Regeringens ’grønne’ skattereform: Milliarder i gave til den tunge industri!

Ordet ’grøn’ er det absolut eneste grønne i regeringens sorte udspil til den skattereform, som angiveligt skulle være et kæmpeskridt henimod de lovede CO2-reduktioner. Indholdet er én stor skattelettelse til industrikapitalen.

Aalborg Portland – den tunge CO2-udledende industri får særlige gaver af regeringen i udspillet til ‘grøn’ skattereform

For at skabe forhåbninger om ”at der kommer en god løsning i morgen” kalder de planen for Fase 1. Frem til 2025 vil der kun blive tale om en reduktion på 0,5 mio. ton CO2 – ud af de 16 mio. ton CO2 der er besluttet skal være nået i 2030. Og det er ikke fordi regeringen har en plan for at reduktionen kommer fra andre områder. Den ’grønne’ skattereform er kørt frem af regeringen som den store løsning.

Energiafgiften for erhverv hæves en ganske lille smule – som et figenblad for samtidig at kunne uddele en kæmpemæssig kompensation.

Afgiften vil betyde en udgift for virksomhederrne på 715 mio. kr. frem til 2025. For dette vil regeringen kompensere med 5,2 mia. kr.!
Begrundelsen for dette absurde regnestykke er, at pengene skal gå til en ”grøn kickstart der skaber vækst og arbejdspladser”.

Gaven til virksomhederne gives allerede i 2021, mens afgifterne først starter i 2023.
Ovenikøbet får virksomhederne også en lempelse af PSO-afgifterne på 3,6 milliarder i 2021 og 1,8 milliarder i 2021, der tidligere er besluttet.

Ekstra bløde fløjlshandsker er taget på når det gælder den aller største CO2-udleder Aalborg Portland (virksomheder med ”mineralogiske processer”). Her skal afgifterne af konkurrencehensyn først træde i kraft i 2025.

Endnu engang har regeringen fremlagt et forslag, der er en ren støtte til dansk monopolkapital. Og forslaget støttes af toppen i 3F, hvor formand Per Christensen køber regeringens løgne om at støtte til virksomhederne skaber økonomisk vækst, som så skaber jobs og velfærd. ‘Og jobsene bliver sikkert grønne’. Et synspunkt helt i strid med virkeligheden. Regeringens støttepenge til virksomhederne skaber større profit til aktionærerne og mere CO2-udledning.

Kilde bl.a.: Informations opsummering af udspillet

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne