Invester i velfærd – ikke i våben – Nej til imperialisternes krige

‘Tid til Fred – Aktiv mod krig’ havde søndag sammen med rockgruppen FRI GALAXE taget opstilling ved Fredstrappen i Nørrebroparken med et klart budskab i anledningen af det såkaldte G7-møde og det kommende NATO-topmøde: Invester i velfærd – ikke i krige! Nej til imperialisternes krige. Der blev uddelt mere end 500 løbesedler, snakket og argumenteret – og ikke mindst fyrede FRI GALAXE en formidabel fredskoncert af.

Ebbe Riis Klausen fra det antifascistiske tidsskrift Håndslag talte:

Invester i velfærd ikke i våben – Nej til imperialisternes krige

Som alle ved er det en højspændt situation verden befinder sig i. Krigsretorikken og militariseringen spreder sig næsten som en militær variant af omikron i lyset af ’truslen fra øst’. Krigstrommernes høje buldren har bemægtiget sig dagsordenen og skattekronerne. Det blødende sundhedsvæsen, uddannelsessektoren, omsorgssektoren må undvære.

Krigen i Ukraine er en imperialistisk krig. En krig der handler om magt over resurser, om markeder, arbejdskraft. Om løgn og mord på den almindelige befolkning.

Hvem har interesser i den krig? Hvem betaler prisen? Det gør arbejderne, befolkningen – ikke blot i Ukraine, men i alle lande. Det er ikke oligarkerne, der betaler. Ikke den magtfulde våbenindustri – krigens købmænd, der scorer svimlende profitter, men folkene, de almindelige arbejdende mennesker. Ikke eliten

Det er klart at vi må fordømme det imperialistiske Rusland overfald og besættelse af Ukraine. Det er klart at vi må støtte det ukrainske folk og Ukraines ret til national selvbestemmelse og suverænitet. Det gælder Uanset optakten til krigen.

Men heroverfor fører USA imperialismen og NATO, det de kalder ”Responsibility to Protect”. I Ukraine tager beskyttelsen form af at NATO-landene og USA pumper milliarder af dollars og tunge våben ind i en krig, de ikke officielt deltager i – officielt for at befri Ukraine for russisk annektering. Det er næppe galt at hævde at det er USA-imperialismen, der styrer slaget militært, efterretnings -og propagandamæssigt.

Og Danmark tager meget aktivt del i dette.

Det handler altså ikke bare om Rusland, der vil øge sin indflydelse og magt. NATO, EU og USA har samme dagsorden.

Og prisen? Den skal vi betale!

Sammen med NATO og EU-landene er Danmark i gang med en voldsom militarisering. En massiv oprustning. Der spares ikke på krudt og kugler. Årligt øges det danske krigsbudget med mere end 18 mia. Den regning skal jo betales – og det bliver velfærden, der kommer til at holde for.
Der skæres ned på et i forvejen blødende sundhedsvæsen, på ældreplejen, daginstitutionerne og skolerne.  Ingen lønopretning, ligeløn – en by i Rusland. Krigens Købmænd gnider sig i hænderne og scorer formidable profitter.

”Jamen. Russerne vil æde os. Først Ukraine så …” siger nogle og tror, at NATO, EU og USA er garanter for fred og frihed. NATO har masser af soldater helt tæt på Rusland og har haft det i årevis. Faktisk har USA baser hele vejen rundt om Rusland.

Da Mette Frederiksen fremlagde regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi tilbage i januar, kaldte hun den for en værdikamp for »vores værdier« – ført militært! OG Danmark skulle placere sig i kernen af NATO og den danske våbenindustri skulle sikres støtte!
Kort efter indrømmede hun, at Danmark og USA har forhandlet om amerikanske baser, våben og soldater på dansk jord i mere end et år skjult for offentligheden.

Det er et direkte brud på national suverænitet, at give en fremmed magt adgang til selv at udføre krigshandlinger fra dansk grund. Det er at lægge landet åbent for en fremmed stormagt og gøre Danmark til et direkte militært redskab for USA-imperialismens interesser. Det vil forstærke faren for at Danmark bliver krigsskueplads i en kommende krig.
OG selvom Mette Frederiksen påstår at atomvåben vil blive holdt ude af aftalen, er det det rene blålys. Dertil kender vi historien for godt. Alle USAs baser er også i praksis en del af USAs atomvåbenprogram.

Den oppiskede krigsstemning har gjort det muligt. Hvad blot for få år siden var ganske utænkeligt. Mette Frederiksen holder sig ikke tilbage – det er som musen der siger til elefanten på vej over broen: Ih, hvor vi buldrer.

Fred i vor tid – lød det euforisk – da Berlinmuren faldt og Sovjetunionen opløstes. Men intet land har invaderet så mange lande som USA. Vi husker vel alle at Saddam Hussein havde masser af masseødelæggelsesvåben. Det var løgn, men Irak blev invaderet og det betød over en million døde irakere. Hvor mange Afghanere er døde? Hvor mange Libyere er døde? Hvor mange …. Og sådan kunne man blive ved.

Danmark har hele vejen igennem støttet USA’s trofast og Danmark har reelt befundet sig i krig siden 2001.

Frygten er et mægtigt våben i hænderne på reaktionære politikere. Det er et gammelkendt middel for effektiv propaganda – den onde fjende er skabt.
Det var frygten og fascisternes løfter om at skabe sikkerhed og lov og orden, der var en hoveddrivkraft for Hitlers succes i 30’ernes Tyskland. Terrorfrygten – og nu Rusland og Putin – er det vigtigste redskab for reaktionen til at få opbakning til imperialistiske røverkrige og forvandlingen af borgerlige demokratier til topbefæstede politistater.

Frygten virker lammende og får folk til at acceptere politistatsmetoder, som tilsidesætter alle demokratiske rettigheder og humanitære principper – tortur, likvideringer af uskyldige, systematisk undertrykkelse af den politiske protest.

Ingen problemer løses gennem krig med vores nabolande, problemet er de kræfter der ønsker og forbereder krigen for egen vinding. Vi må sige nej til krigsoprustningen, nej til at blive inddraget i krig – med danske tropper eller som slagmark og bombemål.

Sænk våbnene – Hæv lønnen. Det er en nødvendighed skrev det italienske fagforbund USB ( Unione Sindacale di Base) og gik i strejke.

USB organiserer bl.a. havne- og transportarbejderne, der flere gange har aktioneret mod våbentransporter til Ukraine, for som de siger: Italiens indblanding i krigen gennem sanktioner, udsendelse af militært personel og krigsmateriel giver et farligt skub i retning af udvidelse af krigen i større skala. Det må stoppes. Omkostningerne falder allerede tungt på arbejderne, hvor de generelle stigninger i leveomkostningerne reducerer værdien af lønninger og pensioner dramatisk.

Så … Sænk våbnene – Hæv lønnen!

Invester i velfærd – ikke i våben.

Ingen amerikanske baser – ingen fremmede tropper på dansk jord

Nej til imperialisternes krige

Herunder er løbesedlen fra ‘Tid til Fred – Aktiv mod krig, der blev uddelt:


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne