Oktober Radio: Honninghjerter og lønkrav

Udsendelsen den 19. december 2020

I årets sidste udsendelse samler vi op på to temaer, der har tegnet 2020 og ser frem mod overenskomsten i foråret. Det ene spørgsmål vi taler om er corona-pandamien og hvordan det har afsløret det håbløse i privatisering og kassetænkning i sundhedsvæsnet. Det andet handler om hvordan statsmagten bruger offentlige byggerier til at undergrave fagbevægelsen og den offentlige sektor.

Corona-pandemien slog benene væk under vestlige rige magter i verden i foråret, og da vinteren ankom, var det endnu ikke lykkedes at få inddæmme virus udbruddet. Dagligt har vi hørt om nye hjemsendelser og nedlukninger, stigende arbejdsløshedstal, i takt med stigende smittetal og stigende antal indlæggelser.
Vi taler først i udsendelsen om hvordan det har tydeliggjort at udlicitering og nedskæringsstrategien ikke er forenelig med folkesundheden. Når det er kroner som styrer sundhedsbeslutninger, og systemet med ventetidsgarantier og frit valg og andet skønsnak alene handler om at opbygge privat hospitaler, der kan tjene kassen på folks sygdom og lidelser, så har det alle incitamenter til et sundhedssystem, der er dårligere, dyrere, og skaber mere ulighed i sundhed.

De der står i forreste linje på sygehusene har været igennem et ekstremt hektisk år, og det har givet både frustration og vrede. Ikke mindst manglende kompensation for fleksibilitet og risiko, har betydet ulmende utilfredshed rundt omkring i hele landet. Da Region Hovedstaden nægtede at forhandle om bedre løn-og arbejdsforhold, og i stedet sendte et honninge hjerte til 16 kr. som tak for flid og afsagn, kunne alle vist se misforholdet. Misforholdet mellem det politiske styre og de krav som de hospitalsansatte har råbt op om hele året.

En honningkage og en håbløs mediekampagne hvor politikerne soler sig i de ansattes knokleri, er topmålet af pinlige forsøg på at score politiske point på, at man reelt har kørt de sundhedsansatte over. Hvad skal de med en kage når de mangler bevillinger.

OK21
I denne uge fremlagde forhandlere på det offentlige overenskomstområde, deres krav til ok21. Kommunernes Landsorganisation forklarede at de kan køre en nul løsning igennem. Mens kravene fra fagbevægelsen var som bløde kedelige julegaver, som ingen gider at gå hjem for. Det er derfor op til de aktive på gulvet at rejse deres krav. Bløde krav om bedre løn og bedre arbejdsforhold skal konkretiseres til egentlige lønstigninger i kroner og øre, og en ligeløn mellem mænd og kvinder, og faggrupper på tværs af private og offentlige.

Et opgør om de offentlige byggerier er tiltrængt
Til sidst i udsendelsen taler vi om alle de sager der har hobet sig op om forhold på offentlige byggerier. Det er både sager om svindel firmaer der ikke betaler skat, og snyder med materialer og lønninger og arbejdsmiljø og indkvartering osv. osv.. Men det er også sager om utroligt dyre og forsinkede byggerier, der afleveres med mange fejl og mangler.

Dem der kommer til at betale er jo i første omgang de bygningsarbejdere der mister løn og førlighed, og i sidste ende er det studerende og syge og pendlere, når uddannelser og sygehusvæsnet eller statsbanerne hænger på højere huslejere, og må skære ned andre steder. Det er aldrig de skyldige selv der betaler.

Vi taler om at det er på tide at gøre op med en hver form for illusion om at statsmagten ønsker at bygge kvalitet med ordnede løn-og arbejdsforhold, til tiden og til prisen. Alt tyder på at man bygger for at ødelægge fagbevægelse, og dræne penge ud af de offentlige kasser til kriminelle og spekulanter. For til sidst at sætte trumf på og penge fingre ad den offentlige sektor og sige at den ikke fungerer.

Vi er tilbage igen med næste podcast fra Oktober Radio den 9. januar 2021.

Godt Rødt nytår.

LYT TIL UDSENDELSEN HER


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne