OK21 forhandlinger sælger ud – Oktober Radio

Udsendelsen den 23. januar 2021

De offentlige overenskomstforhandlinger er for alvor kommet i gang, men de spørgsmål som forhandlerne har prioriteret er meget langt fra de krav der høres fra gulvet. Vi taler om hvor forskellig situationen er nu i forhold til OK18.
I år skal der være valg i Rusland, og det har skærpet magtkampen, vi kommer ind på at der ikke er grund til at tro at nogle af udfordrerne er et hak bedre end det eksisterende regime. Til sidst kommer vi ind på en ny bog om de ansatte på hospitalsskibet Jutlandia. For 70 år siden den 23. januar 1951 sejlede skibet fra Danmark under Røde Kors og FN flag. Vi taler om Koreakrigen og USA- imperialismen.

Op til weekenden fortalte Mona Striib, Formand for Forhandlingsfællesskabet og Forbundsformand i FOA, at de var godt i gang med de generelle forhandlinger. De er planlagt at køre frem til den 12. februar. Herefter skal medlemsorganisationerne forhandle deres respektive områder færdig inden udgangen af februar. De havde talt om den generelle ramme og senior ordninger og andre spørgsmål.

Der er meget langt fra de spørgsmål som topforhandlerne tilsyneladende har med ind til bordet og de spørgsmål der rører sig i den offentlige sektor. Og der er også en verden til forskel fra den mobilisering og kampgejst der blev rejst for tre år siden op til OK18, og til situationen nu hvor fagtoppen har overtaget hele showet, og slet ikke gider lytte til medlemmerne.

Vi taler om, at man ikke skal overlade det til fagforeningstoppen at bestemme, hvad der skal rejses for krav. Det er vejen direkte til nederlag. Alle ved, at der er en verden til forskel på det som arbejdsgiverne og topledelsen prioriterer og de krav som rejses af folk på gulvet.

Der er inviteret til et onlinemøde om OK21 på torsdag:
Aktiv OK-kamp giver resultater – Offentligt møde online d. 28. januar

Ruslands oligarker kæmper om magten
I sidste uge vendte Aleksej Navalnyjs tilbage til Rusland og blev fængslet for at have overtrådt reglen om at han ikke måtte forlade landet under sin prøveløsladelse. Vi taler kort om at magteliten i Rusland siden Jeltsins kup og Sovjetunionens sammenbrud, har været enige om at rage rigdomme til sig, mens befolkningen og landet er hensunket i fattigdom. Samtidig er der også en magtkamp, der handler om hvem der skal sidde på olie og gasforekomster, og hvor tæt et samarbejde der skal være med vesten.

Jutlandia
Skibet Jutlandia blev i 1951 sendt til Korea for at fungere som det danske bidrag til USA’s krig i Korea. De danske sygeplejersker ombord besluttede at man også skulle hjælpe i behandlingen af civile. I anledning af 70året er der udkommet flere bøger, herunder romanen ”Pigen fra det store hvide skib”. Det er en vigtig historie at dykke ned i, for Koreakrigen er virkelig en markering af hvordan USA startede deres strategi med at bombe deres politiske magt igennem. USA kastede flere tons bomber over Korea end de havde kastet under hele 2. verdenskrig. Man ville vise verden at man ikke var bange for at bruge sin overlegne militære magt.

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne