Masseprotester i Peru tvinger kuppræsident til at træde tilbage

Et parlamentarisk kup i Peru er blevet mødt med omfattende masseprotester, de største i årtier i landets historie. Protesterne skyldes imidlertid ikke opbakning til den afsatte præsident, men er rettet mod den ulovlige magtovertagelse og indsættelsen af en endnu mere reaktionær præsident. Efter politiets drab på to unge demonstranter har protestbevægelsen udvirket, at den nyindsatte præsident Manuel Merino efter 6 dages regeringstid er trådt tilbage søndag. Repræsentanter for Kongressen har i dag meddelt, at landet i øjeblikket står uden regering.

I marts måned vedtog parlamentet en ny “politibeskyttelseslov”, der gør det lovligt for politi og militær at dræbe, når de bliver sat ind mod befolkningen i demonstrationer. De aktuelle masseprotester er da også blevet mødt med massiv politivold, med tåregas og gummikugler affyret på klods hold. Udover de to dræbte meldes mange sårede, ligesom tåregas er brugt i boligområder og tæt ved sygehuse.

PCPml beskriver i en udtalelse, hvordan baggrunden for de protester der nu er brudt ud i lys lue med mange unge i front er den dybe utilfredshed med et neoliberalt og korrupt styre med en regering der gennem 7 måneders corona-epidemi intet har gjort for at beskytte befolkningen, hvor Peru er et de hårdest ramte lande i verden, med den højeste dødsrate og med 35.106 døde.

Den afsatte præsident, Martin Vizcarra har stået bag forfølgelse af læger og sygeplejersker, der har fordømt manglerne i sundhedssystemet under corona-pandemien. Det var bankerne og de store erhvervsvirksomheder han gav massiv støtte – mens der ikke var nogen plan for genaktivering af de folkelige sektorers økonomi. Befolkningen lider under manglende arbejde, adgang til sundhed, uddannelse, under sult og fattigdom, men har ingen hjælp fået. IMF forudser et fald i BNP på 14 % for 2020.

Så det er en dyb social utilfredshed der ligger bag masseprotesterne i Peru.

En anden lov fra den nyindsatte regering var en lov til at booste mineejernes økonomi og give dem nye fordele på bekostning af bønderne, de oprindelige folk og den brede befolkning generelt, som har været helt overset under epidemien og nedlukningen.

Demonstranter samles på Plaza San Martin

For en ny forfatning og en folkelig demokratisk republik!

PCP(ml) skriver:

-Generelt har republikkens kongres formået at samle landets mest kriminelle galninge, hvis handlinger består af forbrydelser fra groft røveri, til svindel, korruption af embedsmænd, fysisk og psykisk misbrug, underslæb, ulovlige bevillinger, hvidvaskning af penge og autoritetsmisbrug.

Og

-Vi opfordrer alle – arbejdere, unge og hele befolkningen – til ikke at stoppe op, vi skal fortsætte mobiliseringen og stille krav om indkaldelse af en konstituerende forsamling, der skal have bred folkelig deltagelse for at sikre:

-Gratis adgang til uddannelse på alle niveauer, så profit på uddannelse fjernes.

-Retten til at organisere protester og ret til at organisere sig i fagforening skal sikres.

-Det skal være slut med statens rolle som stat for investorerne. Den skal i stedet sikre industrialisering af landet, jobstabilitet, retten til boliger, og lægge grundlaget for en reel decentralisering med en national udviklingsplan, der prioriterer den autonome og omfattende udvikling af landet.

– Vi træder ikke ét skridt tilbage! Protesterne på gaden og den nationale vrede skriver de næste sider i Perus nye historie!

For en ny forfatning, der lægger grundlaget for en folkelig demokratisk republik, der planlægger den nationale økonomi og sikrer brugen af vores naturressourcer ud fra national suverænitet, og med adgang til sundhed og uddannelse på alle niveauer!

For samling af den folkelige kamp i gaderne for vores krav!

Ned med de traditionelle og pseudo-venstreorienterede partier og politikere, der har ført os til denne krise!

Længe leve arbejderklassens kampe, bønderne, kvinder, unge, studerende og de mennesker, der forsvarer national værdighed fra gaderne!

Ud med alle de korrupte!

For vores døde, sårede og savnede – ikke et minuts stilhed, men et liv i kamp!

PCP (ml)
15. november 2020.

Se udtalelse fra PCP (ml)


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater