Kommunistisk Politik Digital 24 – 2021 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 24 – 2021NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 46-47, 2021

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Slutspurt for indsamlingen – kom til politisk decemberhygge i København, Odense eller Århus!
Det er nu, du skal overveje at give et beløb til kpnet.dk og udgivelsen af APKs politiske og teoretiske magasin Enhed og Kamp. Indsamlingen løber frem til 1. december, men slutspurten bliver udvidet med indsamlingsarrangementer i december. Alle er velkomne! Der er tilmelding til arrangementerne.

Styrk den fælles kamp for at sprænge rammerne! – Den offentlige sundheds -og omsorgssektor må sikres og forbedres!
Kampen for en fungerende offentlig sundheds -omsorgs -og uddannelsessektor forsætter med nye skridt. Den socialdemokratiske regering nægter forsat at sikre sygeplejerskerne, sosu’er og øvrigt sundhedspersonale bedre løn og arbejdsforhold.
SLUT OP OM STREJKEDAGEN 29. NOVEMBER!
FORTSÆT KAMPEN – FORTSÆT SOLIDARITEN!
Udtalelse af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

FÆLLES SAG PÅ TVÆR AF FAG

National Arbejdsnedlæggelse
Sygeplejerskerne skriver: Vores arbejdsnedlæggelser har nu stået på i 10 uger. Politikerne forstår stadig ikke de problemer, vi står overfor i sundhedsvæsenet. Ikke efter 10 ugers strejke, og stadig ikke efter 10 ugers arbejdsnedlæggelse. Mette Frederiksen viser tydeligt på pressemødet, at hun ingen respekt har for vores sundhedsvæsen og for dets ansatte. Derfor arrangerer vi nu igen arbejdsnedlæggelse i hele landet!

SOSU-appel: Også vores krav – MØD OP ved sygehusene 29.11.
Hele sundheds- og ældreplejen er ved at bryde sammen. Alle ansatte er pressede til det yderste. Det gælder også for SOSU-hjælpere og assistenter, såvel os der er på hospitalerne som i hjemmeplejen eller i plejecentrene.Vi opfordrer alle der kan blandt SOSU-hjælpere   og assistenter: MØD OP TIL sygeplejerskernes landsdækkende strejke

Alle på gaden for en offentlig sundhedssektor
Oprør mod nedskæringspolitikken og udsultning af den offentlige velfærd er kommet til udtryk i den ene kamp efter den anden. Det sker med voksende solidaritet og på trods af de snærende fagretslige rammer og regler og kunstige skillelinjer mellem forskellige grupper. Vi bringer her et udsnit fra APKs kongresberetning, der netop dykker ned i denne udvikling.

Håndbog i faglig kamp
Dette er en længe savnet og spritaktuel håndbog for faglige aktive og arbejdere i kamp. Da de norske klasse-arbejds- og fagforeningsforhold ligger meget tæt op ad vores danske, kan man med stort udbytte læse, diskutere og bruge denne håndbog. Den er udgivet af Forlaget Revolusjon og KPml i Norge, 2021

CORONA

Da Covid 19-pandemien ændrede den politiske dagsorden
Kapitalen og regeringer verden over bruger corona-pandemien til at sætte en ‘ny normal’, hvor der spares på lønninger, på velfærdsområdet, på overførselsindkomster, mens de store virksomheders udbytter er højere end nogensinde, hjulpet på vej af hjælpepakker og lovstramninger. Regeringen fører ikke en politik for sygdomsbekæmpelse, men for klasseinteresser. Vi bringer her endnu et afsnit fra APKs kongresberetning.

Hastelov om coronapas er bestilt af virksomhederne
Tirsdag førstebehandler Folketinget en hastelov, bestilt af DA og landets store virksomheder. Den vil give arbejdsgiverne ret til at kræve test og coronapas af de ansatte, og kan det ikke fremvises, vil det være fyringsgrund. Det samme vil gælde for aktiverede arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere. Fra APK siger vi: Oprust sundhedsvæsenet, i stedet for at sikre virksomhedernes profit. Testning skal ikke kunne bruges som et redskab for arbejdsgiverne til true og fyre folk.

Covid-19 og kapitalismens generelle krise
Kapitalismen har brugt Covid-19-pandemien til yderligere at undertrykke arbejderklassens og den arbejdende befolknings stilling i økonomien og samfundet. Covid-19-pandemien vil efterlade en verden fyldt med dybere modsætninger, der vil blive mere uudholdelige for de undertrykte end nogensinde. Pandemien har fremskyndet imperialistiske tendenser til konfrontation, væbnede konflikter i lyset af truende sociale omvæltninger. Afslutningsvis har Covid-19-krisen fremskyndet kapitalismens generelle krise og uddybet interimperialistiske modsætninger. Af Bikram Mohan, Revolutionary Democracy, Indien

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Da ordet kvinde igen blev farligt
Det er måske derfor heller ikke så mærkeligt, at ordet kvinde igen er blevet farligt. Det bliver renset ud og udskammet både i statslige institutioner, love, forskning og dele af den offentlige debat. I stedet erstattes det af ord, der beskriver kvinders kropsdele og kropsfunktioner som ”livmoderbærer”…. Artiklen er fra Enhed og Kamp No. 3. november 2021

Blågården: Bestyrelsesmedlemmer i boligforeningen bag udsmidning er væltet
Kampen for at bestyrelsen i den almene boligforening fsb skal trække opsigelserne tilbage af 3 børnefamiliers bolig i det almene boligkvarter Blågården på Nørrebro i København fortsætter. Nu er bestyrelsesmedlemmer bag udsmidningen væltet gennem et mistillidsvotum et ekstraordinært repræsentantskabsmøde. D. 7. december er der nyvalg.

Kommunalvalget udstiller mangel på demokrati
I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi om kommunalvalget. De partier der er blevet valgt har ofte brugt millioner af kroner på reklamer. Samtidig er der nogle områder hvor næsten 50 procent er blevet hjemme. Hovedsageligt fordi de i forvejen er sat udenfor indflydelse i samfundet, og ingen af de traditionelle partier i sidste ende vil repræsentere de fattigste dele af arbejderklassen. Til sidst i udsendelsen omtaler vi bl.a. 50 året for udgivelsen af Gasolins første LP og en ny bog om bandets historie.

Regeringen fik en syngende lussing ved kommunalvalget
Det historiske valgnederlag for Socialdemokratiet i København er et pejlemærke for et vælgerskred i de større byer væk neoliberalistiske nedskæringer. Det meget dårlige lokale resultat for det siddende regeringsparti, skyldes ikke kun en grøn enkeltsag, eller en reaktion mod den tidligere overborgmester, Frank Jensens, sexchikane sager. Resultatet har sin dybe rod i en lang periode hvor kvinder og ungdommen og offentligt ansatte, har været på barrikaderne mod ny-liberalisme og borgerskabets boligspekulanter, der har tromlet hen over alle almindeligt dødelige mennesker og byens små resterende åndehuller.

Inflation udhuler lønninger: Største stigning i forbrugerpriserne i over 10 år
Ikke kun varme- og elregningen vokser her til vinter. Priserne stiger på helt almindelige forbrugsvarer i hele verden i øjeblikket. Alle uden formue, der lever af deres helt almindelig indkomst og bor i lejebolig rammes hårdt når pengene bliver mindre værd. Inflation er med andre ord en metode til at stjæle fra arbejderklassen og give til borgerskabet.

Stop de massive sociale forringelser – flere penge til kommuner og regioner!
Kriser under kapitalismen bliver kastet over på den almindelige befolkning, og kan endda blive brugt til ekstra forgyldning af de rigeste. For de største virksomheder har Corona-krisen betydet store ekstraprofitter. Men til budgetterne i kommuner og sundhedsvæsen holdes rammerne i en fast spændetrøje af regering og EU.
Vi bringer her et afsnit af APKs kongresberetning, der bl.a. handler om den herskende klasses krise’løsning’ – og den kamp og organisering der skal til for at skabe forandring.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Indiens bønder sejrer over Modi-regimet – Dem, der vover at kæmpe, vinder!
En vedvarende, magtfuld og fredelige bondeaktion tvang en arrogant og hjerteløs regering til at bøje sig! Indiens premierminister Modi og hans konservative hinduistiske parti, BJP, har besluttet at ophæve alle tre landbrugslove, som regeringen indførte sidste efterår midt under corona-nedlukningen. Det er en kæmpe sejr for de indiske landmænd. På fredag den 26. november er det et år siden at de begyndte at demonstrere mod lovene. Millioner har været med i demonstrationer i de forskellige delstater og titusindvis har i månedsvis på skift deltaget i kæmpe lejre ved hovedvejene ind til den indiske hovedstad, New Delhi, i en fredelig protest mod de upopulære landbrugslove.

Migranter skal ikke bruges som brikker og ofre for den herskende klasses interesser!
Migrantkrisen ved grænsen mellem Hviderusland og Polen har fået offentlighedens opmærksomhed. Arbejdere og folk ser på de dramatiske vilkår hvorunder migranterne, der hovedsagelig kommer fra Mellemøsten, holdes fanget i kuldens, pigtrådshegnets og de væbnede styrkers greb på grænsen til de to lande, mens de internationale spændinger vokser. Af CIPOMLs europæiske medlemmer

Retfærdighed for Assange er retfærdighed for alle
Julian Assange sidder fængslet i Belmarsh-fængslet, og den engelske højesteret vil sandsynligvis i det nye år offentliggøre om han udleveres til USA. Hans liv og helbred er truet. Hans ‘forbrydelse’ består i gennem WikiLeaks at afsløre sandheder om imperialismens forbrydelser, bl.a. i Irak-krigen. Af John Pilger

Håndslag -Tidsskriftet mod fascisme og krig – Nyt nummer udkommet
I det nye nummer af det antifascistiske tidsskrift Håndslag behandles de ledende erhvervskredse og politiske aktører, der straks og uden vaklen var parate til at agere under tysk førerskab – og hvor langt den sammenrottede regering rent faktisk gik. Fredskampen i dag er en anden del, der i tidsskriftet tages under behandling.

Al forandring kommer nedefraLederartikel fra Håndslag nr. 4/2021
Solidaritet og sammenhold, beslutsomhed og kamp – tværs igennem lov til sejr – har altid været den nødvendige vej til gennemgående forandringer i den herskende orden. For at frihedskampen mod den tyske besættelse og den danske medløber-regering kunne udfolde sig måtte man stole på egne kræfter. Man kunne bestemt ikke vente på politikere og eksperter. I opbygningen af modstandsbevægelsen måtte nødvendighedens lov blive den usynlige lede­tråd. Hvis man ønsker forandring, må man selv være med og føje sine kræfter til alle de andre, til sidemandens, til kollegaens. Har man taget det første skridt ad en anden vej end den påbudte, er man allerede nået et godt stykke hen imod målet.

Antikominternpagten
Den 25. november 1941 – for 80 år siden – tiltrådte den danske konge og samlingsregering Antikominternpagten, som en naturlig forlængelse af kollaborationspolitikken, den såkaldte samarbejdspolitik. Reelt stod man allerede på pagtens grund. På den måde kom det officielle Danmark i selskab med fascistiske stater som Italien, Japan, Francos Spanien, Ungarn, Finland, Bulgarien, Rumænien og lydstaten Manchuriet!

 

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne