Kommunistisk Politik Digital 3 – 2023 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 3 – 2023NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 4-5/2023

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Fingrene væk fra St. Bededag
Loven om afskaffelsen af St. Bededag dækker over en uhyrlig og farlig krigsoprustning og nye angreb på arbejderklassens levevilkår. Afskaffelsen af seniorpension og en helligdag er blot begyndelsen på den arbejdsgiver, krise- og krigspolitik, som den nye regering vil føre – hvis den får arbejdsro!
Stol ikke på fagtoppen, selvom de siger nej til fjernelse af St. Bededag, er de med på længere arbejdstid og krigsoprustning. Vi siger NEJ til hele denne udvikling.
Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Klar besked! – Bevar Store Bededag!
Det blev en historisk stor demonstration, tusinder af arbejdere, unge og familier mødte frem sammen med de mange fordemonstrationer fra samtlige fagforeninger. Hjemmelavede skilte og bannere var utallige, hån og harme mod Mette Frederiksen var det gennemgående.

Vi vil ikke nedslides yderligere eller betale for NATO’s oprustning

“Vi skal IKKE arbejde mere, tværtimod skal vi arbejde mindre. Fagbevægelsen har altid og er stadig IMOD krig og oprustning og FOR fred og nedrustning.

VI vil derfor ikke nedslides yderligere eller betale for NATO’s oprustning.Vi siger derfor: Hold nallerne fra St. Bededag.”

OK23

Fælles kamp for 20 procent lønstigning – Nej til oprustning og længere arbejdstid!
Fagtoppen har igangsat en underskriftsindsamling mod regeringens fjernelse af St. Bededag, og laver en demonstration som de i øvrigt kalder en koncert på søndag. Og hvad så? De har næppe tænkt sig at gøre mere. Man kan også sige, at nu har de pustet sig vældig meget op over det med bededagen, men hvad blev der af spørgsmål som at folk ikke har råd til at få mad på bordet og ikke har råd til medicin fordi der er prisstigninger på alt, og indkomsten ikke rækker.

Inflation er udtryk for ubalancerne og råddenskaben i den globale imperialistiske økonomi
Hvad er inflation? Svaret fra EU´s centralbank forholder sig alene til, hvad det betyder rent teknisk. De skriver at inflation er et tal for hvordan priser på vare og tjenester udvikler sig generelt, ikke bare en enkelt varer hen over en weekend. Inflation er, når priserne stiger, altså når man kan købe mindre for 100 kr. i dag end man kunne i går.
Sandheden er, at inflation i praksis er en mekanisme for udbytning af arbejderklassen, fordi prisen på arbejdskraften konstant halter bagefter de stigende leveomkostninger. Inflation er en af borgerskabets redskaber til at læsse statens gæld, oprustning og krigens udgifter over på arbejderklassens skuldre, mens profitterne øges. Inflation er udtryk for ubalancerne og råddenskaben i den globale imperialistiske økonomi.

Møde: AKTIONSENHED MOD KRISE OG KRIG
Nu genstarter vi de vellykkede faglige netværksmøder vi holdt i 2021 og 2022.
ALLE ER VELKOMNE

KRIG

STOP KRIGEN – våbenhvile nu – ingen danske penge og våben til stormagternes krig!
Verdens militærudgifter var i 2021 på mere end 2100 milliarder dollar. Død og ødelæggelse prioriteres over mennesker, miljø og velfærd. NATO og vores regering går efter en ”sejr” i Ukraine – en sejr for deres egne økonomiske interesser – og Rusland gør det samme. Men at sende flere, tungere og mere dødbringende våben til Ukraine vil ikke skabe fred – det vil tværtimod optrappe krigen.

Regeringen åbner for muligheden: danske kampvogne til Ukraine
Tre ministre skridtede mandag fronten af i Ukraine og snart vil endnu et milliardbeløb skulle trækkes ud af de offentlige budgetter, hvis regeringen beslutter, at tilslutte Danmark til ’kampvognskoalitionen’, der vil få krigen i Ukraine til at eskalere yderligere. Danske politikere har netop doneret landets samlede og helt nyindkøbte artilleri – og i alt sendt for 5,6 mia. militære bidrag. Som Lars Løkke Rasmussen udtrykker det ”ca prisen på 2 gange Store Bededag”.

Stop dansk våbenkøb hos det israelske apartheidfirma Elbit Systems – den danske regering får blod på sine hænder
Hvis den danske regering indgår handler med Elbit Systems eller andet israelsk våbenfirma, legitimerer regeringen ikke kun våbenfirmaet, men også den israelske apartheidstat og dens talrige forbrydelser mod palæstinenserne. Alene i januar måned er 20 palæstinensere blevet dræbt af den israelske krigsmaskine
Boykot Elbit Systems – Boykot Israel!

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Lad os sige meget mere NEJ – interview med sygeplejerske Katrine Louise Vilien
Hospitalsvæsenet slider sit personale op og bevæger sig mod katastrofe, og som tidligere regeringer afviser den nuværende at lytte til dem der har fingeren på pulsen. Katrine Vilien kommer langt omkring i dette interview om sygeplejerskernes kamp for ligeløn og om kvindekamp på mange fronter. Om de penge, der SKAL findes til løn, så de sygeplejersker der er forsvundet ud af det offentlige sundhedsvæsen kan hentes tilbage. Og at vi som kvinder må øve os i, at sige meget mere NEJ.

Danish Crown skærer stillinger og øger tempoet
Den danske slagterigigant Danish Crown vil skære 150 funktionærstillinger og opsige 200 slagteriarbejdere i Boizenburg og omkring 500 slagteriarbejdere i Essen. I Danmark står 100 til fyring. De gode år på markeder i Kina og Asien er slut og der er derfor en overkapacitet af slagtesvin på det europæiske marked. Det betyder skærpet konkurrence og kamp mellem slagterimastodonterne om markedsandele.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Franske arbejdere viser kampens vej
To millioner gik på gaden i Frankrig 19 januar, i en massiv masseprotest mod planerne om at hæve pensionsalderen. Det er et kæmpe slag i ansigtet på Macron- og Borne-regeringen. Fagbevægelsen i Frankrig har sat tirsdag den 31. januar som dato for nye manifestationer.

Krigens dræbende logik må mødes med et folkekrav om fred
“Der skal flere våben til for at skabe fred.” Dette er NATO’s og Jens Stoltenbergs bogstavelig talt dræbende logik. En krigslogik som SV (Socialistisk Venstreparti, red.) og efter alle solemærker at dømme, snart også Rødt, tilslutter sig.

Stalingrad – digt af Pablo Neruda
»Den 2. februar 1943 kl. 16.00 har Don-Frontens styrker tilendebragt til­intetgørelsen af den fjendtlige gruppering i Stalingrad … De omringede fjendtlige styrker er slået totalt … alle kamphandlinger i Stalingrad er indstillet.«
Med disse ord indledtes den rapport, som Don-Frontens Militærråd sendte Sovjets øverste militære ledelse efter det store og frygtelige slag ved Stalingrad.
Et par måneder før – i december 1942 skrev den chilenske digter Pablo Neruda sit store digt til byen Stalingrad, hvor det slag, der vendte krigens gang, da udkæmpedes.

Krigens vendepunkt: Stalingrad
2. verdenskrig var en imperialistisk krig, hvor det socialistiske Sovjetunionen blev angrebet af nazi-Tyskland. Da verdens hidtil største og stær­keste militærstyrker tørnede sammen ved Volga i Sovjetunionen i efteråret 1942, holdt hele verden vejret i åndeløs spænding.
Det tyske stormløb blev afvist, og ved den efterfølgende modoffensiv brækkede den røde hær ryggen på den tyske og knuste Hitler-nazismens drøm om verdensherre­dømme .
Sejren for 80 år siden i Stalingrad var et signal til alle lande og undertrykte folk:
Nazi-hæren er slået, friheden er i sigte, friheden venter …
Fra Stalingrad gik vejen under ofre og ødelæggelser til Hitlers hule i Berlin…

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne