Kommunistisk Politik Digital 26 – 2020 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 26 – 2020

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 51-52, 2020

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

DEBATINDLÆG frem mod APK’s 9. KONGRES

Bliv væk fra vores kvarter!
Kampen mod boligspekulanter og retten til en bolig der er til at betale – del 1.
Denne artikel i tre dele er skrevet på baggrund af debat om boligkampen på APKs November konference 2020. Første del handler især om kapitalismen og markedskræfterne, der ikke har løst spørgsmålet om billige boliger.

Det er ikke boligens skyld at folk er fattige
Kampen mod boligspekulanter og retten til en bolig der er til at betale – del 2.
Dette er anden del af en artikel i tre dele er skrevet på baggrund af debat om boligkampen på APKs November konference 2020. Første del handler især om kapitalismen og markedskræfterne ikke har løst spørgsmålet om billige boliger. Anden del handler om den absurde Ghettolov.

Aktionsenhed på barrikaderne
Kampen mod boligspekulanter og retten til en bolig der er til at betale – del 3.
Dette er tredje og sidste del af en artikel skrevet på baggrund af debat om boligkampen på APKs November konference 2020. Første del handler især om kapitalismen og markedskræfterne ikke har løst spørgsmålet om billige boliger. Anden del handler om den absurde Ghettolov. Sidste del handler om aktionsenhed.

OK21

OK21 skal give et reelt løft – også på lønnen
Er der èn ting Coronapandemien har vist, så er det at den offentlige sektor er helt uundværlig for vores sundhed og for vores hverdag. Og at vi har brug for en langt bedre og stærkere offentlig sektor.
Det får vi kun, hvis der gives et reelt løft til de ansatte ved denne overenskomst og rettes op på års efterslæb og nedskæringer.
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Lærerne skal betales for deres arbejde – højere løn til OK21!
Nu skal vi igen til at forhandle overenskomster. Det er ikke meget lærerne har opnået at tilbageerobre siden konspirationen mod dem i 2013. Hvor S-SF-R- regeringen, anført af S, i samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL) og med stiltiende accept fra LO i en veltilrettelagt aktion stjal lærernes arbejdstidsaftale og 1 månedsløn med lockout. Det har kostet dyrt for medlemmerne, både på pengepungen, og i arbejdsbelastning, der er forøget med hvad der svarer til en dags ekstra arbejde om ugen.

KLASSEKAMPEN OG COVID-19

Lego er blandt de virksomheder der har tjent milliarder under corona-krisen

De rige skummer ekstra milliarder under coronaen
”Riget fattes penge” er som oftest mantraet, når arbejdende og arbejdsløse tillader sig at stille krav om bedre løn- og arbejdsforhold. ”Vi må stå sammen hvor for sig” er blevet regeringens store hit under coronapandemien, og det er vel dybest set bare en til lejligheden omskrevet udgave af den gamle løgn: ”Vi er alle i samme båd”. Flosklerne står i kø, men måske det kunne være nyttigt at se på det reelle indhold i netop disse to foretrukne slagord.

Flugt fra overarbejde på Sveriges sygehuse
Svenske sygeplejersker har haft en million overarbejdstimer i 2020. Lange dage og manglende pauser var dagens uorden i forårets første bølge af coronapandemien. Her i efteråret har flere fået aflyst deres ferier og er blevet tvunget til overarbejde og ekstra vagter på helt andre hospitaler. Situationen er således meget lig den danske. Samtidig raser den økonomiske krise også i Sverige og mange går arbejdsløse.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Konspirationer og kritik – er ikke to sider af samme sag
Midt i den økonomiske- og sundheds krise lever konspirationsteorier i bedste velgående, ikke mindst på internettet og de sociale medier. Det er teorier der ikke baserer sig på analyser af samfundsforholdene og klassekampen, og hvor modstanden gøres til en anonym konspirerende magtelite. Denne artikel er skrevet før Covid 19 pandemien, men prøv selv at sætte de ting, der florerer på nettet ind som eksempler sammen med dem, der omtales.
Som artiklen konkluderer, så er det massebevægelser og organisering, der hiver ligene ud af kapitalens skabe ved at påvirke og influere resten af samfundet politisk. Med andre ord så går vejen til sandheden gennem politisk bevægelse, gennem klassekamp og organisering.

Storstrømsbroen: Vanvittige arbejdsforhold
Ansatte på Storstrømsbro står frem og fortæller om chefer der råber og håbløs mangel på sikkerhed
I en artikel i Fagbladet 3F beskriver ansatte, at der stadig er håbløse arbejdsforhold på byggeriet af den nye Storstrømsbro. Broen er et led i vejdirektoratets kommende jernbaneforbindelse til Tyskland, og byggeriet har været ramt af den ene skandale efter den anden, siden den danske stat valgte italienske entreprenør til at stå for arbejdet.

Hvad blev der af ”defund the police”
Et flertal i det danske Folketing har i denne uge indgået et nyt flerårigt politiforlig, der betyder flere mia. til politiet, anklagemyndighed, og Politiets Efterretningstjeneste. Det er stik modsat de krav, der har lydt verden over om at bruge penge på at løse den sociale ulighed og årsagerne til kriminalitet, i stedet for flere betjente og skydevåben.

Minimumsnormeringer i børnehøjde – ikke papirsnormeringer!
KPnet har talt med Marie Blønd, talsperson for Forældrebevægelsen, #HvorErDerEnVoksen. Marie Blønd har sammen med en række andre forældre lavet en kæmpe indsats i kampen for børnene.
Forældrebevægelsen har nu kæmpet vedvarende og i hele landet i knap 2 år.
Det samlende krav, som har mobiliseret mange tusinde forældre er Minimumsnormeringer i børnehøjde.

BREXIT

Brexit aftale – et imperialistisk rivegilde
Brexit forhandlingerne og den indgåede aftale er et uskønt rivegilde om imperialistiske handelsinteresser, monopolers frie adgang til markeder og ret til rovdrift af ressourcer. En udstilling af hvad det er EU i bund og grund handler om. Et EU som vi også ønsker Danmark ud af.

Forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og Storbritannien efter Brexit er gået i fisk
Deadline for en handelsaftale, der skal regulere samarbejdet efter Storbritannien er trådt ud af EU, var egentlig sat til 1. december. Men EU stod stejlt på at de fortsat skulle kontrollerer fiskekvoter og bestemme over statsstøtte, så forhandlingerne sluttede uden resultat. Sammenbruddet betød at de fortsatte forhandlinger i overtiden, nu ligger hos Boris Johnson og Ursula von der Leyen, der er præsident for EU-kommissionen, mens rådets særligt udpegede chefforhandler blev sendt hjem.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Then Vice President Biden møder som vicepræsident Israels premierminister Benjamin Netanyahu

En ’tilbagevenden til normalen’ med Biden vil betyde fortsat lidelse for Palæstina
Mens millioner af mennesker drager et lettelsens suk, eller fejrer Donald Trumps valgnederlag, er det alarmerende at iagttage den høje grad af kontinuitet der findes imellem USA’s skiftende præsidenter. Magtskiftet fra Trump til Biden vil ikke udgøre en undtagelse. Kapitalismens og imperialismens magt er dybt forankret, og intet steds står det klarere end ved USA’s politik overfor palæstinenserne.

Populismen i Europa – Hvad er populisme?
Perioden med Trump som USA’s præsident har givet et boost til højrepopulismen i Europa. Fra folketingspolitikere til gadedemoer råber de ”Vi er folket mod eliten”. I situationer som nu med pandemi og sundhedskrise, oveni  økonomisk- social og politisk krise trækkes den frem og trives. Denne artikel ser dybere på rødderne til opportunismen i Europa.

Solidaritet med Palæstina og Vestsahara – Stop besættelserne
Lørdag den 19. december er der indkaldt til et protestmøde kl. 15 udenfor den amerikanske ambassade i København, i solidaritet med Palæstina og Vestsahara. For få uger siden indgik USA en aftale om at anerkende Marokkos ret til Vestsahara, i bytte for Marokkos anerkendelse af Israel.
Med aftalen viser USA og Israel endnu engang at det egentlige indhold af deres fred er fortsat besættelse. Det er en politik der undergraver folkeretten og FN’s fredsprocesser.

”Den nye silkevej” i Italien: Kamp mellem imperialistmagter, borgerlige interesser og revisionistiske kolbøtter
Belt and Road Initiative (BRI), kendt på kinesisk og tidligere på engelsk som One Belt One Road (OBOR), er en global infrastruktur udviklingsstrategi vedtaget af den kinesiske regering i 2013, om at investere i næsten 70 lande og internationale organisationer. Det betragtes som et centralt element i Kinas udenrigspolitik, der oprindeligt annoncerede strategien som “Silkevejen” under et officielt besøg i Kasakhstan i september 2013. Et projekt for at understøtte Kinas økonomiske og politiske ekspansion som ny imperialistmagt og indgår i rivaliseringen med USA imperialismen om verdenshegenomi og er et led i at imødegå USA´s “Pivot to Asia” der går ud på politisk, økonomisk og militær omringning af Kina.

“Det er så sundt” af Hans Scherfig – vise om fattigdom og kapitalisme
Fattigdommen består i 2020, og presset på julehjælpen har aldrig været større. Med en regering og støttepartier der lader fattigdomsreformerne overleve er hånen fra landets spidser ikke blevet mindre.
Hør Hans Scherfigs vise “Det er så sundt” fra 1940 sunget af Ove Sprogø

Oktober Radio: Honninghjerter og lønkrav
I årets sidste udsendelse samler vi op på to temaer, der har tegnet 2020 og ser frem mod overenskomsten i foråret. Det ene spørgsmål vi taler om er corona-pandamien og hvordan det har afsløret det håbløse i privatisering og kassetænkning i sundhedsvæsnet. Det andet handler om hvordan statsmagten bruger offentlige byggerier til at undergrave fagbevægelsen og den offentlige sektor.
Udsendelsen den 19. december 2020

Krig er terror – Fred er mulig
FredsVagten ved Christiansborg har torsdag den 17. december 2020 stået nede på Christiansborgs Slotsplads hver evig eneste dag i 7000 DAGE.
Siden USA i efteråret 2001 erklærede ”Krigen mod terror”. En krig, som Danmark straks og ivrigt tilsluttede sig. Og hvor første fredsvagt samtidig satte sig ned på Slotspladsen d. 19. oktober 2001 og sagde: Vi går ikke hjem, førend Danmark holder op med at føre angrebskrige i fremmede lande.

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater