Kommunistisk Politik Digital 24 – 2020 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 24 – 2020

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 47-48, 2020

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

 

Stop pengegaverne til de rige! – Løbeseddel
Nu er det sundhedspersonalets tur, Det er pædagogernes tur, og alle de arbejdsløse, også de arbejdsløse der er røget på kontanthjælp.´Det er rengøringsassistenternes tur, buschaufførernes, servicearbejdernes. Det er os, der skal have mere i løn!

OK21: Mere i løn, flere hænder og stop for rovdriften på de offentligt ansatte!
Optakten til OK21 er i fuld gang for næsten en million offentligt ansatte. Det er nu at frontpersonalets kæmpemæssige indsats skal have en kontant afregning. Pæne ord kan ingen leve af. Markante lønstigninger, flere hænder og afvisning af arbejdsgiverens rovdrift på de ansatte!

OK18 – demonstration i Århus

Nu må dagpengene op
Ny spørgeskemaundersøgelse fra A-kassernes sammenslutning blandt arbejdsløse, viser at 70 procent af de ledige med hjemmeboende børn har svært ved at strække dagpengene til hele måneden, og må spare på mad og helbred. Loftet over dagpenge og årevis med manglende regulering betyder, at mange mister halvdelen af deres indkomst hvis de bliver ledige. Dagpengene har heller ikke fulgt med leveomkostninger, men har mistet omkring 16 procent i købekraft. Udhulingen svarer til at der ikke længere er penge til årets sidste 2 måneder.

Regeringens ’grønne’ skattereform: Milliarder i gave til den tunge industri!
Ordet ’grøn’ er det absolut eneste grønne i regeringens sorte udspil til den skattereform, som angiveligt skulle være et kæmpeskridt henimod de lovede CO2-reduktioner. Indholdet er én stor skattelettelse til industrikapitalen.

Ungdomsuddannelser spises af med ingenting på finansloven
Regeringen har annonceret, at den vil finansiere ændringer i politiet med gymnasiernes budget til marketing. Der findes bare ikke et sådant budget. Det er symptomatisk for den kommende finanslov, der er meget lidt tilbage af løfterne om genopretning af uddannelserne, i stedet planlægges nye nedskæringer.

MINKEN OG COVID19

Inger Støjberg: populist og støjsender
Det er ikke tilfældigt, når Venstres Inger Støjberg direkte kopierer Trumps demagogiske udtryk. Som hun gjorde forleden dag i Århus ved demonstrationen ”Folkestyret hylder grundloven”.

Traktor demonstrationer med landsbrugsorganisationer, højrefløj og kapitalistiske investorer som bagmænd og med Grundloven som figenblad
Uanset hvor skinger tonen bliver om lovbrud, kan det ikke skjules at baggrunden bag lørdagens traktordemonstrationer i København anmeldt med 500 traktorer og i Århus har et økonomisk formål: Overordnet at sikre kapitalistiske investorer mest mulig økonomisk på grund af sundhedsmæssig nedlukning af minkerhvervet i en branche der selv og fra pengemændene bag, hvor det  inden corona-krisen lød, at minkpelse var et dødt investeringsobjekt uden fremtid. Men befolkningen skal ikke betale for nedlukning af minkfarmene. Den udgift må banker og forsikringsselskaber der har tjent masser af penge i gode år selv udrede.

Minkbranchen – en produktion med kæmpe underskud
Minkbranchen er ved at blive lukket ned i Danmark, og ejerne kræver ikke alene erstatning for de aflivede dyr, men for deres tab af kommende indtægter, og for hele deres produktionsapparat, dvs udbetaling af gælden til bankerne. Men realiteten er, at hele branchen de seneste år har været for nedadgående og alle avlere i 2019 kørte med underskud. Både i branchen selv og fra pengemændene bag lød det inden corona-krisen, at minkpelse var et dødt investeringsobjekt uden fremtid.

Myndighedernes manglende kontrol med arbejdspladser og udenlandsk arbejdskraft, har givet masser af plads til corona-virus
Statens Serum Institut begik en enestående brøler da man for et par måneder siden forsøgte at igangsætte en smitteopsporing blandt ansatte i minkbranchen: Man sendte et brev med en forespørgsel på hvem der havde tilknytning på bedriften, på e-boks, der aldrig nåede frem til virksomhederne, og gjorde så intet videre ved sagen. I mellemtiden har dansk landbrug og alle mulige andre brancher haft en strøm af østeuropæisk arbejdskraft med flere tusinde, der har krydset grænsen hver uge, uden om alle systemer. Den såkaldt ”lukkede grænse” har været en stor illusion.

Parlamentarisk kontrol er varm luft
Regeringen har måtte trække sit oprindelige forslag til ny epidemilov tilbage. Det sker efter kritik og protester mange steder fra. Regeringens lovslag lagde op til at en sundhedsminister med dekretmagt kan sætte sundhedspersonale og politi til at tvangsteste, tvangsvaccinere og tvangsbehandle og isolere folk.

Alt for eksporten! Tvangslov skal sikre virksomhederne ’rene corona-attester’
Folketinget anden- og tredjebehandler på én dag – d. 19. 11 –  en ny hastelov om tvangstestning for Covid-19. Det fremstår som en bestillingssag fra Danske eksportvirksomheder, at kunne fremvise ’rene covid-attester’. Den ny lov giver arbejdsgivere ret til under trussel om fyring, at kræve tvangstest af ansatte uden sundhedsmæssig begrundelse – alene af profithensyn.

DEBATINDLÆG APK’s 9. KONGRES

Nye træk i Socialdemokratiets krisepolitik

Mette Frederiksens socialdemokratiske regering påstår, at de har en politik for at løse den nuværende krise. Men reelt har den intet alternativ, ingen kriseløsning. Den poster fortsat milliarder af skatte-og pensionskroner i de virksomheder og markedsmekanismer, der er årsag til den økonomiske krise. Regningen sendes til arbejderklassen og befolkningen.
Af Dorte Grenaa, APK

Enhedslisten med fødderne solidt plantet i fri fantasi
Marx afdækkede og bekæmpede den idealistiske filosofi, der lå til grund for de første forsøg på at formulere socialismen. I stedet satte Marx den videnskabelige socialisme, dialektisk materialisme. Hvorefter de første kommunistiske partier og den første kommunistiske verdensbevægelse kunne udvikles.
Ak, Enhedslisten hensætter sig selv til Hegels idealisme, der er absolut ingen videnskabelig tankegang eller refleksion i deres meget vigtige papir: “Sammen ud af krisen – for social tryghed og grøn omstilling”
Af Lisbet Bonde, APK

ALMEN MODSTAND

“Nøjsomhed”: Retten i Helsingør har afsagt dom – kampen fortsætter
Familier i den almene bebyggelse “Nøjsomhed” nægter at følge ghettolovens bud og lade sig smide ud af deres hjem. De har bragt deres sag for retten, og tabte fredag første runde i byretten. De anker sagen til Landsretten og kampen fortsætter, både her og med mange andre midler.

Almen Modstand vinder 1. sejr
Kæmpe kampvilje, sammenhold og mangfoldige kampformer viser sin styrke. Igen i år var det med frygt og vrede, at beboere og aktivister har ventet på offentliggørelsen af den nye ghettoliste. Men alt tyder nu på, at der ikke kommer nye boligområder på den hårde ghettoliste, som var planlagt til at blive offentliggjort den 1.12. Den er efter al sandsynlighed udsat til 2021. Overalt i København og andre byer er der nu omfattende modstand. Det er gade- og kvarters aktiviteterne, der er det bærende. Det er det, der kan vinde kampen.

Demonstration mod at smide en uskyldig familie på gaden
En familie i Blågården bliver smidt ud af deres bolig, fordi deres søn har fået en dom pga. urolighederne ved demonstrationen mod Rasmus Paludan påskedag 2019 i Blågården. De tabte sagen 9. november.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Nej til Macrons sikkerhedslov – artikel 24. Foto: PCOF

Kæmpe mobilisering i Frankrig: Stop Macrons reaktionære sikkerhedslov!
Over hele landet blev der lørdag demonstreret massivt mod Macrons forslag til ny sikkerhedslov, hvor det bl.a. bliver forbudt at filme politiet. Demonstrationerne rettede sig både mod loven og mod politiets brutalitet, der netop igen er afsløret i en aktuel video, der viser politiet der gennemtæver en mand uden på nogen måde at være truet af ham.

Bekæmp vold mod kvinder!
D. 25. november er det FNs internationale dag for bekæmpelse af vold mod kvinder. Vi vi kæmpe for at sætte alle former for vold, ulighed og diskrimination – der uddybes af kapitalismen – på arbejderklassens dagsorden.
Udtalelse fra de europæiske marxist-leninistiske partier og organisationer i CIPOML

Ud af NATO!
Denne norske artikel beskriver USA’s rolle i NATO og NATO’s rolle i verden. Også med Joe Biden som vinder af valget i USA, fortsætter stormagtsrivaliseringen. Dette indebærer fortsat militarisering og en yderligere politisering af NATO. NATO’s chef, Jens Stoltenberg, har varslet, at et forslag til et nyt strategisk koncept for NATO er undervejs.
Af Stopp NATO, Norge havde denne kommentar til det amerikanske præsidentvalg

Masseprotester i Peru tvinger kuppræsident til at træde tilbage
Et parlamentarisk kup i Peru er blevet mødt med omfattende masseprotester, de største i årtier i landets historie. Protesterne skyldes imidlertid ikke opbakning til den afsatte præsident, men er rettet mod den ulovlige magtovertagelse og indsættelsen af en endnu mere reaktionær præsident. Efter politiets drab på to unge demonstranter har protestbevægelsen udvirket, at den nyindsatte præsident Manuel Merino efter 6 dages regeringstid er trådt tilbage søndag. Repræsentanter for Kongressen har i dag meddelt, at landet i øjeblikket står uden regering.

FRIEDRICH ENGELS – 200 ÅR

Friedrich Engels og hans arbejde
Den 28. november 1820 – for 200 år siden – blev Friedrich Engels født. Det markerer vi med denne artikel om Engels og hans banebrydende arbejder af Tyrkiets Arbejderparti, EMEP. Der er indsat link til de omtalte artikler og arbejder, som kan downloades i pdf-format – derudover henviser vi til ‘Marxistisk Bibliotek’ på oktobernet.dk for yderligere links til tekster af Engels.
Af Tyrkiets Arbejderparti, EMEP

Dyk ned i Friedrich Engels skatkammer af tekster: Besøg Oktober Bogbutikkerne
Sammen med Karl Marx lagde Engels grundlaget for den videnskabelige socialisme, og det er her i november 200 år siden at Engels blev født. APKs bogbutikker har samlet et udvalg af Engels tekster – tekster der har meget at byde på til forståelsen af den revolutionære kamp i dag.

Engels, patriarkatet og reproduktionen
For hvorfor er det lige, at arbejderkvinder og kvinder i den offentlige sektor, i HK, her under Coronapandemien og den økonomiske krise, hvad enten de er under pres i frontlinjen med frygt for smitte eller sendt hjem for at arbejde, samtidig har hovedansvaret for hjemmefronten og skal passe børn, sikre online skoleundervisning, hjælpe ældre i familien der skal skærmes, få familien til at fungere 24/7 under helt nye betingelser uden de vante sociale sammenhænge – og så selvfølgelig lige klare det sædvanlige med mad, indkøb, rengøring, tøjvask m.m.? Og så også lige være en sød kvinde, kone, kæreste, elskerinde, datter, mor, søster, kollega. For så lige at få smækket i hovedet her op til OK21, at kvinder får den ulige lavtløn, som deres markedsværdi berettiger dem til. De er ikke mere værd, siger Dansk Arbejdsgiverforening.
Af Dorte Grenaa, Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Oktober Radio: Vi fejrer Engels 200 års fødselsdag
Engels er en af de mest konsekvente materialistiske tænkere og filosoffer som verden har set. Hans skrifter er let tilgængelige og både morsomme og polemiske. Uanset om Engels belyser de mest komplicerede videnskabelige spørgsmål, eller han formidler den materialistiske opfattelse af historie og økonomisk teori. Hans aftryk på verdenshistorien sammen med Karl Marx, kan beskrives med titlen på en af hans mest solgte bøger: Socialismens udvikling fra Utopi til Videnskab.

Håndslag -Tidsskriftet mod fascisme og krig – Nyt nummer udkommet
Det gennemgående tema i bladet er opgøret med samarbejdspolitikken under besættelsen. Baggrunden er at nu er det genopførte Frihedsmuseum genåbnet, men det er ikke kun i nye klæder – det er gået under jorden, som der reklameres med – men det har gennemgået forvandlingen fra at være modstandsbevægelsens museum til at være et museum om besættelsestiden, hvor samarbejdspolitikken fremlægges som en af flere “overlevelsesstrategier”.

Oktober Radio: Flere penge til praktikpladser
For et par måneder siden indgik folketinget et forlig, der skulle skaffe lidt flere penge til arbejdsgivere, der antog en lærling. Fordelingen af pengene er nu forhandlet på plads i en trepartsaftale. Men 500 mio. rækker ikke langt når de tekniske skoler har massive problemer efter årtiers nedskæringer.
Udsendelsen den 21. november 2020

Stop sanktioner og blokade mod Den Demokratiske Folkerepublik Korea
Befolkningen i Den Demokratiske Folkerepublik Korea har nu i årevis været ramt af og lidt under meget hårde og altomfattende økonomiske og politiske sanktioner og blokade
Udtalelse fra den ordinære årlige generalforsamling i Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater