Oktober Radio: Jernbane sikkerhed tilsidesat – igen

Udsendelsen den 16. januar 2021

I denne uges podcast fra Oktober Radio, taler vi om afsløringen af en jernbane godstransport 13. jan 2021, kørte over broen med en løs trailer. Samme fejl der for 2 år siden førte til en af de alvorligste ulykker i 30 år på de danske skinner. I udsendelsen taler vi også om ledighedstal i USA, og argumenterer for at regne working poor som ledige.

Et godstog fra DB Cargo blev onsdag stoppet i Nyborg, efter at en bilist så at en lastbiltrailer fra Carlsberg var ved at falde af toget, mens det var på vej over Storebæltsbroen.

Det er nøjagtig som for to år siden, hvor en lastbilsættevogn, der ikke var ordentligt fæstet i en lommevogn, fløj af samme sted og slog 8 mennesker ihjel.

Efter 2 års politiefterforskning konkluderede Fyns Politi, for kun en måned siden, at ingen var skyldige… Nu er samme Carlsberg og DB Cargo, og den næsten samme type lastbiltrailer og lommevogn, blevet taget i at køre over broen med nøjagtig den samme fejl. Heldigvis gentog ulykken fra 2. januar 2019 sig ikke denne gang, alene fordi der ikke var stærk sidevind og modkørende passagertog.

Vi taler i udsendelsen om at de gamle lommevogne ikke har tilstrækkelig sikkerheds kontrol og der ikke er automatiske bremser hvis godset går løs, eller alarmer der går op til lokomotivet. Der er altså intet lært af katastrofen. Havariundersøgelser og Fyens Politis efterforskning har åbenlyst ikke ført til at procedurerne er blevet rettet op.

Link:
Trailer-transporten over Storebælt stoppet efter løs lastbiltrailer

 

De officielle arbejdsløshedstal fra USA er skønmaleri

I begyndelsen af januar kom nye tal fra USA der viser at arbejdsløsheden igen er stigende, og den økonomiske krise langt fra er overstået. De officielle tal angives den amerikanske arbejdsløshed i december 6,7 procent. Tallene viser et fald i beskæftigelsen på i december på 140.000 mennesker, mens forventningen var et lille plus på 50.000 nye i job.

Men de 6,7 procent dækker ikke begrebet working poor, og regnes arbejdsløshed som alle der søger efter et arbejde, men ikke kan finde et der giver en løn man kan leve af, så er arbejdsløshedsprocenten i USA i gennemsnit over 25 procent. Højere for kvinder og sorte.

Hvis man sætter en indkomst på 125.000 kr. som en fattigdomsgrænse, så vil over 50 procent af den voksne befolkning i USA have en lavere indtægt. Det vil sige at et flertal af amerikanerne uanset om de er i arbejde eller arbejdsløse, er studerende, er på pension, er i fængsel, osv., er i en usikker økonomisk situation. Det denne virkelighed som den økonomiske krise og coronapandemien har skærpet. 10 millioner job er forsvundet i løbet af 2020.

Det er ikke underligt at der lurer en udefinerbar oprørstrang i arbejderklassen, og det er også på den baggrund at man skal se reaktionens antikommunistiske hetz og populistiske forsøg på at splitte befolkningen. Og give alle mulige andre end kapitalismen skylder for krisen.

Link:
De sande arbejdsløshedstal i USA medregnet working Poor 

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater