Kommunistisk Politik Digital 23 – 2020 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 23 – 2020

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 45-46, 2020

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Har du brug for KPnet – så STØT vores netavis!
KPnet udgives af Arbejderpartiet Kommunisterne og Foreningen Oktober. Dens mål er at være arbejdernes, ungdommens, kvindernes revolutionære stemme. Vær med til at udbrede netavisen, fortæl om avisen og inviter venner og arbejdskammerater på facebook. Og hjælp os kæmpe gerne med et økonomisk bidrag. Vi er taknemmelige for ethvert beløb.
Skriv: kpnet
Mobilpay 89496
Bankkonto 1551-4739142563

DEBATINDLÆG APK’s 9. KONGRES

APK inviterer til kongresdebat 2021
APK afholder hvert 3. år sin ordinære kongres. Her behandles de seneste 3 års erfaringer, og lægges mål og planer for den kommende kongresperiode. Hvad skal i fokus i kampen for et socialistisk Danmark? Hvordan samles en kæmpende bevægelse? Hvordan kan utilfredshed og vrede udvikles frem til et opgør og brud med kapitalismen?

Hvordan kan vi skabe en større politisk bevidsthed omkring kapitalismens krise?
“Der er ingen tvivl om, at det kapitalistiske system er i en generel og akut krise. Det er på en og samme tid både en økonomisk, en politisk og en social krise.  Der ovenikøbet bliver voldsomt uddybet af pandemien og med en sundhedskrise oveni. Konsekvenserne ses, høres og mærkes hver dag. Der er imidlertid langt mere usikkerhed og tvivl om, hvorfor de borgerlige kriseløsninger ikke duer, og hvorfor det er nødvendigt med et opgør og brud med kapitalismen for at skabe en reelle og langtidssikrede løsning”.
Af Dorte Grenaa

Når fagtoppen sælger ud må vi afsløre deres forræderi og organisere os på tværs af fag
Lærerne oplevede i 2013 hvordan det kan foregå når statsmagten sætter sig for at føre åbenlys klassekamp. I en veltilrettelagt mediekampagne, planlagt så langt tilbage som i 2006, fik KL, der repræsenterer stat og kommuner i overenskomstsammenhæng med lærerne, tegnet et billede af lærerne som forkælede, luddovne snyltere der godt kunne arbejde langt mere end de gjorde.
Af Karna Larsen, folkeskolelærer

Om Oktoberrevolutionen – Artikler af V.I. Lenin og J.V. Stalin
Den 7. november 2020 er årsdagen for Oktoberrevolutionen – den mest
skelsættende begivenhed i det 20. århundrede. Den viste vejen til en ny fase i menneskesamfundets historie – til det socialistiske og kommunistiske samfund – mod et samfund uden udbytning og undertrykkelse.

APK – ARBEJDERPARTIETR KOMMUNISTERNE

Tillykke til Odense! – Farvel til privatisering af Fjernvarme Fyn!
For 2. gang med 9 års mellemrum har borgmestre i Odense – først Anker Boye og nu Rahbek Juul – måttet kaste håndklædet i ringen i deres kamp for og forsøg på salg og privatisering af Fjernvarme Fyn. Den folkelige modstand blandt odenseanerne var for stor og lod sig ikke rokke af demagogien om, at salget skulle ske af hensyn til velfærden.
Udtalelse ved Arbejderpartiet Kommunisterne, APK-Fyn

Klassekamp under den globale krise – Find artikler i det nye nummer af Enhed og Kamp
APK’s politiske og teoretiske magasin er udkommet med årets fjerde nummer. Et hovedtema lige nu, og som også går gennem dette nr., er den globale økonomiske, politiske, sociale krise. Covid19 pandemien har accelereret krisen og skabt en sundhedskrise oveni. Kapitalismen har ingen reelle kriseløsninger eller alternativer. Hvordan vendes frustration og vrede til organisering og kamp? Hvordan rejser vi en større politisk bevidsthed om kapitalismens krise? Det er nogle af de spørgsmål som rejses.

Fagbevægelsens top svigter – hvad gør vi?
Dette var emnet som blev diskuteret på APKs og Oktober Bogbutiks offentlige møde d. 12. november. Thomas Boldt, lokofører og medstifter af Jernbanearbejdernes Landsklub og Karna Larsen, folkeskolelærer lagde op til debat.

Spændende diskussioner i ML-gruppen – og uddeling af løbesedler
Revolution jah! Sagde en ung fyr, da han læste overskriften på vores løbeseddel: For en revolutionær vej ud af krisen. Det var en af APK’s ML-grupper der var på gaden i København.
– Skriv til os, hvis du vil være med i diskussioner eller aktiviteter!
Af Lisbet Bonde, APK København

Nedlukning af Nordjylland: Der må stilles krav til regeringen og staten
Med få dages varsel har regeringen lukket Nordjylland ned pga. Coronasmitte. En række ekstraordinære restriktioner er trådt i kraft. Regeringen og sundhedsmyndighederne har længe kendt den særlige smittefare fra minkene, der har ramt mennesker. Alligevel laver de en nedlukning, der ikke sikrer beskyttelse af alle dem, der forsat skal gå på arbejde indenfor kommunegrænserne.
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Om Oktoberrevolutionen – Artikler af V.I. Lenin og J.V. Stalin
Den 7. november 2020 er årsdagen for Oktoberrevolutionen – den mest
skelsættende begivenhed i det 20. århundrede. Den viste vejen til en ny fase i menneskesamfundets historie – til det socialistiske og kommunistiske samfund – mod et samfund uden udbytning og undertrykkelse.

Fagbevægelsen svigter – hvad gør vi!
Offentligt fyraftensmøde torsdag den 12.11. Vær med digitalt eller mød op i Oktober Bogbutik

Novemberkonference 2020
Invitation til digital/fysisk politisk debat.
Lørdag den 7.november kl. 11-14 afholder APK og Oktober Bogbutikker en spændende konference under overskriften: En revolutionær vej ud af krisen.

KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Forslag til ny epidemilov – et redskab til at indføre politistaten
Høringsfristen for regeringens forslag til ny epidemilov udløber i dag og regeringen bliver mødt af en omfattende modstand mod loven, der giver ministre magt til egenhændigt at udpege en sygdom som samfundskritisk og dermed indføre en række tvangsforanstaltninger. Trækker man sygdom ud af ligningen står politistaten tilbage. Modstanden må ubetinget føre til at forslaget trækkes og at epidemiloven ikke afløses af en ny totalitær lov, når solnedgangsklausulen d. 1. marts ophæver den midlertidige lov.

Fra et nedskåret sygehus under corona-pres: ”Vi er ved at være slidt op”
Coronaen har lagt et kæmpe ekstra pres på personalet på Aarhus Universitethospital Skejby, som på alle andre der er i front i et sundhedsvæsenet. Sundhedsområdet har været udsat for nedskæringer i årevis og trykprøves nu af epidemien. – Vi er ved at være slidt op, udtaler tillidsrepræsentant

Regeringen lader arbejdsgiverne blæse på Corona-smitten i Nordjylland
Regeringen og dens støttepartier på Christiansborg er mest optaget af, om de kan nøjes med at kaste den socialdemokratiske fødevareminister Mogens Jensen for fødderne af blå blok. Og dermed redde deres eget skind. Imens forsætter den virkelige skandale omkring manglende beskyttelse af arbejderne. Trods nedlukning sendes nordjyske bygningsarbejdere rundt i landet.

Hjælpepakker og værnemidler – regeringens, kapitalismens store svigt
Regeringen har vist handlekraft når det kommer til at redde de store virksomheder og deres superprofitter. Når det kommer til arbejdsforholdene for sosu’er, sygeplejersker, lærere, tilrejsende arbejdere er det en helt anden sag.
Af Lisbet Bonde, APK

Vi stemte NEJ
Den nyligt overståede afstemning om overenskomsterne endte med et stort ja. Men vi malersvende stemte klart NEJ.
Udtalelse fra Malernes fagforening Storkøbenhavn generalforsamling den 4. november 2020.

Der er ikke brug for mere forskning, men for flere voksne
Forhandlingerne i Folketinget om minimumsnormeringer er inde i den sidste fase. Hvad vil minimumsnormeringer betyde i praksis, hvilke krav skal være opfyldt – er et af de centrale spørgsmål. Samtidig har et flertal i Folketinget for nylig indgået en aftale om flere penge til pædagogisk forskning. Men det er ikke viden der mangler. Det står allerede lysende klart, at børnene har brug for flere voksne, for bedre normeringer.

Arnes pension betales af nedskæringer i kommunerne
Pengene til at betale Mette Frederiksens prestige-valg-projekt om lidt tidligere pension til nogle få, skal for en tredjedels vedkommende betales af nedskæringer på jobcentrene. Og de skal vel at mærke ikke ikke findes ved at bruge mindre krudt på kontrol af de arbejdsløse – indtil videre er det kun besluttet, at der skal skæres ned på beløbet til beskæftigelsesindsatsen i kommunerne.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Blå farverevolution i USA
Med Joe Biden som ny præsident efter Donald Trump vender USA tilbage fra vulgære imperialistiske trusler til en mere ’civiliseret’ imperialistisk opførsel. Forskellen kan mærkes i retorikken, langt mindre i politikken.
Af Revolusjon, Norge

Joe Biden kommende præsident – i et stærkt polariseret USA – med militær i gaderne
Efter et absurd og udemokratisk amerikansk valgshow i landet der betegner sig selv som verdensmester i demokrati er valget nu afgjort med Joe Biden som ny præsident i USA. Trump blev sat af med en rekordhøj stemmedeltagelse. Der blev mobiliseret MOD Trump, ikke FOR Biden, der i bund og grund vil fortsætte med at sikre de amerikanske monopoler frem for befolkningens ret til et ordentligt liv. Det er endnu uklart om Trump vil acceptere valgnederlaget.

Amerikansk valgkamp i krampetrækninger
Det amerikanske præsidentvalg har nu rullet over skærmen i nærmest døgndrift. Grotesk, absurd langt ude er nok noget af den følelse de fleste sidder med lige nu. For skønt er det mildt sagt ikke at se på, hvordan det borgerlige demokrati udfolder sig for åben skærm. Det vi ser – det ligner begyndelsen på enden for USA som verdens stærkeste imperialistiske supermagt, der er i krise. En betændt byld, der er gået hul på. Og hvor den materie, der strømmer ud stinker.

Tyskland: Der kæmpes på trods af corona – modstand og strejker overalt!
Tyskland er præget af de arbejdendes modstand, især omkring automobilindustrien og dens rationaliseringsplaner og senest også fra de offentlige ansatte. Corona-krisen er med til at skærpe modsætningerne. 2000 ansatte hos Daimler-Werk Esslingen-Mettingen gik fornylig på gaden med blokader i protest mod koncernens plan om fyringer.
Artikel fra den tyske netavis: Arbeit Zukunft

Kampen mod krisen og pandemien er et klassespørgsmål
Det er ingen ”ukendt fjende”, vi har at gøre med. Coronavirus skelner ganske vist ikke mellem klasser. Men under det internationale borgerskabs og finanskapitalens herredømme er omfanget af pandemien såvel som politikken mod pandemien og smittespredningen i højeste grad et klassespørgsmål.
Udtalelse fra de europæiske organisationer og partier i CIPOML

Oktober Radio: Minkaflivning og lovbrud
Fødevareminister Mogens Jensen blev sidste uge afsløret i lovbrud. Han og regeringen havde simpelthen ikke lovhjemmel, da de krævede alle mink i hele landet aflivet, og ikke kun smittede besætninger. Det handler første del af podcasten om. Sidst i udsendelsen omtaler vi en ny podcast serie på Danmarks Radio af Jesper Tynell, om udbytteskat skandalen.

Boganbefaling: En rabarberdreng vokser op
Jeg kan varmt anbefale de to bøger af Christian Christensen: “En rabarberdreng vokser op” og “Bondeknold og rabarberdreng”. Klassebevidstheden står tindrende klar og retfærdighedssansen er veludviklet samtidig med, at CC er en handlingens mand (dreng), så vi oplever mange uretfærdigheder og hans kampe mod dem

 

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne