Solidaritet med Palæstina og Vestsahara – Stop besættelserne

Lørdag den 19. december er der indkaldt til et protestmøde kl. 15 udenfor den amerikanske ambassade i København, i solidaritet med Palæstina og Vestsahara. For få uger siden indgik USA en aftale om at anerkende Marokkos ret til Vestsahara, i bytte for Marokkos anerkendelse af Israel.
Med aftalen viser USA og Israel endnu engang at det egentlige indhold af deres fred er fortsat besættelse. Det er en politik der undergraver folkeretten og FN’s fredsprocesser.

Midt i november, blev en blokade af centrale veje i Vestsahara ryddet af Marokkos militær. Det bliver set som et brud på næste 30 års våbenhvile i Afrikas sidste koloni. Derfor er en ny krig nu under optrapning mellem Marokko og saharawierne, den oprindelige befolkning i Vestsahara.

Militæret blev sat ind efter flere ugers fredelige civile protester, hvor saharawiske demonstranter har blokeret grænseovergangen mellem det af Marokko besatte Vestsahara og Mauretanien. Det kom til skududvekslinger fredag den 13. november, det fik Vestsaharas eksilregering, Polisario, til at erklære at våbenhvilen er brudt.

USA og Israel så med det samme en mulighed for at trække Marokko ind i deres såkaldte fredsproces, fred for velstand. Tidligere i år har både Bahrain og de Forenede Arabiske Emirater normaliseret de diplomatiske forbindelser til Israel. USA og Israels “Deal of the Century”-projekt, er set fra Donald Trumps og Benjamin Netanyahus synspunkt ”løsningen” på palæstinensiske spørgsmål.

Det marokkanske regime har længe haft tætte forbindelser med det zionistiske styre, uden åbent at anerkende og normalisere forbindelserne med Israel. Til gengæld har den israelske og amerikanske efterretningstjeneste støttet den marokkanske stat med overvågning af oppositionen. Beslutningen om at normalisere forbindelserne med Israel mod at USA anerkender Marokkos ret til Vestsahara viser tydeligt at det egentlige indhold af deres fred er fortsat besættelse.

Ikke mindst efter Israel i seksdageskrigen juni 1967 sikrede sig kontrol over Gaza, Sinai, Vestbredden og Golanhøjderne blev den palæstinensiske sag til et spørgsmål for alle lande i Mellemøsten. I solidaritetsbevægelsen med Palæstina i Marokko ses normalisering med Israel som et forræderi.

De seneste ugers eskalering
De sidste ugers vejblokader var en protest mod Marokkos udnyttelse og videresalg af Vestsaharas naturressourcer. Derudover var det en protest mod FN’s manglende vilje til at sikre den folkeafstemning, der var grundlaget for freden i 1991. Og det faktum at FN’s mission i området, MINURSO, i oktober 2020 blev forlænget uden der er udpeget en ny personlig udsending for generalsekretæren til Vestsahara, efter Horst Koehlers tilbagetrædelse for halvandet år siden.

Marokko og Vestsahara var en spansk koloni frem til Franko diktaturets fald i 1975. Efterfølgende overtog Marokko rollen som kolonimagt over Vestsahara, med amerikansk militær støtte.
FN har siden 1991 haft til opgave at gennemføre en folkeafstemning, hvor saharawierne kan stemme om hvorvidt de ønsker selvstændighed eller at være en del af Marokko. Det er endnu ikke sket, og i løbet af årene er frustrationerne vokset.

Danmark og EU er medskyldige
Danske firmaer har mange millioner investeret i selskaber i det besatte Vestsahara og EU har indgået illegale handelsaftaler med Marokko, der udplyndrer Vestsaharas ressourcer og fiskerettigheder og sælger ud af dem. Ligesom EU hvert år betaler Marokko store summer for at afholde afrikanske migranter fra at komme til Europa.

Solidaritet med Palæstina og Vestsahara
Lørdag den 19. december er der indkaldt til et protestmøde kl. 15 udenfor den amerikanske ambassade i København, i solidaritet med Palæstina og Vestsahara.

Se begivenhed på facebook
Solidaritet med Vestsahara og Palæstina

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne