Kvindernes internationale kampdag 2023 blev markeret med fynd og klem på Kvindeoprør – 8. marts velbesøgte demonstrationer i København, Aarhus og Odense. KPnet bringer fotos og korte reportager fra aktive i demonstrationerne.
København
Det blev en forrygende 8. marts, med mange mennesker, ikke mindst mange unge kvinder. Der var en utrolig stemning af samhørighed, kampånd og glæde.
Den ene stærke tale efter den anden. Katrine Vilien som var konferencier, opmuntrede de der for første gang skulle op for at holde tale. Bl.a. maskinmesterlærling Monique som holdt en brandtale.
Og SOSU-assistenten, Anine. Og de to modige piger, Solvej og Asta, som fortalte om vanskeligheder for pigerne i skolen. Lizette Lassen og Esben Just sang og spillede så stemningen fik endnu et nøk, der blev danset og hoppet.
Rapperne Sanganeé og TiLiSa fik også kæmpe bifald for deres stærke politiske tekster og gode musik.
Et populært indslag var boden, som solgte kaffe og kage til fordel for arrangementet, kvinderne der havde travlt, der var kø hele tiden. Mere end 50 af 8. marts Kvindeoprørs plakater blev solgt til støttepris. Alle er begejstrede for plakaten og for vores navn, Kvindeoprør, det taler lige til det, tusinder kvinder føler: Nu må der ske noget, vi finder os ikke længere i kvindeundertrykkelsen.
Derfor har det spillet en rolle, at vores plakater var hængt op på centrale, iøjefaldende steder overalt i byen. Plakaten har været delt flere hundrede gange på facebook, tilsvarende for begivenheden.
Da vi inden den 8. var på gaden med løbesedler, talte vi med mange, der allerede havde hørt om os. En pige fortalte, at de havde talt om det i klassen og at alle ville komme derind.
28.000 har været inde og se opslaget med begivenheden for København.
Vi er i det hele taget kommet meget bredt ud, og vores 8. marts har været omtalt en del steder, bl.a. på Kvinderådets side, på Aarhus Universitets facebook på selve dagen, og på dagen skrev Politiken om 8. marts i sit Nyhedsbrev:
“I dag bliver Kvindernes Internationale Kampdag markeret flere steder i landet, blandt andet på Rådhuspladsen klokken 16 til 18 under overskriften: 8. marts – Kvindeoprør.”
Kampdagen blev afsluttet med: vi fortsætter kampen hver dag – og vi står her igen til næste år den 8. marts.
8. Marts Kvindeoprør er allerede en stærk tradition.
Aarhus
Også i Aarhus var der fint fremmøde af kvinder i alle aldre – og kvindekampen var repræsenteret i taler, digte og musik i virkelig mange aspekter. Fra det stærke, personlige indlæg fra den fillipinske kvinde Jalop om hvordan fattige kvinder lokkes ind i prostitution og derefter presses på sit levebrød for at blive fastholdt – og hvordan det alligevel lykkedes for kvinderne at sige stop og bryde ud. Til kampen mod diskrimination og racisme, mod den imperialistiske krig, mod vold mod kvinder, for ligeløn, til hvordan livet er som ung, kvindelig studerende.
Velbesøgt og kampklar 8. marts i Odense
På en kold, men solbeskinnet eftermiddag mødte mange kvinder og mænd fra mange forskellige aldersgrupper op for at demonstrere for kvinders rettigheder på Banegårdspladsen i Odense.
Demoen var indkaldt og arrangeret af initiativgruppen 8. marts-Kvindeoprør, og en veloplagt konferencier, Annette Ladefoged satte fra starten gang i stemningen med sin indledning:
– Kvindekamp, …er det ikke en sag, som Rødstrømperne klarede for os i 70 erne? Er kvindekampen ikke død? Dertil må jeg svare klart NEJ.
Kvindekampen er desværre højaktuel. Kvinders rettigheder bliver misbrugt, truet og krænket verden over.
VIL VI FINDE OS I DET?? GU´VIL VI EJ!!
Stå det så ikke bedre til i Danmark? Mit svar er atter NEJ!
- Når Mette Frederiksen stjæler en fridag for at skaffe penge til krigsbudgetterne eller skattelettelser til de allerrigeste
- Når overboss Lizette Risgaard midt i gallopperende prisstigninger vil prakke os en minus- overenskomst på
- Så er det overgreb på arbejderes og kvinders hverdag og rettigheder. Derfor står vi i dag her for at kræve vores ret!
Herefter fulgte talen fra Karin Nicolaisen, 8. marts-Kvindeoprør. En stærk tale. Efter en fællessang læste Karin en tale op fra dansk/iranske Marjan Ghabouli, som havde måttet melde afbud. Den handlede om de iranske kvinders kamp mod undertrykkelse. Læs Karins tale her.
Den unge Astrid gav et par sangnumre, der fik pladsen til at svinge med, hvorefter Lene Junker fra Racismefri By talte om flygtninge-kvinders vilkår.
Se begivenhederne for nærmere info
KOM MED TIL DEBATMØDE om kvindekamp torsdag d. 23. marts kl 17-19
Kvindekamp er klassekamp: stop nedskæringer, lavtløn og den imperialistiske krig – Online & i Butik
Læs også udtalelsen fra APK
Kvindekamp er klassekamp – Stop nedskæringer, lavløn og den imperialistiske krig
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne