Hovedresolution fra Det internationale kommunistiske Seminar i Bruxelles maj 2005

Belgiens Arbejderparti PTB var igen i år vært ved et internationalt kommunistisk seminar i Bruxelles i begyndelsen af maj. Hovedresolutionen fra dette års seminhar er oversat af Birgit Unnerup fra DKP, som deltog på konferencen. Den har været bragt i DKP's blad Skub.

Til verdens arbejdere og folkeslag: lad os gå til kamp mod imperialismen, især USA-imperialismen, dens aggressionspolitik og dens forberedelser til en ny verdensomspændende krig!

Angrebskrigene mod Jugoslavien (1999), Afghanistan (2001) og Irak (2003) er de første salver i en ny krig af verdensomspændende karakter, som USA forbereder sig til.
Disse krige fandt sted efter den kontrarevolutionære proces, som fandt sted i 1989-91 i Sovjetunionen under Gorbatjov.
Denne kontrarevolution har i afgørende grad ændret magtbalancen i verden til fordel for imperialismen.

Angrebene den 11. september 2001 blev af den ekstreme højrefløj i USA brugt som anledning til at få iværksat de militaristiske planer, som var blevet udarbejdet i de foregående år. I kølvandet på disse angreb var George Bush i stand til at sikre sig sin anden præsidentperiode fra 2005.
Med angrebet på Irak i 2003 overtrådte USA-imperialismen på grundlæggende vis FN-pagten . Denne pagt afspejler i høj grad Sovjetunionens og andre revolutionære kræfters sejr over de fascistiske tropper i 2. verdenskrig. Som følge af denne sejr lykkedes det for Sovjetunionen at få principperne om respekt for det enkelte medlemslands nationale suverænitet, uafhængighed og territoriale ukrænkelighed indføjet i pagten.
Nu hvor Sovjetunionen er fuldstændig ødelagt, møder USA ingen modstand i udbredelsen af det barbari, som er en uadskillelig del af det imperialistiske system, til hele verden.

I Irak står USA over for en folkekrig ført af de irakiske masser, som udgyder deres blod for uafhængighed og demokrati.
I det besatte Irak er den USA-ledede koalition rystet over antallet af sine døde. Det irakiske folk er på heltemodig vis i front i kampen mod USA's enevælde. Det er den samme kamp, som føres af det palæstinensiske folk og andre folkeslag og lande, der modsætter sig USA's politik med krig, besættelse og militære trusler, som f.eks. Cuba, Nordkorea og Venezuela. Samtidig vokser også anti-krigsbevægelsen i hele verden.

Den strukturelle krise, som er en iboende del af imperialismen – og som har den skæve udvikling som et grundlæggende kendetegn – er skærpet siden 1970'erne. Den nyliberalistiske globalisering har ikke løst systemets modsætninger eller de uligheder, det fører med sig. Den har tværtimod skærpet dem. Krisen i kapitalismen i USA og i resten af verden har nået et stade, som er uden fortilfælde siden afslutningen af 2. verdenskrig. USA's multinationale selskaber farer nu afsted den eneste vej, der er mulig for kapitalismen, når den bliver konfronteret med en uløselig og generel økonomisk krise.

Det er den vej at puste kunstigt liv i økonomien gennem massiv våbenproduktion, som vil føre til en ny verdensomspændende krig, når alle andre ”løsninger” på den internationale krise er udtømte. Målene i en imperialistisk krig er at knuse rivaler samt at tilrane sig råvarekilder og markeder. Med George Bush har den mest reaktionære, den mest ekspansionistiske og den mest krigeriske del af det amerikanske borgerskab taget magten. For at redde den amerikanske imperialisme fra den alvorlige krise, den befinder sig i, er Bush fast besluttet på at gennemføre en politik, hvor USA dominerer hele planeten, dvs. en politik der gør klar til krig på verdensplan.

Bush fører en international politik af fascistisk karakter med det formål yderligere at styrke USA's enevælde og for at forebygge, at der kan opstå en rival noget som helst sted. USA har i dag som den eneste magt stationeret militære styrker over hele verden.

Den amerikanske regering ser ikke blot EU og Japan, men også Kina, Rusland og Indien som mulige rivaler, der kan skabe forhindringer for USA's enevælde. USA har udviklet strategien for ”forebyggende krige” mod enhver mulig fjende, som kan true dets dominans. På nuværende tidspunkt truer den amerikanske regering andre lande, som følger en uafhængig kurs i deres udvikling. Med udtryk som ”ondskabens akse” og ”tyranniets forposter” angribes især Nordkorea, Cuba, Hviderusland, Iran, Syrien, Zimbabwe og andre lande, som afviser at underkaste sig USA's krav.

USA er hovedansvarlig for borgerkrigene i Afrika og i Kaukasus-området. EU og Japan, der er de to andre betydelige imperialistiske magter, gennemlever ligesom USA en alvorlig økonomisk krise og opruster. De europæiske multinationale selskaber er især meget aktive i at opfordre EU til at opbygge en militærstyrke, som kan sikre deres dominans i bestemte områder af verden. Projektet med EU-grundloven er en styrkelse af den europæiske imperialisme. Men for øjeblikket har hverken EU eller Japan nogen særlig militær styrke i forhold til USA.

I sin hjemlige politik angriber Bush alle de demokratiske rettigheder, der kunne være en forhindring for hans globale krigspolitik. Alle EU-lande samt Japan har vedtaget tilsvarende ”anti-terror”-love med det hovedformål at undertrykke og kriminalisere enhver revolutionær og anti-kapitalistisk opposition. Forholdsreglerne har også til formål at opnå en generel kontrol over befolkningerne ved at afskaffe de grundlæggende rettigheder.

Vi lever i imperialismens æra. Socialistiske revolutioner er den eneste måde, hvorpå kapitalisme, udbytning og dominans kan udryddes en gang for alle i verdensmålestok. I dag har kommunisterne i deres respektive lande forpligtelsen til at udvikle og styrke de revolutionære kræfters kamp. De har forpligtelsen til at forstærke kampen i arbejderklassen, som må påtage sig den ledende rolle i den anti-imperialistiske og anti-kapitalistiske kamp. De har også forpligtelsen til at lede de folkelige masser i disses retfærdige kampe mod udbytning og undertrykkelse og til at opbygge en bred, forenet front imod eksisterende krige og imod den trussel om nye krige, herunder en verdensomspændende krig, som udgår fra USA-imperialismen. Folkenes kampe og den internationale arbejderklasses kamp skal styrkes for effektivt at kunne standse USA-imperialismens krige og planerne om en verdensomspændende krig.

For øjeblikket, hvor vi står over for de alvorlige trusler mod verden, er vores første opgave at arbejde for enhed mellem alle kommunister. Grundlaget for kommunisternes enhed er troskab over for de marxistisk-leninistiske revolutionære principper og den proletariske internationalisme. Vi afviser på et principielt grundlag opportunismens og revisionismens politik og praksis i kommunistiske og arbejderpartier. Opportunisme og revisionisme hjælper imperialismen i dens krav om en nyopdeling af verden og i undertrykkelsen af de folkelige bevægelser for frihed, uafhængighed og socialisme. Vi bekræfter vores villighed til at udvikle og styrke forbindelserne, det praktiske samarbejde og de fælles aktiviteter mellem vore partier. Vi vil udvide de nuværende to- og flersidede møder, teoretiske konferencer og seminarer med det formål at udveksle holdninger og erfaringer, at foretage en kollektiv evaluering af teoretiske og politiske spørgsmål og for at drøfte kampen imod imperialismen og for socialisme og fred.

Vores anden opgave er at skabe den bredest mulige alliance mellem de kommunistiske kræfter og alle anti-imperialistiske og anti-krigskræfter i de enkelte lande og internationalt. Vores tredje opgave er at genskabe og give retning til en stor, verdensomspændende og forenet front mod folkeslagenes største fjende: USA-imperialismen.

Arbejdere og folkeslag i hele verden, lad os stå sammen mod USA's imperialistiske enevælde!

Arbejdere og folkeslag i hele verden, lad os stå sammen mod USA's angrebskrige og USA's forberedelser af nye krige, herunder en ny verdensomspændende krig!

Lad os støtte folkeslagenes anti-imperialistiske og revolutionære modstand.

Tilbagetrækning af besættelsesstyrkerne fra Irak, Balkanlandene og Afghanistan.

Nedlæggelse af alle amerikanske militære baser uden for USA såvel som af andre imperialistiske magters militærbaser.

Opløsning af den aggressive NATO-pagt. Ingen europæisk militærstyrke til støtte for den europæiske imperialisme.

Opløsning af den aggressive forsvarspagt mellem USA og Japan.

Stands USA's anslag for at destabilisere Cuba og angribe det militært. Ophæv den amerikanske blokade af Cuba. Omgående løsladelse af de 5 cubanske politiske fanger i USA.

Nedlæggelse af de amerikanske baser i Korea og en fredelig genforening af Korea. Stands de amerikanske militærøvelser – der også omfatter atomvåben – på den koreanske halvø for at afværge faren for en konfrontation, der omfatter atomvåben.

Lad os styrke solidariteten med og støtten til intifadaen og de folkelige organisationer i Palæstina.

Lad os styrke solidariteten med Hviderusland i dets forsvar for sin politiske uafhængighed og suverænitet.

Lad os styrke vores solidaritet med og støtte til den bolivarianske revolution i Venezuela.

Atommagterne skal forpligte sig til ikke at være den første til at bruge atomvåben.

For fuldstændig nedrustning vedr. atomvåben, startende med det land, der har det største antal.

Lad os styrke vores solidaritet med alle demokratiske og anti-imperialistiske kræfter i USA og i hele verden.

Teksten på engelsk

14th International Communist Seminar
«Internationalist Experiences and Tasks of Communists in the Struggle against Imperialism»
Brussels, 2 - 4 May 2005

De internationale seminarer PTB

Netavisen 16. juli 2005