Kommunistisk Politik Digital 14 – 2022 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 14 – 2022NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 26-27/2022

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

NATO-topmøde: Et krigsdokument!
Krige og et nyt oprustningsvanvid er imperialismens eneste svar på en situation, hvor verden knap er ude af corona pandemien. Klimaforandringer, ekstrem ulighed, hungersnød, inflation og økonomisk krise tegner hverdagen for arbejdere og folkene, og rammer de fattigste lande hårdt.

STOP IMPERIALISTERNES KRIG!

Proimperialistisk »antifascisme«
Fascismen er uden tvivl i fremmarch, også inden for de borgerlige institutioner i en lang række lande. Men endnu er det ikke sådan, at fascismen har erobret statsmagten i noget europæisk land. Heller ikke i Rusland. At Rusland er som andre imperialistmagter, er indtoget i Ukraine et klart bevis på. Men krigen beviser ikke, at Rusland er fascistisk. Imperialismen er i sin natur aggressiv uden at være synonym med fascisme. I så fald ville USA være en fascistmagt i n’te potens, målt på antallet brutale invasioner og besættelseskrige. Fascismen opstår ikke over natten og uden varsel, kommer ikke til magten på en enkel og ligefrem måde, men det kan ske før, vi aner det.

Skal krige undgås må imperialismen fjernes
Det siges, at Lenins tese om, at imperialismen uundgåeligt afføder krige, må betragtes som forældet, da der i vore dage er vokset magtfulde folkelige kræfter frem, som træder op til forsvar for freden, mod en ny verdenskrig. Dette er ikke rigtigt
Uddrag fra J. Stalin Socialismens økonomiske problemer i USSR, 1951

Ud af NATO og alle imperialistiske alliancer! Stop krigen nu! Brød, fred og frihed for arbejderne og folkene!
Det er ubestrideligt, at kampen mellem de imperialistiske magter om at nyopdele en verden der allerede er opdelt, for at erobre nye markeder, råmaterialer og indflydelsesområder, er den grundlæggende årsag til krigsudbruddet i Ukraine. I denne strid spillede manøvrerne for udvidelse af NATO og omringning af Rusland en stor rolle.

NATO holder topmøde – gå med i APK’s gadeprotest d. 30. juni!
På NATO’s topmøde d. 29.-30. juni i Madrid vil der blive vedtaget en ny strategi – en krigsforberedende og endnu mere aggressiv retning, hvor Rusland og Kina udpeges som permanente hovedfjender og Europa skal gøres klar til krig – og Europas befolkning afkræves betalingen for oprustningen.

Invester i velfærd – ikke i våben – Nej til imperialisternes krige
‘Tid til Fred – Aktiv mod krig’ havde søndag sammen med rockgruppen FRI GALAXE taget opstilling ved Fredstrappen i Nørrebroparken med et klart budskab i anledningen af det såkaldte G7-møde og det kommende NATO-topmøde: Invester i velfærd – ikke i krige! Nej til imperialisternes krige. Der blev uddelt mere end 500 løbesedler, snakket og argumenteret – og ikke mindst fyrede FRI GALAXE en formidabel fredskoncert af.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Inflation skal kompenseres 100procent
Priserne på almindelige og nødvendige produkter som fødevarer, transport, og beklædning er ifølge Danmarks Statistik steget med 8,2 procent det seneste år. Faktisk er mange helt basale vare er nærmere steget med 20 – 50 procent. Det har sendt de laveste indkomster, der i forvejen knap havde råd til dagen og vejen, ud over afgrunden i levestandard. Fuld kompensation for inflation er derfor et beskedent krav, det handler i praksis om at ingen skal gå ned i løn. Men landets politikere nægter at kompensere for de stigende leveomkostninger, inflation er nemlig en metode til øge profitter og sende regningen for krise og oprustning til befolkningen.

SAS søger rekonstruktion under amerikansk konkurslovgivning
Perioden med Corona-lukningen har betydet en nedgang i luftfartsindustrien især på forretningsrejser. Det har ramt statens luftfartsselskab SAS og andre af store luftfartselskaber over hele verden. Samtidig har SAS opbygget en kæmpe gæld, de ikke kan betale tilbage. I praksis er virksomheden gået konkurs. Men der findes en smutvej i den amerikanske konkurslovgivning, der kan sikre at virksomheden kører videre mens gæld konverteres til nye aktier. Konkurs under chapter 11 giver samtidig SAS mulighed for at genforhandle kontrakter og eksisterende aftaler med ansatte og leverandører mm.

NY DATO: “MY BODY, MY CHOICE” – March for frie abortrettigheder
Arrangørerne meddeler at marchen er udskudt til 31. august.

Gellerup – en bydel jævnes med jorden
400 gode almene familie lejligheder i Gellerup skal rives ned til næste år, uden der kan anvises hvor beboerne skal flytte hen. Overgrebet på bydelen har været i gang længe med nedrivninger og nye kedelige veje der skærer sig igennem området, og har efterladt store ar af byggerod og misvedligehold. En høringsproces om de nye nedrivninger er netop afsluttet, men det har været rent bluf for galleriet, flertallet af de politiske partier i Århus ønsker at lytte stemmer ude fra virkeligheden. Det eneste der kan forhindre nedrivninger er massive protester.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Hårde tider kræver en hård kamp! – Inflation og høje leveomkostninger
Nødvendigheden af arbejderklassens styrkede kamp mod den kapitalistiske inflation og dens konsekvenser for den arbejdende befolkning udtrykkes i denne artikel fra Scintilla, avis for Kommunistisk Platform, Italien. En inflation der undergraver  almindelige menneskers levevilkår, hærger globalt og betyder massefattigdom mens monopoler skovler profitter hjem.

Folkets kamp i Ecuador har vundet en sejr
De oprindelige folks og hele folkestrejken er kulmineret med en vigtig sejr. Atten dages store militante mobiliseringer i hele landet for at tvinge regeringen til at acceptere de krav, der er ridset op i kampplatformen. Guillermo Lassos regering og storborgerskabets politik blev ramt. En neoliberal monetaristisk politik højt besunget af de herskende klasser; hvis arrogance og autoritarisme blev besejret.

Solidaritet med Ecuadors folks kamp
Den 13. juni begyndte Bevægelsen for de Oprindelige Folk at blokere veje. I byerne var der protestdemonstrationer, hovedsageligt ledet af lærere, studerende og beboere i de folkelige kvarterer med ledelse af UNE og FRENTE. Lidt efter lidt er kampens intensitet, bredde og kampvilje vokset. Der er provinser, der er lammede, i flere provinshovedstæder har demonstranterne overtaget provinsguvernementerne, transport mellem provinserne er lammet i det meste af landet, landbrugsentreprenører kan ikke få produkter frem til eksport, produktionen af snesevis af oliebrønde er stoppet.

Det er kapitalismen der er voldelig
Også den danske presse videregiver villigt og ukritisk forsøgene på at miskreditere den aktuelle folkelige kamp i Ecuador. Styret i Ecuador forsøger at skjule, at kravene mod prisstigninger, om arbejde og uddannelse mødes med uhørt politivold med dræbte og sårede.

Demonstranter mødt af massivt politiopbud ved G7-topmødet i München
Op til weekendens G7-topmøde, marcherede 6.000 mennesker gennem Münchens centrum under parolen om global retfærdighed “Gerecht geht anders!”. Markeringens politiske budskab var primært reformistisk, med håbefulde opfordringer til de imperialistiske verdensledere om at bekæmpe sult og fattigdom og afhængigheden af olie, gas og kul.

Boganmeldelse : Intet nyt fra Vestfronten
Erich Maria Remarque blev født i 1898 i byen Osnabrück. Han opvoksede under fattige forhold i en tysk arbejderfamilie. Han var i gang med læreruddannelsen, men afbrød den under første verdenskrig. I 1916, som bare 18 – årig blev han sendt til Vestfronten for at kæmpe for ’fædrelandet’ dvs. den første imperialistiske røverkrig mellem kolonimagterne. Efter 6 måneder i krig, blev han såret og tilbragte resten af krigstiden på lazarettet.

KPnet Blogs

FEY-KURD: Vedrørende Sveriges og Finlands ansøgning om NATO-medlemskab og aftalememorandummet mellem de respektive lande.
Aftalememorandummet mellem Tyrkiet, Sverige og Finland er et forræderi mod kurdere, både inde for Sveriges grænser, men også alle dem udenfor Sveriges grænser. Aftalen som blev underskrevet tirsdag, realiserede kurdernes bekymringer i sagen, da aftalen udelukkende bestod af punkter vedrørende det kurdiske spørgsmål om fred og frihed.

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne