Arkiv - Verden i kamp 2002-03
Arkiv - Verden i kamp 2000-01
Artikler og temaer fra
Folkenes kamp

 

ARKIV VERDEN I KAMP 2004-2005

Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer


Udtalelse fra Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti PCOF
”Udgangsforbud”
Chirac-Villepin-Sarkozy regeringen tog en meget alvorlig beslutning ved at tage nødretsloven fra 1955, der tilsidesætter frihedsrettighederne, i brug. En lov etableret under en krig i fuld skala mod Algeriet.
Paris 9. november 2005

Udtalelse fra Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti PCOF:
Et raseriudbrud fra en ungdom der er udstødt af dette samfund
Det er nødvendigt at den sociale bevægelse går på barrikaderne og går i brechen for denne ungdoms krav. Dette voldelige vredesudbrud er en målestok for graden af frustrationer, ydmygelser og fortvivlelse, der er hobet op blandt disse unge af folket. Det er en anklage mod hele samfundet i handling, som ikke finder et politisk udtryk.
Paris 6. november 2005

"Bush tager hjem med tomme hænder "
"Amerika-Topmødet" i Mar del Plata var en fiasko. En mexicansk fagforeningsaktivist fortæller i et interview om modstandens perspektiver.

Bush i Argentina: Latinamerika sætter kurs mod et nyt samfund
Bush's besøg i Argentina blev en fiasko for ham i alle henseender. De massive protester uden for og på det amerikanske topmøde i Mar del Plata var et betydningsfuldt signal om, at det latinamerikanske kontinent er i færd med at samle sig til modstand mod den amerikanske imperialisme

Kommunike om London-bombningerne
Den kommunistiske organisation Oktober, Spanien (eng)

Filippinerne: Oppositionen forenes for at kræve Arroyos afgang
De største demonstrationer mod Gloria Arroyo og hendes regering nogensinde fandt sted den 13. juli da omkring 65.000 deltog i en masseprotest i Makati, det filippinske finanshovedkvarter ved Manila. Anti-Arroyo-bevægelsen har forenet en lang række politiske og sociale kræfter på en fælles platform. Den forlanger at den pro-amerikanske Arroyo træder tilbage som præsident på grund af korruption og valgsvindel. Filippinernes Kommunistiske Parti vurderer at protesterne vil svulme.

Om den koloniale besættelse af Irak
Resolution vedtaget af Irans Arbejderpartis 3. kongres. Irans Arbejderparti (Toufan) er søsterparti til APK - Arbejderpartiet Kommunisterne - og medlemsorganisation i den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer.

EU-forfatningen er forkastet
NEJ'et blev nået! EUs forfatning blev klart og uomstødeligt forkastet! Se udtalelsen om den franske folkeafstemning fra APKs franske broderparti.
Af Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti PCOF

Hovedresolution fra Det internationale kommunistiske Seminar i Bruxelles maj 2005
Belgiens Arbejderparti PTB var igen i år vært ved et internationalt kommunistisk seminar i Bruxelles i begyndelsen af maj. Hovedresolutionen fra dette års seminhar er oversat af Birgit Unnerup fra DKP, som deltog på konferencen. Den har været bragt i DKP's blad Skub.

Bonde-, arbejder- og studenterrevolte i Afghanistan mod amerikansk besættelse
Siden sidste uge har den politiske og sikkerhedsmæssige situation I Afghanistan bevæget sig hen imod uro og usikkerhed, som udfordrer især de amerikanske invasionsstyrker i landet. Tilsyneladende følger de vrede demonstrationer oven på Newsweek-rapporten den 9. maj, som afslører amerikanske myndigheders afhøringer i Guantanamo, hvor der holdes omkring 520 fanger, imod koranen foran de tilbageholdte. Men det er ikke hele historien.
Brev fra kommunister i Jalalabad

60 år: Nazi-Tysklands nederlag 8. maj 1945

4.-8. maj 1945: 60 år fra nu
Af Klaus Riis

Læs Ole S. Larsens ny artikelserie i tre dele

Del 1: 60-året for Nazi-Tysklands undergang: 8. maj 1945
Hitler og det Tredie Riges opgang og nederlag

Del 2: 60-året for Nazi-Tysklands undergang: 8. maj 1945
Krigen udløses

Del 3: 60-året for Nazi-Tysklands undergang: 8. maj 1945
Hitler intim

Læs Troels Riis Larsens artikler om Sovjetunionen i krig

Forspillet til den 22. juni 1941
Ikke-angrebspagten Tyskland-Sovjetunionen

Sovjetunionen og kampen mod Hitlertyskland
Det tyske overfald og Stalins reaktion

Dokumentation

J.V. Stalin: Henvendelse til folket 9. maj 1945

30 år siden Viêt Nams folk besejrede USA-imperialismen
30 året for befrielsen fejres i Viêt Nam

Da de politiske ledere i Washington og generalerne i Pentagon kiggede på fjernsyns- og radio reportagerne fra Viêt Nam den 30. april 1975 var det billeder af deres militære og politiske nederlag i Vietnam, de fik at se. Den amerikanske ambassadør hoppede rundt på taget af ambassaden for at komme med en af de helikoptere, som kunne redde ham fra at blive stillet til ansvar for forbrydelserne i landet.
Af Ole S. Larsen Interpres

Ecuador: Revolutionen banker på i Latinamerika
De dramatiske begivenheder i Ecuador, hvor Lucio Gutiérrez er den tredje præsident er blevet afsat af en folkelig opstand inden for en kort årrække, er dårligt blevet nævnt i de danske medier. Avisen En Marcha rapporterer om folkeopstanden og analyserer situationen efter præsidentens flugt.
Kommunistisk Politik 9, 2005

Norge: Rød Valgalliance vil forhandle med AKP om sammenlægning
Rød Valgalliances (RV) landsmøde traf beslutning om, at den ny ledelse skal indlede forhandlinger med AKP (Arbeidernes Kommunistiske Parti) med sigte på sammenslutning. Vedtagelsen blev truffet med tilslutning fra delegerede, som også er medlemmer af AKP.
Af Tidsskriftet Revolusjon

Vi husker Enver Hoxha
[Netavisen] Den 11. april 1985 døde Enver Hoxha. Det er 20 år siden – men mindet om den store marxist-leninist og leder af den internationale kommunistiske bevægelse lever stadig. Hans skrifter er også i dag en uudtømmelig kilde til revolutionær inspiration verden over, et arsenal af marxistisk-leninistisk teori og praksis.
Venner som fjender anerkender, at hans navn og skikkelse er uløseligt forbundet med det albanske folks historie.
Af Klaus Riis, Kommunístisk Politik 8, 2005

Løslad Sandra Bakutz!
[Netavisen] Den internationalt kendte menneskerettighedsaktivist Sandra Bakutz, østrigsk statsborger, beskæftiger sig med isolationsfængslinger verden over. Den 10. februar 2005 blev hun arresteret af tyrkisk politi, da hendes fly landede i lufthavnen i Istanbul. Støt kampagnen for at få Sandra Bakutz løsladt nu!

________________

Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer
Ecuador - December 2004


Nej til den reaktionære EU-forfatning!
Længe leve den internationale solidaritet!

Imperialismens plan for Mellemøsten

Yankee'erne ud af Irak - Ned med den imperialistiske krig

Udtalelse om det palæstinensiske folks kamp

Resolution om Vestsahara

Situationen i Venezuela

Seneste nummer af Enhed & Kamp (på spansk - pdf)
Unidad y Lucha 12
________________

60 året for Albaniens befrielse: 29. november 1944 - 29. november 2004
[Netavisen] Det var i går 60-året for Albaniens befrielse fra den nazi-fascistiske besættelsesmagt. Imperialismen og kontrarevolutionen knuste det socialistiske Albaniens fremskridt - og kastede landet ud i kaos som vasal for USA og Vesten. De samme mønstre og metoder anvendes også af kontrarevolutionen i dag.
Af Interpres

Nej til den reaktionære krig i Elfenbenskysten
[Netavisen] Krigen i Elfenbenskysten er brudt ud igen. Det er en reaktionær krig, og Frankrigs kolonialistiske militære tilstedeværelse gør situationen værre.
Udtalelse fra Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti PCOF (engelsk)

Tunesisk kommunistisk leder politioverfaldet
[Netavisen] Den 24. oktober skal der være præsidentvalg i Tunesien. Præsident Zain al-Abidin bin Ali vil blive genvalgt med 99 pct. af stemmerne. Den virkelige opposition boykotter fupvalget - og Hamma Hammami, talsmand for det marxistisk-leninistiske PCOT overfaldes af bin Alis politi.

Den irakisk modstandspolitiker Abd al-Jabbar al-Kubaysi fængslet af USA
[Netavisen] Abd al-Jabbar al-Kubaysi, formand for Iraks Patriotiske Alliance, blev arresteret den 4. september kl. 3 om natten lokal tid, da cirka 50 amerikanske besættelsestropper, støttet af helikoptere og tanks, stormede hans bopæl i Bagdad. Hans arrestation fordømmes verden over.

Kapitalisme med 'kinesiske karakteristika'
[KP15, 2004] De russiske kapitalistiske reformers fallit har fået det russiske bourgeoisi til at kigge mod øst: i retning af Kina, som overalt prises som et nyt økonomisk mirakel. Den russiske marxistisk-leninistiske avis Proletarskaya Gazeta fortæller den virkelige historie.
Af Proletarskaya Gazeta

Raseringen af Rusland
[KP15, 2004]Præsident Bush (faderen) og Clinton sikrede den politiske og økonomiske opbakning til Gorbatjovs og Jeltsins regimer, som stod i spidsen for raseringen af Rusland, støttet og tilskyndet af den Europæiske Union og Israel.
Af James Petras

Fortidens store lære
[KP15, 2004] De russiske kommunister må forberede en ny Oktoberrevolution - og har rige historiske kilder at drage lære af.
Af Vladimir Promin

Formanden for det kommunistiske ungdomsforbund i Elfenbenskysten myrdet
[KP14, 2004] Det er nu blevet bekræftet, at generalsekretæren for Elfenbenskystens Kommunistiske Ungdom (JCOCI), Abib Dodo, er blevet dræbt af elementer med tilknytning til præsident Laurent Gbabgos undertrykkende regime.
Af Arbejderpartiet Kommunisterne
Se også

Statement of the Worker's Communist Party of Denmark (APK) on the Brutal Assassination of Abib Dodo

Fælles kamp mod de europæiske monopolers forfatning
En forfatning for EU er på trapperne. Marxistisk-Leninistiske partier og organisationer i Europa har taget initiativ til ovenstående udtalelse.
Se også denne kommentar fra norske marxist-leninister:
Eurokapitalens grundlov
EU-tilhængerne sliber knivene igen. Østudvidelsen af EU fra 1. maj, de europæiske protester mod USAs røverkrig mod Irak, terrorfrygt i Europa og den nye EU-grundlov har skabt nye forventninger i borgerskabets lejr om at udenfor-landet alligevel kan havne indenfor. Og altså få en ny grundlov oven i købet. Eurokapitalens grundlov.
Af Nettmagasinet Revolusjon

Verdenstribunalet om Irak - World Tribunal on Iraq
[Netavisen] Verdenstribunalet om Irak har holdt sin første session i Bruxelles 14-17. april 2004. Verdenstribunalet er en serie høringer, som vil afsluttes i Istanbul i 2005. Dets første session var en Høring om Project for the New American Century (PNAC).
Læs konklusionen (Nu på dansk)

Støtteudtalelse til arresterede antiimperialister og revolutionære
Italiensk politi arresterede torsdag den 1. april 3 ledere og aktivister fra den antiimperialistiske organisation Campo Antiimperialista samtidig med at en række tyrkiske revolutionære blev anholdt i flere lande i en EU-koordineret politiaktion. Arbejderpartiet Kommunisterne har sendt følgende støtteudtalelse (eng)
Se også
Italiensk politi lukker hjemmesiderne ‘Free Iraq’ og ‘Voce Operaria’

Francisco Caraballo:
Marxist-leninist og politisk fange i Colombia

I 10 år har formanden for Colombias Kommunistisk Parti (marxister-leninister) Francisco Caraballo været holdt som politisk fange af det reaktionære regime i landet - som et gidsel for den revolutionære bevægelse. Hans dom lyder på 40 år. Det er lykkedes avisen En Verdade at få et interview med den langtidsfængslede kommunist, som også er kommandant for Folkets Befrielseshær (EPL).

Om de kriminelle attentater i Madrid
Hvad der end er det ideologiske eller politiske dække, under hvilket gerningsmændene til de barbariske attentater skjuler sig, indikerer deres brutalitet og grusomhed mod civile på tidspunkter og steder med stort menneskemylder, at man bevidst er gået efter at anrette den størst mulige skade ved at benytte terroren som politisk våben, noget karakteristisk for fascismen.
Udtalelse, Spaniens Kommunistiske Organisation Oktober 11. marts 2004

"Vi vil sprede ilden”
Vigtigt interview med Abd Al-Jabbar Al-Kubaysi , formand for Iraks Patriotiske Alliance, om modstandskampen i Irak og den spirende politiske modstandsfront. Nu på dansk.
Komiteen for et Frit Irak 12. februar 2004
English
"We will spread the fire" Interview med Jabbar al-Kubaysi
Antiimperialist Camp, Stop Terrorkrigen

"Toppen af isbjerget"
Lørdag den 13. december 2003 deltog godt 1000 mennesker i Rom i en solidaritetsmanifestation med den irakiske modstandskamp i Rom. Se rapporten fra mødet her (eng)
Antiimperialist Camp, Stop Terrorkrigen
APKs hilsen til manifestationen:
Støt det irakiske folks modstandskamp

 

Netarkiv