Kommunistisk Politik Digital 6 – 2023 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 6 – 2023NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 10-11/2023

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Nyt nummer af APK’s politiske og teoretiske magasin
Enhed og Kamp er igen udkommet med en række aktuelle og spændende artikler og temaer. Både for dig der gerne vide mere om nogle af de internationale brændpunkter i den  internationale klassekamp. Tunesien, Tyrkiet, Peru, Vest-Afrika, Mexico og Iran – med forskellige spørgsmål i arbejderklassens og folkenes kamp belyst af de kommunistiske partier i landet.

OK23 – STEM NEJ

OK23 byggefagene: Forhandlerne har solgt kravene om højere mindsteløn og kædeansvar
3F byggefagene, et af de sidste store overenskomstområder, har indgået forlig. Den nye aftale blev præsenteret som et nybrud i bekæmpelsen af social dumping. I praksis er der tale om et boligtillæg, der kan udløbe efter fire måneder. Det er et totalt svigt af kravene fra byggepladserne. Der er ikke rykket ved den økonomisk ramme som CO-industri har aftalt sammen med regeringen og de store koncerner. APK opfordrer til et NEJ til forliget.

NEJ’et til OK23 breder sig
Fagtoppens påstand om at reallønstabet kan hentes hjem i lokale forhandlinger bliver stadig mere gennemhullet. Muligheden findes kun på minimallønsområdet – og her melder flere og flere fagligt aktive ud, at det må betegnes som højst usandsynligt. Også på byggeriets område lyder NEJ’et fra stadigt flere klubber og tillidsfolk. Torsdag d. 16.3. er der mulighed for at deltage på et åbent online møde for allOK23 byggefagene: Forhandlerne har solgt kravene om højere mindsteløn og kædeansvare interesserede om hvordan et fælles NEJ kan styrkes. Læs mere i artiklen om dette og de mange argumenter for et solidarisk NEJ.

8. MARTS

Kvindekamp er klassekamp – Stop nedskæringer, lavløn og den imperialistiske krig
Kvindekampen handler ikke bare om ligestilling. Den er en del af dagens klassekamp. Når Mette Frederiksen afskaffer en fridag for at skaffe penge til krigsbudgetterne, og når Lizette Riisgaard som overfagboss midt i galoperende prisstigninger vil prakke os en minusoverenskomst på, så er det klassekamp. Det er angreb på arbejdernes og de arbejdende kvinders rettigheder og hverdag. Hvad enten vi er i den private eller offentlige sektor eller er dem, der er udstødte af arbejdsmarkedet.
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Tale fra Kvinder i Kamp på kvindernes internationale kampdag 8. marts
Vi er her, fordi vi ikke bare vil lade stå til – fordi vi vil at forholdene for kvinder skal ændres – fordi vi vil forandring. Og helt ærligt, så er det vist indlysende for rigtigt mange, at der heller ikke bliver nogen forandring til det bedre med den arbejdsgiver-og krigsregering, der er kommet til. Der er rigtig mange grunde til, at jeg er gået med i dette ”Kvindeoprør” og med til at arrangere demonstrationen i dag.

Forrygende kampdag i tre byer med “8. marts – Kvindeoprør”
Kvindernes internationale kampdag 2023 blev markeret med fynd og klem på Kvindeoprør – 8. marts velbesøgte demonstrationer i København, Aarhus og Odense. KPnet bringer fotos og korte reportager fra aktive i demonstrationerne.

8. Marts internationalt: Vores vrede, vores oprør, er vores håb
Over hele verden blev 8. marts markeret ved demonstrationer for kvinders liv og rettigheder. Demonstrationerne blev stærkt forbundet med klassekampen i de enkelte lande. Fra Afghanistan hvor kvinder kæmper for retten til overhovedet at bevæge sig frit udenfor deres hjem. Til Iran hvor der kæmpes mod regimets kvindehad på 5 måned. Til Frankrig hvor 8. marts i Frankrig blev forbundet med strejker mod pensionsreformen. Til Tyrkiet hvor de står i ruinerne efter det ødelæggende jordskælv og vreden vokser mod regeringens forbrydelser.

Kvindekamp er klassekamp: stop nedskæringer, lavtløn og den imperialistiske krig
På kvindernes internationale kampdag 8. marts så vi kvindekampens mange sider. Kampen for ligeløn, højere løn, velfærd – kvinder der siger nej til den imperialistiske krig, nej til vold og ulighed. Spørgsmålet rejser sig – hvorfor er der stadig ulighed i dag, hvem tjener på det – og hvordan kommer vi af med kvindeundertrykkelsen og opnår kvindernes frigørelse i samfundet? APK og Oktober Bogbutikker inviterer til offentligt møde med denne diskussion på programmet.

Sundhedspersonale kræver lønstigning på 19%
Siden december sidste år har de ansatte i det britiske sundhedsvæsen aktioneret og strejket for højere lønninger og bedre arbejdsvilkår. Kravet er en samlet lønstigning på 19 %. Hvilket i realiteten blot er en lønforbedring i forhold til den britiske inflation og ikke en reel lønstigning.

Kvindefagene bløder – sygeplejerske oversætter politikernes sorte magtsprog
På kvindernes internationale kampdag 8. marts står politikernes kvinde- og menneskefjendske politik skærende klar. Intet er løst for arbejdsforholdene og normeringerne i sundhedsvæsenet. Men med politisk sprogbrug forsøger regeringen at feje alle problemer ind under gulvtæppet. Sygeplejerske Marianne Elisabeth Priskorn har i et indlæg på facebook oversat mellem politikersprog og virkeligheden.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Hvor bliver pengene af til de fattige børnefamilier – og alle andre på overførselsindkomst?

Overførselsindkomsterne må sættes op – varigt og for alle!
De, der har mindst, er allerhårdest ramt af inflationen. Hvornår kommer der penge og regulering af satserne, der reelt rykker situationen til det bedre for kontanthjælpsmodtagerne og de fattige familier? Regeringens bebudede hjælpepakke til børnefamilier på overførselsindkomst er at give med den ene hånd og tage med den anden. Og pengene bliver først udbetalt til sommer! Og er kun en midlertidig ydelse.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Interimperialistisk strid: Kina vs USA
Et af de nuværende kendetegn ved den internationale situation er konfrontationen mellem USA og Kina. Begge imperialistiske stater kæmper for dominans over den globale økonomi og kontrol over territorier og markeder.

Bankkrise: Kapitalismen er altid på afgrundens rand
Da de første nyhede om Silicon Valley Banks (SVB)´s misligholdelse brød ud, trådte skarer af politikere, “finanseksperter”, “valutavagthunde” frem for at sige, at dette absolut var et særtilfælde. At dette ikke kan overføres til den europæiske finansverden eller endda til de tyske banker. Finansminister Lindner forsikrede, at alt var godt i Tyskland.

Stormløb på storbank i USA udløser konkurs
Silicon Valley Bank blev fredag sat under administration, efter banken blev ramt af stormløb da den ikke længere havde likviditet svarende til kundernes indeståender. Mere end 100 mia. dollars kan være tabt. Det er den største banknedsmeltning i USA siden krisen i 2008. Ikke mindst de mange mindre opstartsvirksomheder i den californiske IT branche ser ud til at få en svær tid hvis der ikke findes en hurtig løsning. Krisen rammer samtidig med at USA har ramt gældsloftet og kongressen skændes om budgettet.

Frankrig: Vi fortsætter kampen mod Macrons pensionsreform
Penge til lønninger og pensioner, ikke til aktionærer og ikke til krig! I Frankrig fortsætter de demonstrationer og strejker, der har fået millioner på gaderne imod at hæve pensionsalderen. Og efter Macron og hans regering har valgt at køre reformen igennem uden et flertal i senatet ved hjælp af dekret, paragraf 49.3 i Frankrigs anti-demokratiske forfatning er vreden i befolkningen steget yderligere.

Tunesiens version af populisme
Tunesiens præsident står for en højreekstremistisk populisme i en skræmmende trio af diktatur, fattiggørelse og afhængighed. I denne artikel analyserer Hamma Hammami, fra Tunesiens Arbejderparti hvorfor den er opstået og hvordan det giver sig udslag i Tunesien lige nu.

Enorme strejkedemonstrationer over hele Grækenland efter togulykken: En forventet forbrydelse
Onsdag lukkede kæmpe demonstrationer græske byer ned. ”Alt var dødt – og gaderne var levende”. Metroarbejderne strejkede, men åbnede ruterne for demonstranterne, der strømmede til. Årsagen til de enorme protester er dødsulykken på den græske togbane. Efter privatiseringskravet fra EU er det profitjagten der driver banerne. Sikkerhed og vedligeholdelse sættes til side. Som den italienske fagforening USB skriver i deres reportage: Folkets stemme sendte en besked, højlydt: “Det er ikke dårligt vejr eller menneskelige fejl, der har skylden. Det er jeres profit, der er gennemblødt af blod.”
Vi har oversat artiklen fra USB.

Læren fra Pariserkommunen 18. marts 1871
Marx havde en fantastisk klar forståelse af store historiske begivenheders karakter, rækkevidde og nødvendige følger på et tidspunkt, da disse begivenheder endnu udspilles for øjnene af os eller først lige er afsluttede. K. Marx’ “Borgerkrigen i Frankrig” er en dokumentation af disse karaktertræk hos forfatteren, og giver den bedste fremstilling af Pariserkommunen og dens historie, samtidig demonstreres den marxistiske metode den historisk materialisme.

Bombemordet i Søllerødgade
Den 16. marts 1992 åbnede antifascisten og antiracisten Henrik Christensen, medlem af IS, en brevbombe og blev dræbt på stedet. Et attentat som politiet aldrig har opklaret.
Pga udygtighed hos politiet? Manglende vilje? Afskærmning af nazi? Vælg selv!
Dagen er siden blevet markeret med kravet om forbud mod nazi.

Bestem dig allerede nu – Stem NEJ til OK-23!
“Man BEHØVER ikke at være lige så rød som undertegnede – for allerede nu, at beslutte sig for et nej ved den kommende OK-23 afstemning – men det hjælper!Skulle man afvente de sidste, centrale forhandlinger? Desværre er det ikke nødvendigt, for der foreligger allerede e n præcedens, en rettesnor for, hvad, der generelt er i vente.

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater