Kommunalvalget udstiller mangel på demokrati

I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi om kommunalvalget. De partier der er blevet valgt har ofte brugt millioner af kroner på reklamer. Samtidig er der nogle områder hvor næsten 50 procent er blevet hjemme. Hovedsageligt fordi de i forvejen er sat udenfor indflydelse i samfundet, og ingen af de traditionelle partier i sidste ende vil repræsentere de fattigste dele af arbejderklassen. Til sidst i udsendelsen omtaler vi bl.a. 50 året for udgivelsen af Gasolins første LP og en ny bog om bandets historie.

Miljø og klima blev en central del af de unges valg. Foto kpnet Århus den 6. november 2021

Mens de fleste medier taler om valg som var det en lige og fair kamp på meninger, så viser tallene en lidt anden historie. De store partier bruger rigtig mange penge på deres valgkamp. Ikke kun på ansigter i lygtepæle, og de små foldere der smides i postkasser, men på reklamer på sociale medier og i de store aviser og de private lokalradioer. En samlet pris for ansatte og frikøbte aktivister og professionelle reklamefolk gør sit til at kampagnen løber op i rigtig mange penge, selv for de mindre partier.

Forberedelse til TV-optrædener og debatmøder er heller ikke bare noget de enkelte kandidater i de store partier selv står for, der er en stab af ansatte til at styre budskaber og stil, og ikke mindst styre udenom at svare på spørgsmål.

Journalister har kun begrænset tid til det opsøgende arbejde. Kun partier med både tid og penge får plads og omtale i de store medier. I Danmark er det endnu ikke tilladt at køre politiske kampagner i TV, men betalte reklamer på sociale medier som youtube og facebook bruges flittigt. Desto flere penge, desto længere kommer disse reklamer ud.

På trods af pengene, som i høj grad kommer fra skattekroner de allerede etablerede partier bevilger til sig selv, er det bemærkelsesværdigt, at især i de store byer gik Socialdemokratiet markant tilbage. Mens f.eks. Enhedslisten og de Konservative er gået frem.

Ikke mindst Enhedslisten har nogle steder formået at bruges deres ansatte og aktivister på en ny måde, også inspireret fra amerikansk valgkamp. De har satset på stemmerne fra de veluddannede unge. Og metoden var bl.a. at opsøge alle unge der bor på kollegier i hele Frederiksberg og ringe på. Samtidig har de massivt klippet lokale kendte ansigter ind, som Pelle Dragsted på Frederiksberg, på hver eneste af de ukendte kandidaternes materiale.

I de almennyttige boligområder er der ikke nær samme trafik af kandidater der forsøger at kapre stemmer. De etablerede partier incl. Enhedslisten rundt i landets kommuner og i Folketinget, har i praksis understøttet den byudvikling der giver plads til spekulation, nedrivninger, beton og asfalt.

Fordelingen af stemmer i København mellem de store partier er i sidste ende mere end en kamp mellem de bedste kampagner og de dyreste reklamebureauer. Der ligger en helt tydelig protest mod regeringen og statsministeren, og et klart udtryk for kampene på velfærdsområdet. Ikke mindst sygeplejerskekonflikten.

Kvinderne har i særdeleshed fravalgt Socialdemokraterne, og den førte neoliberale politik med udlicitering og privatisering. Men når regnestykke skal gøres op, så har alle de små lister, uden et stort kampagne budget, kun fået en brøkdel af stemmerne i de store byer. Hvor der tidligere var flere kandidater og græsrødder der lykkedes med at komme over spærregrænsen.

Tendensen er at de store partier kæmper om den samme lille gruppe veluddannede vælgere, og der er ganske lille forskel på den politik de kan føre igennem, da det meste i sidste ende bestemmes af EU og Folketinget. Almindelige arbejdere på en almindelig arbejderløn, er blevet et sjældent syn i de store byer. Det er blevet for dyrt og mange private arbejdspladser også rykket ud. Imens vokser uligheden, og flere bliver en del af gruppen der er sat udenfor selv det beskedne demokrati der udspiller sig ved kommunalvalg.

Gasolin, 50 års jubilæum

Til sidst i udsendelsen omtaler vi et par nye bøger. Gasolin, har i denne måned 50 års jubilæum for deres første LP. I den anledning er der kommet en stor flot, og rigt illustreret bog om Gasolin, som anmelderne er meget begejstret for. Bogen handler samtidig om dansk musikhistorie og hvordan den blev inspireret fra USA indtil den fandt sit eget udtryk.

Gasolin’ – Gudernes vilje Politikens Forlag

Prøv noget nyt: Tal med de udstødte unge

En afhandling om en gruppe unges problemer på Nørrebro, fortjener også positiv omtale. Det er forfatteren Hakan Kalkan der har gjort det som alle andre burde have gjort. Nemlig tale med de unge der er sat udenfor og helt bogstaveligt står på gader og stræder og hænger ud i deres biler. Han har skrevet en bog om at forstå hvordan de former hinanden, når de ikke har adgang til uddannelse og arbejde. Alle andre kræfter har mest bygget deres udtalelser på fordomme og enkeltsager, her er en bog der forsøger sig med en samlet fremstilling af en større gruppe, og derfor også kan se på de lidt større dynamikker.

Veje til Respekt – Om gadens liv på Nørrebro, af Hakan Kalkan

Lyt podcasten her:


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne