OK-krav om flere penge til ’fritvalgsordning’ dækker over de reelle krav: 30-timer og lavere pensionsalder for alle

Fritvalgsordningen er en lappeløsningen på de egentlige problemer – at arbejdstiden er for lang og for presset, efterlønnen er slagtet og pensionsalderen hævet.

Fritvalgsordningen er i de senere år kommet ind i de fleste overenskomster. Her bliver en del af lønnen øremærket til ’et frit valg’, hvor man kan vælge at bruge pengene til børneomsorgsdage, seniordage, pension eller få dem udbetalt i forbindelse med ferie. Det kan fremstå som noget positivt, da behovet er stort for at få lettet arbejdspresset, om man er børnefamilie eller senior på arbejdsmarkedet. Men det bliver en ren lappeløsningen på de egentlige problemer – at arbejdstiden er for lang og for presset, efterlønnen er slagtet og pensionsalderen hævet.

Kravet er blevet et yndlingskrav for fagtoppen. Man undgår en fælles kamp for 30 timers arbejdsuge og holder hånden over regeringerne, der udpiner arbejdskraften til sidste dråbe med deres ekstreme pensionsreformer. Og Mette Frederiksens pension for nedslidte vil kun blive et alibi for at sidde på regeringsmagten. At enkelte arbejdergrupper kan gå på pension 3 år tidligere er nul og niks, når den generelle pensionsalder når nye højder. Hele velfærdsforliget, der fastsatte den evige stigning må skrottes og opsiges, og dette krav lyder da også fra en række lokalafdelinger i fagforeningerne.

HK er blandt de fagforeninger der satser stærkt på kravet om flere penge til ’frit valg’.

Simon Tøgern, formand for HK Privat skriver i et debatindlæg, at man i HK har spurgt medlemmerne om deres ønsker til arbejdslivet.

De bad forud for overenskomstforhandlingerne medlemmerne om at svare på 3 spørgsmål:

1. I mit arbejdsliv er det vigtigste, at …
2. Jeg kunne godt tænke mig at have ret til…
3. Det kan blive endnu bedre i fremtiden, hvis …

Medlemmernes svar var bl.a. et ønske om at arbejdslivet skal passe til deres livssituation.

Fagforeningernes fortolkning og svar på problemerne bliver så ’fritvalgsordning’, som de herefter lader medlemmerne bakke op om med et krav om flere penge til denne pulje. Vil du skabe plads til familielivet bliver dette din eneste mulighed. På det offentlige område bliver svaret for mange kvinder at gå på deltid. Også en individuel løsning, der giver en lav løn og senere en lav pension.

Hvorfor ikke stille kravet 30 timers arbejdsuge – 6 timers arbejdsdag med fuld lønkompensation?

Her ville der kunne samles til kamp på tværs af fag og i solidaritet med de arbejdsløse. Arbejdstiden er ikke sat ned siden 1990, og er kun rykket i den forkerte retning med mulighed for fleksibilitet for arbejdsgiverne og overarbejde uden ekstra betaling. Samtidigt er arbejdets intensitet stærkt øget.

Læs også
Kvindernes krav til OK20: 30 timers arbejdsuge og højere løn – arbejde og familieliv skal hænge sammen
KPnet 11. januar 2020


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne