Regeringen fik en syngende lussing ved kommunalvalget

Det historiske valgnederlag for Socialdemokratiet i København er et pejlemærke for et vælgerskred i de større byer væk neoliberalistiske nedskæringer. Det meget dårlige lokale resultat for det siddende regeringsparti, skyldes ikke kun en grøn enkeltsag, eller en reaktion mod den tidligere overborgmester, Frank Jensens, sexchikane sager. Resultatet har sin dybe rod i en lang periode hvor kvinder og ungdommen og offentligt ansatte, har været på barrikaderne mod ny-liberalisme og borgerskabets boligspekulanter, der har tromlet hen over alle almindeligt dødelige mennesker og byens små resterende åndehuller.

Socialdemokratiets kæmpe nedtur

I København mistede Socialdemokratiet 36 procent af stemmerne fra valget i 2017, og landede på et stemmetal på 52.874. Det er færre stemmer end partiet fik i Århus. Ser man på tendensen gennem de seneste 30 år er Socialdemokratiets deroute i København endnu mere tydelig. Stemmerne for partierne der kalder sig selv for ”rød” blok er nemlig samlet gået frem. Men både SF og Socialdemokratiet har langsomt, men sikkert, mistet stemmer, mens De radikale og Enhedslisten er gået frem.

De seneste år hvor natur, miljø og klimadagsordenen er løftet frem af ungdommen er Alternativet kommet stærkt på banen ved valget i 2017, men de mistede stort set det hele igen i 2021. De stemmer ser ud til at være samlet op af SF, De Radikale og ikke mindst Enhedslisten der bliver den største stemmesluger i København.

At stemmerne går til Enhedslisten der gang på gang har vist sig som socialdemokraternes mest loyale støtteparti, skal ikke undre. Det er vigtigt at se at stemmeprocenten er meget lav i København, lige knap 60 procent stemmer, men i virkeligheden er stemmeprocenten højre i nogle kvarterer, mens det er under halvdelen af de udsatte og fattigste arbejderlag der stemte. De har simpelthen ikke nogen der repræsenterer dem.

Enhedslisten hverken kan eller vil levere, forbedringer for de socialt udsatte eller for folkeskolen eller til sundheds- og plejesektorerne når det kommer til stykket, økonomien er bastet og bundet af EU lovgivning og af Enhedslistens binding til regeringen. Den grønne dagsorden vil også hurtigt blive overskygget af Folketingets ambitioner om flere biler og motorveje. Og der sidder regeringen trygt på Enhedslistens mandater.

I de større byer er resultatet et klart signal fra kampen om den offentlige velfærd, og utilfredsheden med den socialdemokratiske regerings slagtning af sygeplejerskerne og de sundhedsansatte. Resultatet har sin dybe rod i en lang periode hvor kvinder og ungdommen og offentligt ansatte, har været på barrikaderne mod nyliberalisme og borgerskabets boligspekulanter, der har tromlet hen over alle almindeligt dødelige mennesker og byens små resterende åndehuller. Den kamp fra gulvet er ikke vundet med Enhedslistens gode stemmetal, tværtimod er det nu den skal skærpes.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater