeit-Zukunft analyserer i artiklen her USA-imperialismens aktuelle bestræbelser på at styrke sin magt – ‘to make America great again’. Det amerikanske borgerskab foretrækker nu Joe Biden i spidsen for den bestræbelse fremfor Trump. Aktuelt forsøger det amerikanske styre, at lægge afstand til en situation hvor det borgerlige demokrati krakelerede og renvaske det imperialistiske og voldelige USA gennem en rigsretssag mod præsident Trump. Hvad kommer USA-imperialismens desperate kamp for overlevelse til at betyde for verdens arbejdere og folk?

OK21 forhandlinger sælger ud – Oktober Radio
De offentlige overenskomstforhandlinger er for alvor kommet i gang, men de spørgsmål som forhandlerne har prioriteret er meget langt fra de krav der høres fra gulvet. Vi taler om hvor forskellig situationen er nu i forhold til OK18.
I år skal der være valg i Rusland, og det har skærpet magtkampen, vi kommer ind på at der ikke er grund til at tro at nogle af udfordrerne er et hak bedre end det eksisterende regime. Til sidst kommer vi ind på en ny bog om de ansatte på hospitalsskibet Jutlandia. For 70 år siden den 23. januar 1951 sejlede skibet fra Danmark under Røde Kors og FN flag. Vi taler om Koreakrigen og USA- imperialismen.
Udsendelsen den 23. januar 2021

Oktober Radio: Jernbane sikkerhed tilsidesat – igen
I denne uges podcast fra Oktober Radio, taler vi om afsløringen af en jernbane godstransport 13. jan 2021, kørte over broen med en løs trailer. Samme fejl der for 2 år siden førte til en af de alvorligste ulykker i 30 år på de danske skinner. I udsendelsen taler vi også om ledighedstal i USA, og argumenterer for at regne working poor som ledige.
Udsendelsen den 16. januar 2021

FRA BLOGGEN

https://kpnet.dk/blogs/wp-content/uploads/2021/01/Free-assange-copy.jpg

January 6—What A Day! Hallelujah for the Failed Coup in Washington
What a day! For me, it started with waiting for my model of honest journalism being released from a torture chamber hellhole at Bellmarsh solitary confinement prison.

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater