Oktober Radio: Om kampen mod løndumping

UDSENDELSEN D. 18. JANUAR 2020

I denne uges podcast fra Oktober Radio taler vi om den umulige kamp mod EU lovgivningen. I den seneste uge har stort set samtlige politiske partier i Folketinget indgået en aftale om en lov der skal sikre danske lønforhold til chauffører, der kører på de danske landeveje.

At aftalen er kommet på plads netop op til overenskomstforhandlingerne er ikke en tilfældighed, fordi der er kæmpe store problemer med socialdumping indenfor alle brancher, og det har været et centralt krav fra arbejdspladserne at overenskomsterne skal finde en løsning, f.eks. ved at sætte mindstelønningerne op.

Folketingspartiernes aftale mod social dumping i transportsektoren skal derfor gyde olie på vandene, og sprede lidt forvirring og splittelse mellem de forskelige faggrupper i 3F. Men man skal bemærke at lovgivningen, der skal vedtages slet ikke er formuleret eller vedtaget endnu, og det er et åbent spørgsmål, om det overhovedet kommer til at ske, og om den efterfølgende vil blive godkendt af EU.

I det hele taget er det helt bagvendt at Danmark skal løse problemer, der er skabt af EU lovgivning med en dansk kontra lovgivning. Når EU regler på transportområdet underminerer danske løn og arbejdsforhold, er en varig løsning ikke at indføre en dansk lovgivning der ophæver eller beskytter danske arbejdspladser mod EU, det vil reelt aldrig kommer til at fungere i praksis.  Med det samme der er indført en lappeløsning, vil diget springe læk et andet sted. Den eneste løsning på på EUs angreb er at komme ud.

Læs også
Forlig om lovbestemt mindsteløn stopper ikke løndumping på landevejene

Dokumentar med Aretha Franklin
En ny film i biografen handler om indspilningen af “Amazing Grace” i 1972 med Aretha Franklin, hun blev kendt i USA i 1960erne som en del af borgerrettighedsbevægelsen, og samtidig som en stærk stemme i kvindekampen.
I den anledning spiller vi hendes berømte nummer Think, der blev kendt i filmen Blues Brothers –
Aretha Franklin – Think (feat. The Blues Brothers)

Følg våbnene
Til sidst i udsendelse reklamerer taler vi om hvordan våben bliver smuglet fra Europa til krigszoner i bl.a. Afrika. Hvis man skal forstå de konflikter vi har set i f.eks. Sudan og Libyen og mange andre steder, bliver man nødt til at følge våbnene tilbage til deres oprindelse. Der findes konflikter og borgerkrige i Afrika hvor man tydeligvis kan se at de våben der bruges er lokalt fabrikerede, f.eks. Folkedrabet i Rwanda i 1994, her brugtes lange knive og andre markredskaber.

Men det fleste borgerkrige har en helt anden karakter, her bruges vestligt producerede våben og køretøjer, og de såkaldte militser, der er udstyret med de moderne våben er lejesoldater.
Dokumentarfilmen ”The BND File – Shipping Companies and Arms Business” fortæller om nogle af de ruter som våben tager, via en havn i Ukraine til Afrikas vestkyst og derfra videre med lastbil frem til Sudan.

Hvis man vil forstå hvilke interesser, der er involveret i krigszoner, så er det helt centralt at følge penge og våben tilbage til kilden. Det er sådan, at vi vil få øje på at de fleste krige i verden i dag er udtryk for stormagternes imperialistiske ambitioner på jagt efter billig adgang til råstoffer og geopolitiske interesser.

Link:
German shipping companies and the arms trade … – YouTube

 

HØR UDSENDELSEN HER

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne