Militæret sat ind mod demonstranter i Tunesien

De seneste dage har der i flere byer i Tunesien været store demonstrationer mod regeringen. Søndag blev over 600 mennesker anholdt. Mandag sendte regeringen militære køretøjer og soldater fra nationalgarden ud i gaderne i et forsøg på at bremse et nyt oprør. Det er ti år siden, ungdommen og befolkningen satte sig i bevægelse og befriede Tunesien for Ben Ali-diktaturet. Manglen på reformer og en voksende krise har igen fået tusinder på gaden.

I denne weekend for ti år siden smed det tunesiske folk Ben Alis diktatoriske regime på porten, efter fire uger med voksende demonstrationer. Gnisten var en desperat ung gadehandler, der satte ild til sig selv. Det folkelige oprør var udtryk for mange års sammensparet vrede mod fattigdom, arbejdsløsheden, utålelige leveomkostningerne, statsmagtens korruptionen, vold og uretfærdighed.

Ben Alis regime blev afløst af en overgangsregering, og en tid blev der givet demokratiske indrømmelser der eksempelvis betød at partier og politiske bevægelser kunne træde ud af illegalitet. En ny grundlovgivende forsamling lovede at sikre etableringen af demokratiske institutioner i alle sektorer. Vejen til en ægte demokratisk republik blev tegnet op.

Men når regnskabet gøres op efter ti år, er de nye magthavere endt hvor det gamle diktatur slap og har ikke leveret løsninger eller opfyldt de krav, bevægelsen rejste.

Det er kun et halvt år siden, at præsidenten udpegede den tidligere indenrigsminister Hisham Al-Mishishi som ny regeringsleder i et forsøg på at dæmpe den voksende økonomiske krise og den politiske uro. Vreden mod den nye regering voksede hurtigt, ikke mindst da den tog på flere dages officielt besøg i Frankrig i december for at sælge ud af tunesiske interesser.

På 10 årsdagen var der oprindeligt lagt op til et stort folkeligt protestoptog igennem Tunis, men pga. af voksende Corona-smitte, måtte de store markeringen udskydes. Det har dog langt betydet ro i gaderne. I et forsøg på at dæmpe gemytterne annoncerede premierminister Hisham Al-Mishishi en større regeringsrokade i weekenden og skiftede næsten halvdelen af ministrene ud. Det betød, at de to store partier i parlamentet kom med i regeringen og dermed fået mere indflydelse.

Men – ikke overraskende – har premierministeren også udnævnt ministre, der har bagagen fuld af gamle sager om korruption og nepotisme. Korruption er blevet hængene som en fast bestanddel af regeringsførelsen i samtlige efterfølgende regeringer siden Ben Ali-regimet faldt i 2011.

Udnævnelserne bekræftede, at regeringsrokaden hverken ville løse landets krise eller regeringens uduelighed, men derimod vil skærpe modsætningerne også internt i regeringen selv. Det har været med til at få ungdommen til fortsat at gå på gaden, trætte af falske løfter og uden illusioner. Statsmagten har erklæret, at der er tale om kriminelle bander og har arresteret 600 unge i løbet af den seneste weekend. Den optræder som det tidligere diktatur og tror at den kan true og skræmme ungdommen. Men fængsel, politi og militær kan ikke fjerne sult og fortvivlelse!

Tunesiens Arbejderparti skriver i forbindelse med protesterne:

– Vi gentager appellen til det tunesiske folk, brug anledning af 10-års jubilæet for revolutionen til at feje dette korrupte system væk. Genrejs revolutionens krav og afslut dens historiske mission, så magten i alle dens politiske, økonomiske, sociale og kulturelle betydninger er i hænderne på det tunesiske folk.

Følg Tunesiens Arbejderparti på facebook

Læs artiklen ”Om den anden bølge af revolutionære processer i den arabiske verden” i magasinet Enhed og Kamp

Læs også artiklen fra revolutionen i 2011 – Protestbølge over hele Tunesien


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater