Solidaritet med Ecuadors folks kamp

“FOLKET PÅ GADERNE – I KAN IKKE STOPPE DET”

Af Koordinationsudvalget – Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML

Solidaritet med Ecuadors folks kamp

Der foregår i øjeblikket en opstand i Ecuador, hvor den oprindelige befolkning og folket protesterer mod virkningerne af den neoliberale politik. En politik som præsident Guillermo Lassos og hans forgængers regering har gennemført.

Den 13. juni begyndte Bevægelsen for de Oprindelige Folk at blokere veje. I byerne var der protestdemonstrationer, hovedsageligt ledet af lærere, studerende og beboere i de folkelige kvarterer med ledelse af UNE og FRENTE. Lidt efter lidt er kampens intensitet, bredde og kampvilje vokset. Der er provinser, der er lammede, i flere provinshovedstæder har demonstranterne overtaget provinsguvernementerne, transport mellem provinserne er lammet i det meste af landet, landbrugsentreprenører kan ikke få produkter frem til eksport, produktionen af snesevis af oliebrønde er stoppet.

Quito, republikkens hovedstad, er blevet kampens epicenter, hvor der er koncentreret omkring 15.000 oprindelige folk fra forskellige provinser i bjergene og Amazonas. Tusinder flere har sluttet sig til kampens handlinger, alle kendetegnet ved deres kampvilje. I mellemtiden fortsætter vejblokader og overtagelsen af byer i andre provinser.

Regeringens reaktion har været brutal, der er dekreteret en undtagelsestilstand for at militæret kan deltage i undertrykkelsen sammen med politiet. Hvilket indtil videre har kostet seks protesterende livet, de såredes antal overstiger flere hundrede, ligesom også antallet af anholdte gør. Præsident Lasso har meddelt, at magtapparatet er bemyndiget til at bruge dødbringende våben. Præsidenten har sagt, at de vil bruge alle de ressourcer, som loven bemyndiger til at konfrontere dem, han har beskrevet som “vandaler og kriminelle.” Alt tyder på, at en endnu mere undertrykkende bølge er i gang.

De oprindelige folks og den folkelige bevægelse har fremlagt en ti-punkts liste med krav, herunder en reduktion i prisen på brændstof, slettelse af gæld, som bønder ikke er i stand til at betale, erklæring om nødsituation i sundhedssystemet, budgetter til uddannelse, blandt andre ting. Men regeringen ser ingen grund til protest.

Disse og andre krav er blevet fremlagt af forskellige folkelige organisationer i landet i månedsvis, men regeringen har ikke taget sig af dem, hvilket har fremprovokeret protesten. Den kæmpende bevægelse har udtrykt sin vilje til dialog, men regimets reaktion viser, at den ikke er nogen vilje til at gøre det.

Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML, udtrykker sin solidaritet med arbejdernes og folkenes kamp i Ecuador, med Sammenslutningen af Oprindelige Nationaliteter og Organisationer, Conaie, Une og andre medlemsorganisationer af Folkefronten. Den fordømmer den voldelige undertrykkelse, der er sluppet løs mod denne retfærdige protest, og holder præsident Guillermo Lasso ansvarlig. Vi opfordrer arbejdere over hele verden til at udtrykke solidaritet med ecuadorianernes folks kamp.

Koordinationsudvalget
Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer CIPOML

28.6.2022

CIPOML – International Conference of Marxist – Leninist Parties and Organisations

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater