Tunesisk kommunistisk leder politioverfaldet

Den 24. oktober skal der være præsidentvalg i Tunesien. Præsident Zain al-Abidin bin Ali vil blive genvalgt med 99 pct. af stemmerne. Den virkelige opposition boykotter fupvalget - og Hamma Hammami, talsmand for det marxistisk-leninistiske PCOT overfaldes af bin Alis politi.

Hamma Hammami - overfaldet

Præsident bin Ali er sikker på genvalg. I 1989 og 1994 var han eneste kandidat, i 1999 var der opstillet 2 papirmodkandidater - og bin Ali fik igen mere end 99 pct. af stemmerne. I 2002 afholdtes en folkeafstemning om en forfatning, der vil tillade bin Ali at fortsætte som præsident efter 2009. Foreløbig har han siddet som præsident i 17 år. Tunesien blev selvstændigt i 1956.

Blandt hovedkræfterne i den virkelige opposition er det marxiustisk-leninistiske parti PCOT - Tunesiens Arbejderparti. Dets formand Hamma Hammami har i længere perioder været holdt fænglet af bin Ali-regimet. Partiet er ikke officielt anerkendt - og boykotter den kommende valgfarce.

Bin Ali-regimet fortsætter terroren mod PCOT. Tidligere på måneden blev Hamma Hammami overfaldet af to politifolk. Hammami blev anmodet om at vise sit identitetskort af en betjent i civil - og da Hammami bad politimanden om at identificere sig blev han banket. Hans briller blev knust og hans tøj flået under en syndflod af skældsord, hedder det i en udtalelse fra Hammami.

PCOT siger at Hammami blev sluppet fri, da forbipasserende greb ind, men politifolkene nægtede at tilbagelevere 60 dinarer (47 $), som de havde konfiskeret.

En international kampagne var med til at sikre Hamma Hammamis løsladelse fra bin Alis fængsler i september 2002. Hammami er gift med menneskerettighedsadvokaten Radhia Nasraoui, der sidste år selv blev overfaldet af tunesisk politi på grund af sin demokratiske virksomhed. I oktober sidste år måtte hun indlægges på hospital som konsekvens af en sultestrejke, hun gennemførte i protest mod regimet.

Se
Police 'attack' Tunisia communist
BBC News

Netavisen 18. oktober 2004