Danish Crown skærer stillinger og øger tempoet

Den danske slagterigigant Danish Crown vil skære 150 funktionærstillinger og opsige 200 slagteriarbejdere i Boizenburg og omkring 500 slagteriarbejdere i Essen. I Danmark står 100 til fyring. De gode år på markeder i Kina og Asien er slut og der er derfor en overkapacitet af slagtesvin på det europæiske marked. Det betyder skærpet konkurrence og kamp mellem slagterimastodonterne om markedsandele.

Danish Crown er ramt af nedgang og øget konkurrence, det fører nu til en stribe afskedigelser, i Danmark og Tyskland. Virksomheden forklarer, at den kinesiske efterspørgsel på svinekød er afdæmpet. Import af svinekød – den mest populære type kød i landet – er halveret i løbet af de sidste 18 måneder på grund af højere indenlandsk produktion, lave priser og lunken efterspørgsel.

I 2019 åbnede de et nyt forarbejdningsanlæg i Kina, men selvom covid-19 nedlukningerne er ophørt, er der endnu ikke kommet gang i forbruget, hvilket kan mærkes. Det nye anlæg kører kun med en tredjedel af kapaciteten.

Det betyder til gengæld, at der er en relativ overkapacitet af slagtesvin på det europæiske marked, der samtidig er ramt af krig og inflation. Danish Crown forventer, at de skal fyre 200 slagteriarbejdere i Boizenburg og omkring 500 slagteriarbejdere i Essen, men at de samtidig vil effektivisere og investere i nyt produktionsudstyr, så de kan slagte endnu flere grise med færre ansatte i fremtiden. I Danmark får omkring 100 medarbejdere sparket. Danish Crown er Europas største svineslagteri med 20 millioner slagtninger eller omkring 9 procent af den samlede produktion i EU.

Det er ikke kun fødevarebranchen der skærer ned, i Danmark steg ledigheden med 2.700 personer i december, til 80.800, svarende til 2,7 pct. af den samlede arbejdsstyrke.

Krisen betyder en relativ overproduktion og overkapacitet på det europæiske marked. Det betyder skærpet konkurrence og kamp mellem mastodonterne, så resultatet er fyringer, øget tempo og nedslidning. Det rammer indtil videre hårdest syd for grænsen. Det er umuligt at forudsige hvordan kapitalismens kriser vil ramme herhjemme, men en ting er sikkert, det er at arbejderklassen er udset til at betale.

Svaret er fælles kamp, stå sammen om at stille krav til regering og borgerskab og overenskomstforhandlere. Nej til længere arbejdstid og højere tempo. Hæv lønninger, dagpenge og overførselsindkomster for alle.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne