NEJ’et til OK23 breder sig

Fagtoppens påstand om at reallønstabet kan hentes hjem i lokale forhandlinger bliver stadig mere gennemhullet. Muligheden findes kun på minimallønsområdet – og her melder flere og flere fagligt aktive ud, at det må betegnes som højst usandsynligt. Også på byggeriets område lyder NEJ’et fra stadigt flere klubber og tillidsfolk. Torsdag d. 16.3. er der mulighed for at deltage på et åbent online møde for alle interesserede om hvordan et fælles NEJ kan styrkes. Læs mere i artiklen om dette og de mange argumenter for et solidarisk NEJ.

Tidligere kom anbefalingen til et NEJ fra blandt andre Randers 3f industri, brancheklubber i Nordjylland, Industri gruppen Aalborg, Jernbanearbejdernes Landsklub, og 3F Aabenraa Industri. Se Lokalafdelinger og klubber siger stem NEJ

Siden er 3F Aarhus Rymarken Industri kommet til. Fagforeningsbestyrelsen skriver bl.a.

“Men når alt kommer til alt, så står og falder det hele på troen til, hvad man kan forhandle til de lokale lønforhandlinger. Her er det holdningen, at mange af vores tillidsrepræsentanter systematisk er blevet kørt over af en velkoordineret indsats fra Dansk Industri, der har vejledt virksomhederne i, hvordan man slipper billigst til de lokale overenskomster – stik modsat hele grundidéen i en minimallønsoverenskomst”.
Se Industrigruppen Nej til overenskomsten

Formand Jan Christensen udtaler til DR:
– Vi kan simpelthen ikke se, at vores medlemmer tilnærmelsesvis kan få den lønstigning, som bare til minimum kan inflationssikre dem bare lidt.

Tillidsfolk anbefaler et NEJ

Casper Lykke Dambro, tillidsrepræsentant hos virksomheden SBS Automotive i Støvring, siger til DR:

– Jeg startede mine lokale forhandlinger i fredags, og jeg kan allerede mærke efter det første indledende møde, at det er op ad bakke. Og det er selv om, at jeg måske er en af dem, der står nogenlunde fornuftigt med et firma, som faktisk kører rigtig godt, fortæller han.

– Så kan jeg godt mærke på stemningen, at de procentsatser, jeg refererer til her, det er overhovedet ikke det, man forestiller sig fra arbejdsgivers side, siger Casper Lykke Dambro.

Han anbefaler derfor sine kolleger og fagfæller at stemme ‘nej’ til overenskomsterne, når de snart kommer til afstemning.

– Jeg synes måske, det var lige friskt nok at sige, at reallønnen var sikret, lyder det også fra Brian Bonderup fra Alfa Laval i Kolding, som er en af de skeptiske tillidsfolk DR har talt med.

Byggeriet – et solidarisk nej

Forliget på bygeriets område følger industriens minusoverenskomst.

Kravet fra arbejdspladserne om et markant løft af mindstelønnen.og indførelsen af et kædeansvar blev solgt ud. Se OK23 byggefagene: Forhandlerne har solgt kravene om højere mindsteløn og kædeansvar

Bodil Signe slog ligesom andre ned på det helt centrale, at resultatet ikke er solidarisk, at de penge der er, er skævt fordelt.
Hun skriver på Facebook: ”Det her er ikke et grådigt nej, men et solidarisk nej”…og ”I stedet har Dansk Industri fået trumfet deres hovedkrav igennem, nemlig at der ikke bliver noget kollektiv løft af bunden. Bolig-tillægget er 25 kr. i timen til en lille snævert defineret gruppe, som vil skabe yderligere skævheder i mellem forskellige grupper på arbejdsmarkedet. Det skal vi ikke acceptere, og derfor bliver det et nej til det præsenterede forlig fra mig og kollegaerne.”

Murersvendenes Brancheklub Nordjylland: Vi opfordrer vores kolleger til at stemme NEJ til forliget!

Murersvendenes Brancheklub Nordjylland anbefaler også et NEJ. De anfægter forhandlernes påstand om, at resultatet er godt og solidarisk. Mindstelønnen er ikke blevet hævet markant, reallønstabet på ingen måde vundet ind. De peger også på det uacceptable i, at kravene fra arbejdspladserne er forduftet i forhandlingernes resultat: ”Det er at tage pis på alle os, som bliver bedt om at gøre overenskomstforhandlingerne levende. Når vi ikke har nogen reel indflydelse.”

Læs hele udtalelsen her

Murersvendene i Århus anbefaler et NEJ til OK23

Murersvendenes klub i Århus opsummerer:

· Den økonomisk ramme er for lille, reallønnen er ikke sikret

· Et usolidarisk forlig. Bunden hæves ikke for alle, de som i forvejen tjener mest kommer til at tjene endnu mere

· Vi fik ikke kædeansvar eller stoppet social dumping

· Indrømmelser til arbejdsgiverne, 4-dags uge og månedsløn

· Vi skal samlet arbejde mere. Regeringen stjal en fridag, den er ikke blevet kompenseret i forliget.

Konklusionen er derfor klar. Murersvendenes klub i Århus anbefaler et NEJ til OK-2023

Læs hele udtalelsen her

Snedker-Tømrernes Brancheklub København: Hellere storkonflikt end at efterlade de lavestlønnede

Vi mener at tiden er inde til at vise arbejdsgiverne, at vi er villige til at tage en storkonflikt for at få hævet lønningerne i bunden og bekæmpe social dumping. Historien viser os at de største landevendinger er vundet i forlængelse af en storkonflikt. Derfor opfordrer vi alle lønmodtagere på tværs af fag og brancher til at stemme nej til OK23 og forberede sig på en konflikt.

Læs hele udtalelsen her

Hos malerne er der sammenbrud i overenskomstforhandlingerne mellem Malerforbundet og Dansk Industris Malersektion (DIM).

Online møde: OK23 – Stem nej!

Torsdag d. 16. marts kl 17 er der mulighed for at deltage på et åbent møde for alle faggrupper om hvordan et fælles NEJ kan styrkes.

Se OK23 – STEM NEJ !!! / Online fyraftensmøde

Gruppen bag mødet er OK23 – STEM NEJ !!!

De skriver bl.a.:

– Vi er en græsrodsgruppe der anbefaler at stemme nej til OK23. Denne gruppe er beregnet til at dele aktiviteter, gode argumenter, materialer, begivenheder og debat omkring at stemme nej. Så vi der vil kæmpe kan komme til orde.
Vær med! Gruppen er åben for alle enkeltpersoner og klubber der vil være med til at arbejde for et nej

Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne