Fortidens store lære

Af Vladimir Promin
Kommunistisk Politik 15, 2004

De russiske kommunister må forberede en ny Oktoberrevolution - og har rige historiske kilder at drage lære af.
Blandt os sovjetiske kommunister er der en stor tradition omkring alle vigtige data i vore lederes liv, og vi beskæftiger os udførligt med deres historie, detaljerne og enhver information, som kan give os et klarere billede af deres storhed og personlighed. Sådanne fakta kan også i dag blive brugt i kampen for sandhed og socialisme.

For ikke så længe siden åbnede historikerne en registrant over fødsler fra klosteret i Gori, som viste, at Stalin ikke blev født den 9. december 1879, som det har været fejret indtil nu, men den 18. december 1878, så den 18. december 2003 var altså 125-års-dagen for denne store statsmands og politiske leders fødsel. Det foranlediger os igen til at dvæle ved den store skikkelse fra det 20. århundrede og hans historie. Der er en fortsat diskussion, stridigheder og debat om denne store personlighed, som for det meste er baseret på løgne og giftigheder.

Der er nogle, som har glemt eller glemmer Lenins karakteristisk af Stalin, der roste ham som en af de mest hengivne og talentfulde bolsjevikker, og som foreslog ham som medlem af politbureauet. Disse folk gentager til stadighed de samme løgne og den samme sladder, og de prøver af al magt at drapere Stalin med en revisionistisk klædedragt. De kan ikke se eller forstå noget som helst positivt aspekt ved Stalin og forkaster alle hans fortjenester som leder, som teoretiker og som bolsjevik.

Når det ikke går an for dem at skjule den sandhed, som lyser ud af historien om de store resultater i Sovjetunionen under Stalin, så søger de tilflugt i denne taktik: Ja - der var mange resultater under Stalin, men de ville alligevel være blevet opnået, og meget bedre, meget hurtigere, men færre ofre og mindre strid.

Andre, som glemmer, at alle mennesker har svagheder, støtter Stalin i alle henseender, selvom visse beslutninger kunne have været bedre gennemtænkt. Disse folk glemmer, at Stalin selv kritiserede denne heltedyrkelse og dette skrab-ud, som fandt sted, og som fik følger, som ikke var bolsjevikiske eller gode for den revolutionære kamp. Som bolsjevik forlangte Stalin kritik og selvkritik som vejen til et bedre samfund og som vejen til kommunisme.

Denne politik for kritiske analyser, kritik og selvkritik, som Stalin fulgte som leder også under Lenin, viste, at han var i stand til at få folket til at slutte op og oprette den første socialistiske stat, som har eksisteret på denne planet. De såkaldte analytikere og historikere, som angriber Stalin, glemmer dette afgørende punkt.

Lad os se lidt nøjere på Stalins arbejde og ledelse i Kaukasus og hans revolutionære virksomhed. Jeg vil foreslå læserne af North Star Compass igen at studere og genlæse de gamle historiske materialer, som er skrevet om Baku-perioden og Stalins kampe og ledelse i årene 1905-07. Dette materiale vil vise bevæggrundene, analyserne og de bolsjevikiske principper og kampplaner i denne vigtige periode.

For de kommunister, som ønsker eller tror, at de kan få socialismen til at genopstå gennem revolutionære eller parlamentariske midler, uden arbejderklassens deltagelse, uden at arbejderne er involveret - de skulle forstå, som Stalin gjorde det, at ledere af de revolutionære bevægelser alene ikke kan bevirke nogen forandring uden arbejderklassens deltagelse.

Stalins klassiske ord efter Baku-kommissærernes nederlag er så gyldige i dag som ingensinde:
"Vi bør aldrig glemme, at vores bolsjevikiske organisation kun vil vokse, når vi er i stand til at sikre proletariatets deltagelse."

Kommunister kan ikke basere sig på at opnå et systemskifte eller etablere socialisme ved parlamentariske midler - fordi selv om det lykkes kommunisterne at få et parlamentsflertal, vil det aldrig lykkes for dem at eliminere borgerskabets diktatur. Bourgeoisiet vil altid sabotere, udvande og bryde en beslutning eller handling, som måtte blive vedtaget af et parlament med et kommunistisk flertal.

For at have held med planlægningen af en revolutionær forandring foreslog og forlangte Stalin, at der blev oprettet partikomitéer i alle erhverv, virksomheder og fabrikker:
"Det er disse partiorganer, som er i stand til at sprede den revolutionære glød blandt masserne. Det er disse levende mennesker i partikomitéerne, som kan bringe store masser til at slutte op om partiet. For at lykkes med dette må disse partikomitéer af bolsjevikker være i centrum for alle kampe, alle problemer, som rejses af arbejderne - være deres pålidelige forsvarere - dette er disse partikomitéers opgave."

Stalin understregede yderligere, at disse partikomitéer på fabriksplan må suppleres af højere partiorganismer - hovedformålet er, at partiet må være sammen med arbejderne, forsvare deres kampe og deres rettigheder, som deres leder og fortrop.

Kun på denne måde kan vi forestille os at genopbygge socialismen i de post-socialistiske lande, mens vi p.t. anvender fredelige metoder, men bygger op til omstyrtelsen af de nuværende regimer i det tidligere Sovjetunionen. De nuværende fagforeningsledere tager deres udgangspunkt i gorbatjovismens og 'perestrojkaens' bankerotte politik. Denne metode benyttes af det nuværende regime til at smadre kommunisterne, nulstille fremgange og splitte dem i smågrupper - som så bliver ineffektive.

Kommunisterne i det tidligere USSR skal stadig lære, hvordan de kan påvirke arbejderklassen - og de må lære det meget hurtigt. Og de vil kunne forstå denne ide om at lede arbejderklassen ved at lære af historien - af forberedelsen af Den Store Socialistiske Oktoberrevolution. Ellers vil vi gå baglæns i kampen for at omstyrte kapitalismen.
Vi må lede masserne mod imperialismen og mod den nye verdensorden!

Vladimir Promin er ukrainsk kommunist.
Oversat fra engelsk fra North Star Compass 1, 2004 - månedligt engelsksproget tidsskrift, baseret i Canada, udgivet af Det Internationale Råd for Venskab og Solidaritet med de sovjetiske folk.

http://www.northstarcompass.org/
Den oprindelige russiske artikel er forkortet i oversættelserne.

Netavisen 9. september 2004