Danmark overtager ledelsen af militær operation i Hormuz-strædet

I 2019 var det et krav fra USA-imperialismen til sine NATO-allierede, at gå ind i konflikten med Iran og tilslutte sig en amerikansk-britisk ledet militarisering af Hormuz-strædet. For at undgå en situation, hvor man gik åbent ud og optrappede konflikten på Trumps bud valgte 8 europæiske NATO-lande at vogte de imperialistiske interesser i området ved at danne deres egen koalition omkring Hormuz-strædet. I dag overtager Danmark ledelsen i det næste halve år af mission EMASOH og dermed kommandoen over flådemissionen Operation AGENOR.

Den “store søfartsnation”, som krigsminister Trine Bramsen kalder Danmark i pressemeddelelsen overtager i dag ledelsen af AGENOR, som er den militære del af missionen EMASOH, der står for ”European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz”.

Angiveligt er der tale om at beskytte danske handelsskibe, der sejler gennem strædet og angiveligt skulle være i fare for at blive angrebet. Men den overordnede baggrund for tilstedeværelsen er strædets betydning for NATO-landenes sejlads med krigsskibe og den omfattende transport af olie og gas, hvor Hormuz-strædet og indsejlingen til den Persiske Golf er et vigtigt knudepunkt.

Hvad der fremstilles som et forsvar for den civile skibstrafik er således reelt et militært offensivt træk.
AGENOR begrænser sig ikke til Hormuz-strædet alene, men opererer i den Persiske Golf, Oman-golfen og Det Arabiske Hav. Operationen er også et udtryk for EU’s selvstændige imperialistiske engagement, der er voldsomt øget i de senere år. Som i andre missioner har Frankrig stået i spidsen, og som tæt makker ser vi Danmark.

Danmark – et lille land med store imperialistiske interesser

Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater