Fælles kamp for 20 procent lønstigning – Nej til oprustning og længere arbejdstid!

Fagtoppen har igangsat en underskriftsindsamling mod regeringens fjernelse af St. Bededag, og laver en demonstration som de i øvrigt kalder en koncert på søndag. Og hvad så? De har næppe tænkt sig at gøre mere. Man kan også sige, at nu har de pustet sig vældig meget op over det med bededagen, men hvad blev der af spørgsmål som at folk ikke har råd til at få mad på bordet og ikke har råd til medicin fordi der er prisstigninger på alt, og indkomsten ikke rækker.

Af Lisbet Bonde, medlem af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Der skal kæmpes for at bevare bededagen, der skal kæmpes for kortere arbejdstid. Men hele spørgsmålet om at få mere i løn er brandhamrende nødvendigt. Og hvilke tiltag har fagtoppen taget til at rejse den kamp? Ingen. Det viser at lønstigninger, i det omfang der er nødvendigt, ikke er på bordet ved overenskomstforhandlingerne i OK23.

Hvad der var fuldstændig naturligt, hvis man vil mobilisere, var at indkalde til tillidsmandsmøder, det må være det mindste. Sådanne tiltag kommer overhovedet ikke fra toppen. Så er der jo nogle andre der må tage de initiativer.

Der må indkaldes og organiseres tillidsmandsmøder, demonstrationer og forberedes en Nej -kampagne, med aktioner, punktstrejker og alt hvad man overhovedet kan finde på.

Jeg tror alle arbejdere har hørt om de store strejker og demonstrationer i mange lande. Senest i England hvor offentligt ansatte fra skolelærere til sygeplejersker strejker. Sygeplejerskerne har krævet fuld inflationsdækning plus 5 procent, og det krav har de konkretiseret til en 19 procent lønstigning. Vi ved også, at der er grupper i England som har fået tilkæmpet sig både 15 og 20% lønstigning. Og det kan ikke være mindre. Det kan heller ikke være mindre i Danmark. Denne gang vil folk være parat til at stemme nej, og til at kæmpe for at få et højere beløb end det forhandlerne vil spise os af med.

Fagtoppen er skabt for at lægge låg på arbejderklassens kamp. Så de kan lade lidt harme gå ud af sådan en ventil der hedder en koncert mod afskaffelsen af St. Bededag og så håber de, at kampen for lønkrav kan holdes nede. Det kan den ikke. Det kan den ikke denne her gang.

Hvad man i høj grad også kan bebrejde fagtoppen er, at de ser afgrænset på deres egne medlemmer. De ser ikke på de forhold, der rammer arbejdere, som havner på kontanthjælp efter fx en arbejdsulykke eller nedslidning eller arbejdsløshed. Der er en stor gruppe arbejdere der er på overførselsindkomst.

Vi skal kæmpe sammen. Private og offentligt ansatte, og folk i arbejde og folk på overførselsindkomst skal kæmpe sammen. Dem på overførselsindkomst, de skal også have 20%. Der er så meget brug for det.

Oprustning og krig er en anden ting som fagtoppen fuldstændig negligerer. Regeringen har serveret fjernelsen af St. Bededag med, at pengene skal bruges til våben og krig. Jamen, så må fagforeningerne jo også lægge afstand til det. Og sige, vi vil ikke. Vi vil ikke arbejde længere, tværtimod skal arbejdstiden ned. Vi vil have en ordentlig løn, og vi vil ikke bidrage til fortsat krig og fortsætte oprustningen.

Vi kan ikke stole på, at fagtoppen kæmper vores kamp. Den nødvendige forandring kan kun komme ét sted fra. Fra befolkningen selv, fra arbejderklassen og ungdommen. Tiden er til at deltage og organisere sig i klassekampen, rejse krav og kæmpe for dem.

Gå med i Arbejderpartiet Kommunisterne, www.apk2000.dk

Læs også:
Fingrene væk fra St. Bededag | KPnet

Fingrene væk fra St. Bededag


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater