Kommunistisk Politik Digital 2 – 2020 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 2 – 2020

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 3-4, 2020

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Se også udvalgte artikler fra perioden til print

OVERENSKOMST 2020

Men bakker forhandlerne os op?
Aktionsparolen ”Vi bakker vores forhandlere op” bliver igen trukket frem ved dette års OK20. Efter det elendige resultat som forhandlerne fik hjem sidste gang ved OK17, og med måden de tromlede hen over de store nej-grupper, må man klog af skade også vende spørgsmålet om. Bakker fagbevægelsens topforhandlere arbejdspladsernes OK-krav op – og hele vejen?

Arbejdsgiverne trækker kortet: Vi nedlægger arbejdspladser
For anden dag i træk har en af de største virksomheder varslet fyringer i stor stil. FLSmidth har annonceret at 500 skal fyres, hvoraf 70 i Danmark. I går var det Danfoss der vil nedlægge 350 jobs i Kolding og flytte arbejdspladserne til Polen.
OK20-krav for lastbilchaufførerne: Højere løn – stop for løndumping – ordnede arbejdsforhold
Det er svært at trække nye folk til, klager chaufførbranchen. Ikke så underligt med de løn- og arbejdsforhold der hersker. Der er løndumping gennem EU’s indre marked, elendige betingelser for hvile og pauser. En række krav må indfries ved den kommende overenskomst.
Krav fra bygningsarbejderne til OK20: Markant højere mindsteløn mod løndumping! 
Kravet om en højere mindsteløn stod i centrum da bygningsarbejdere fra hele landet søndag var samlet til stormøde i Odense. OK20 skal give et markant ryk opad på mindstelønnen, for at sætte ind mod den systematiske underbetaling og løndumping der sker indenfor byggeriet.
Forlig om lovbestemt mindsteløn stopper ikke løndumping på landevejene
Et bredt flertal i Folketinget indgik i denne uge en aftale om en ny lovgivning for bus- og godskørsel i Danmark. Loven vil næppe løse problemet med løndumping, men blot presse flere over i at blive selvstændige og åbne døren for mere EU-lovgivning for transport med bus og lastbil i Danmark. Derfor er det svært at følge den begejstring som alle fra Enhedslisten til Nye Borgerlige har fundet frem. Eneste løsning på løndumping er at komme helt ud af EU.

OK-krav om flere penge til ’fritvalgsordningn’ dækker over de reelle krav: 30-timer og lavere pensionsalder for alle

Fritvalgsordningen er en lappeløsningen på de egentlige problemer – at arbejdstiden er for lang og for presset, efterlønnen er slagtet og pensionsalderen hævet.

FRA KLASSEKAMPEN

Kvindernes internationale kampdag: Kvinder i Kamp inviterer til 8. marts i Christianshavns Beboerhus
Igen i år sætter Kvinder i Kamp kvinders liv og kamp i centrum på kvindernes internationale kampdag. I København bliver 8. marts-fejringen ligesom sidste år holdt i Christianshavns beboerhus. KPnet har talt med Marie fra Kvinder i Kamp og spurgt hende om tankerne bag.

Frikend Bitten – demonstration for whistleblower Bitten Vivi Jensen
Mange mærkater kan sættes på Bitten Vivi Jensen. Aktivist, whistleblower, bisidder og dedikeret forkæmper for syge og svage kontanthjælpsmodtagere, er nogle af de kendetegn der sagtens kan indgå i en beskrivelse af hende. Derimod er Frederiksberg kommunes forsøg på at få hende dømt og stemplet som kriminel forbryder helt ude i skoven. Hvis nogen skal have den titel bør det være kommunen. Og de kan dele den tvivlsomme ære med andre kommuner samt den pensionsreform, som den daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fik gennemført i 2012.
Bitten Vivi Jensen stilles for retten d. 29. januar, kriminaliseret pga hendes solidariske indsats – der afholdes demonstration kl. 15
Af Poul Andersen

INGEN KRIG MOD IRAN

Hænderne væk fra Iran! USA ud af Mellemøsten! – Global protestdag 25. januar

Irans Arbejderparti (Toufan) opfordrer alle demokratiske, progressive, anti-krigs og frihedselskende organisationer og enkeltpersoner til at gå på gaden lørdag den 25. januar, den globale dag for protest, for at modsætte sig den amerikanske aggression mod folkene i Iran, Irak, Afghanistan, Libyen, Yemen….
Mere end 150 byer rundt om i verden organiserer protester, og hundredvis af organisationer, på nationalt og lokalt plan, arbejder på at mobilisere til disse.
I København kan man tilslutte sig Tid til Fred – Aktiv mod krigs protest (se nederst i artiklen)

Demonstrationer over hele verden: Ingen krig mod Iran!
Lørdag den 25. januar gik tusindvis af mennesker på gaden forenet om kravet – Ingen krig mod Iran – Træk tropperne ud af Mellemøsten. I mere end 200 byer verden over gik demonstranter på gaden i protest mod den herskende krigspolitik.

Se video fra protesten i København organiseret af Tid til Fred – Aktiv mod Krig

Er Trump utilsigtet i gang med at overgive Mellemøsten til Kina og Rusland?
Dette spørgsmål stiller den politiske analytiker William Engdahl i en artikel på Global Research. Han anfører, at USA’s kamp for kontrol over Mellemøstens olie og gas med brug af stedfortrædere, del og hersk-metoder, skabelsen af ISIS mm. lider mere og mere åbenlyst nederlag, og at denne krise er med til at forklare USA’s krigsaggression mod Iran og USA’s situation og ageren i Irak igennem de seneste måneder.
FredsVagten ved Christiansborg: 6666 dage i protest mod dansk krigspolitik

Fredsvagten ved Christiansborg har nu stået på Slotspladsen i over 18 år – helt nøjagtigt hver evig eneste dag – 6666 dage i træk – for, som de skriver, at minde politikere og medborgere om at der er brug for en aktiv fredspolitik. En politik, der håndterer de internationale konflikter med omtanke, indsigt og dialog.

Danske soldater hjem fra Mellemøsten! – Udtalelse fra organisationer i Århus
De danske soldater bør trækkes hjem fra MellemøstenI anledning af den tilspidsede konflikt i Mellemøsten efter drabene i Irak, har en række århusianske partier og græsrodsorganisationer drøftet situationen.
International aktionsdag i København lørdag d. 25. januar: Ingen krig mod Iran – træk de danske tropper permanent ud af Irak!
Lørdag den 25. januar vil der i byer over hele kloden være protester mod en ny krig i Mellemøsten. I København samler Tid til Fred til en protestaktion gennem byen fra Rådhuspladsen til FredsVagten ved Christiansborg

EU OG DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

EU’s klimapolitik: 42 af Danmarks største virksomheder er fritaget fra CO2-afgifter

EU har spillet ud med et oplæg til finansiering af deres klimaplan, ’Den europæiske grønne pagt’, der angiveligt skal gøre EU klimaneutralt i 2050. Planen er først og fremmest en kæmpemæssig hjælpeplan for unionens monopoler. Det falder godt i tråd med dagens afdækning af, hvordan EU holder hånden over EU’s største virksomheder ved at forære dem gratis CO2-kvoter.

Krise for EU’s økonomiske doktrin – EU sætter kurs mod politisk union
Hele fortællingen om at EU skaber ‘stabilitet og vækst’ er åbenlyst en løgn.Kun monopolerne i de største industrinationer har profiteret, og på det seneste topmøde i december 2019 lagde EU op til at tage nye skridt for endnu mere centralisering og arbejdsgiverpolitik. I denne artikel fra APKs magasin Enhed og Kamp beskrives det hvordan og hvorfor EU’s økonomiske doktrin har været ødelæggende for medlemslandenes økonomi.
Af Franz Krejbjerg, APK, Arbejderpartiet kommunisterne
Om den nye regering i Spanien mellem PSOE og Podemos
I Spanien er der efter 10 måneder uden en valgt regering dannet regering i koalition mellem det socialdemokratiske PSOE og venstrefløjspartiet Podemos; i en situation hvor det yderste højre er i offensiven og grundloven stadig bærer præg af Franco-tidens diktatur
Udtalelse fra Spaniens Kommunistiske Parti (marxister-leninister), PCE(ml)

FRA APK’S TEORETISKE MAGASIN ENHED OG KAMPEt varmt efterår for de tyske arbejdere:

Vi har brug for massive reduktioner i arbejdstiden
Hvad er svaret på den teknologiske udvikling og den kapitalistiske økonomi, hvor nedgang i afsætning og produktion fører til fyringer og arbejdsløshed? Et af de konkrete krav er nedsat arbejdstid med fuld lønkompensation, betalt af arbejdsgivernes profitter. Samfundet har brug for massive nedsættelser af arbejdstiden over en bred front, ikke blot i en eller anden branche eller en eller anden virksomhed.
Af Organisationen for gendannelse af Arbejdernes Kommunistiske Parti, Tyskland

FRA KULTURFRONTEN

Anmeldelse af Alaa Al-Aswanys roman Jeg løb mod Nilen

Jeg løb mod Nilen er en vidunderlig, gribende og rystende bog, skrevet af den meget afholdte ægyptiske forfatter Alaa Al-Aswany. Bogen er forbudt i Ægypten og forfatteren har måttet forlade landet efter chikane, skriveforbud og efter regimet anlagde sag mod ham ved militærdomstolen. Ved at følge forskellige personer udfoldes fortællingen om den ægyptiske revolution i 2011.
Af Lisbet Bonde, APK, Arbejderpartiet kommunisterne

OKTOBER RADIO

Oktober Radio: Skolereformen er en katastrofe

Helle Thorning regeringens skolereform blev fremlagt i december 2012, og udløste i foråret 2013 massive protester fra lærerne der fik ændret deres arbejdstid med meget mindre forberedelse.

Oktober Radio: Om kampen mod løndumping
I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi om den umulige kamp mod EU lovgivningen. I den seneste uge har stort set samtlige politiske partier i Folketinget indgået en aftale om en lov der skal sikre danske lønforhold til chauffører, der kører på de danske landeveje.

FRA CIPOML

Tag med på International Ungdomslejr 2020 i Berlin – Mod fascisme og imperialisme
I et af den politiske histories absolutte verdenscentre, Berlin, vil den internationale ungdomslejr mod fascisme og imperialisme finde sted i 2020. Lejren samler unge fra hele verden til debat, hygge, musik, sange og udvikling af hinanden og fællesskab – samt afskaffelse af kapitalismen.

På International Ungdomslejr i Mexico i 2018


MINDEORD

Mindeord: Ib Roslund blev 52
Ib Roslund var noget så sjældent som en vidende journalist. Han mestrede de fleste områder af sit fag, og var en uvurderlig kapacitet for EU-modstanden. Han var hjælpsom, politisk skarp og solidarisk med de svageste grupper i samfundet.
Af Franz Krejbjerg, APK og aktiv i Folkebevægelsen mod EU

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater