Kommunistisk Politik Digital 1 – 2023 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 1 – 2023NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 52/2022 – 1/2023

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

 

Godt rødt nytår til KPnets læsere!
Nu står vi ved tærsklen til 2023, og du kan godt finde arbejdshandskerne frem og øve den knyttede næve. Alle de laveste indkomster har med inflationen oplevet årtiers hurtigste og største reallønstab. Det tabte skal vindes tilbage ved at hæve alle lønninger og alle overførselsindkomster. Svaret fra Regeringen og arbejdsgiverne er korslagte arme. De er på krigsstien og nægter at betale, mens de selv rager til sig. Derfor skal de stærkeste kamptræk i arbejderklassens arsenal beredes.

Kapitalismen har intet andet at tilbyde arbejderklassen end ulykker og krig
Et tilbageblik på 2022 viser et år med dramatiske angreb fra imperialismen på arbejderklassens og den brede befolknings levevilkår – i Danmark og verden over. I ly af diverse kriser er en reaktionær dagsorden blevet sat i højt tempo. Russisk og vestlig imperialisme er i stedfortræderkrig i Europa og økonomien og alle politiske prioriteringer er sat i krigsgear, hvor monopoler og våbenindustri tjener fedt. Tiden er i den grad til at deltage og organisere sig i klassekampen, rejse krav og kæmpe for dem.
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Tag med på Rød Sommerlejr i år
Tag med APK på Rød Sommerlejr og bliv klogere på kampen for hverdagen, kampen mod krigen og kampen for en socialistisk fremtid. Sæt kryds i kalenderen 19. – 23.7.
Rød Sommerlejr vil give en masse inspiration og gøre os klogere på organisering og kamp for hverdagen, når vi diskuterer handling mod krigen og kampen for en anden fremtid.

 

Frede Klitgård – modstandsmand, kommunist, redaktør
Den 7. januar – for 100 år siden blev Frede Klitgård født. I den anledning bringer vi her et et portræt af Frede gennem hans lange og dramatiske liv – et billede af en kæmpende kommunist og antifascist.

Havnestrejkerne 1982/83 – kampens vej
Arbejderklassens historie findes ikke i historiebøgerne, erfaringerne fra Havnestrejkerne kan ikke googles på nettet – de findes i arbejderklassens egen revolutionære historie. Erfaringerne fra Havnestrejken i 82-83 mod den daværende Schlüter-regerings reaktionære angreb på arbejderklassen er værd at genopfriske med den nye SVM-regering og OK23.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Socialismen og løsninger på energi – del 1
I denne artikelserie er spørgsmålet: hvad socialismen vil gøre med hensyn til energipolitikken i Danmark. Det står klart at de fossile kilder øjeblikkelig bør udskiftes af hensyn til klima og miljø, og for at blive fri af imperialismens kontrol.

Socialismen og løsninger på energi – Elektrificering er vejen – del 2

Socialismen og løsninger på energi – del 3

SVM-regeringens uddannelsesudspil er et kynisk forsøg på at splitte de studerende
SMV-regeringens uddannelsespolitik symboliserer et syn på mennesker som undværlige, og i helheden står det klart, at den optimale finansiering af uddannelserne er blevet nedprioriteret gevaldigt i dette regeringsgrundlag. Studerende og erhvervsskoleelever må stå sammen i kampen for et bedre studiemiljø og uddannelsespladser til alle. Regeringens kortsigtede og reaktionære uddannelsesudspil må slås tilbage.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

100-årsdagen for oprettelsen af Unionen af Socialistiske Sovjetrepublikker
I december 1922 blev Unionen af Socialistiske Sovjetrepublikker (USSR) grundlagt. For at forstå den komplekse proces i forbindelse med Sovjetunionens dannelse og organisering er det nødvendigt at tage udgangspunkt i to grundlæggende kendsgerninger: det tsaristiske Ruslands multinationale virkelighed og princippet om selvbestemmelsesret, som Bolsjevikpartiet forsvarede.

Inflation og stagflation, plager i det imperialistisk-kapitalistiske system
Arbejderklassen kæmper for lønstigninger, den går imod devalueringen af arbejdskraften med inflationen, mens arbejdsgiverne udnytter den til at sikre profitter og opnå superprofitter, øger udbytningen af arbejderne og lægger prisstigningen på deres skuldre. Hvad er inflation, stagnation og stagflation forstået ud fra den marxistiske økonomi.

Vejen for kampen i Peru efter kuppet
Vejen for kampen i Peru efter kuppet er ikke løsrivelse af den sydlige del, men fælles revolutionær krig for national og social befrielse, fastslår Perus Kommunistiske Parti (marxist-leninister) i denne erklæring.

Trolde, mastodonter og tilstanden af vores kommunikation
Kommunikation er blevet underlagt et regime af virale retweets og YouTube-videoer, online desinformationskampagner udført af både efterretningstjenester, freelancere og algoritmer. Et stigende antal mennesker er klar over, at vi er midt i en informationsdystopi af skræmmende proportioner. Med profitdrevne virksomheder helt i kontrol, leder folk efter alternativer, men finder dem ikke.

Breve til kammeraterne
Digteren og forfatteren, kommunisten og aktivisten B.C.Andersen dikterede i 2008  ’Breve til kammeraterne’ – offentliggjort i Kommunistisk Politik – til en kammerat, da han ikke længere selv fysisk var i stand til at nedskrive digtene eller sine tanker. De blev sammen med andre tekster og digte udsendt i bogform på Oktober Forlag sammen med digtsamlingen ’Sommerfuglens manifest’.

Ministeropskrift
Tomas Dalgaard er kendt i det århusianske digtermiljø, hvor han har medvirket i mange forskellige sammenhænge. Han spænder vidt i sine digte, og spidder både sig selv og verden, med satire og hjertevarme. Tomas har udgivet flere af sin sine digte på mindre forlag, herunder digtsamlingen Rettidig ømhed, og Den fuldendte fusker.

De svage, de stærke
“Mangler du en grund til at medvirke i klassekampen, anbefales disse håbefulde digte.” Sådan hed det i lektørudtalelsen, da Kristian Dalgaard udgav sin anden digtsamling – Næste skridt – på Oktober Forlag. I en anmeldelse af digtsamlingen hed det: “Forfatteren tager tråden op fra Scharnberg, John Max Pedersen, Thomas & Anisette Koppel og B.C. Andersen, for blot at nævne nogle stykker. Det er dejligt at opleve den revolutionære digtning med glød, kampkraft og stærke følelser, som også var bærende elementer i forfatterens debutsamling, ”Lykkelands Lænker”.

Rudolf Nilsen: Revolutionens røst
Rudolf Nilsen (1901-1929) meldte sig tidligt ind i den kommunistiske bevægelse, og skrev for eksempel i højskolebladet De unges forbund i 1919: “Vi venter på, at tiden for den nye revolution, der er begyndt derovre i Europa, også skal komme hertil”. Da det norske kommunistparti blev stiftet, var Rudolf Nilsen med og blev journalist på partiets avis.

”Vi der skal storme himlen”
Arbejderforfatteren John Max Pedersen (1942-92) var med til at opbygge den marxistisk-leninistiske kommunistiske bevægelse i Danmark og var med i ledelsen af det revolutionære DKP/ML.
’Vi der skal storme himlen’ blev først trykt i ’Den røde tråd – Udvalgte politiske tekster’, Nexø Forlag 1984.

Joe Hills testamente: Sørg ikke – Organisér!
Joe Hill (1879-1915) er en legende i den amerikanske arbejderbevægelse, en af dens mange martyrer, en europæisk immigrant, politisk aktivist og faglig organisator, som blev henrettet under første verdenskrig, dømt på en falsk mordanklage. Han blev simpelthen ryddet af vejen af minebosserne.

Victor Jara – revolutionær folkesanger og musiker
Victor Jara – den chilenske, revolutionære folkesanger og musiker – blev brutalt myrdet den 16. september 1973 af general Augusto Pinochets styrker efter hans USA-støttede kup et par dage før.

Hvilken musik vil du ha’?
I 2013 udgav Oktober Forlag en digtsamling – Hvilken musik vil du ha’ – sange og digte fra klassekampen af Klaus Riis. Her findes flere af de sange fra den nok så berømte Slumstormerplade, som Klaus Riis har skrevet. Heriblandt titelsangen: Det kan blive bedre kammerat. Også sange fra pladerne 2. oktober og Fortsæt kampen er med i samlingen med mere.

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater