Kommunistisk Politik Digital 25 – 2019 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 25 – 2019

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

 Uge 49-50, 2019

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Se også udvalgte artikler fra uge 49-50 opsat til print

Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK
Briterne gjorde valget til folkeafstemning nr. 2 – og det blev et kæmpe Nej til EU
Den britiske arbejderklasse og befolkning fastholdt nej’et til EU, trods formidabelt pres og stemte for at komme ud af monopolernes EU stat. De gjorde valget til en folkeafstemning nr. 2, som de vandt. Valget er en stor sejr for den britiske arbejderklasse – at tale magten sådan imod, at tale medier og overklasse sådan imod, det er stærkt.

EU-modstandens aktuelle opgaver og Folkebevægelsen mod EU
Folkebevægelsen mod EU har snart været på banen i 50 år, og holder fanen højt som en klar modstandsbevægelse, der vil have Danmark ud af EU. I årene der er gået, er det parlamentariske billede til gengæld flyttet til en omfavnelse af Unionen, alle partier i Folketinget vil bevare EU-medlemskabet. Folkebevægelsen er derfor så vigtig som nogensinde.
Af Lisbet Bonde og Franz Krejbjerg

Udtalelse fra Arbejderpartiet Kommunisterne, APK
Finanslov 2020 viser ikke en ny retning – den må opbygges nedefra

Socialdemokratiet og dets 4 støttepartier, de Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet fik landet deres første finanslov for 2020 under megen selvros og mediedrama om et nyt håb og en ny retning for Danmark. De to sidste ting er imidlertid selv for en dygtig spindoktor svære at sælge som realiteter, ikke mindst efterhånden som sløret løftes for de nøgne kendsgerninger.

Erhvervsuddannelse saboteres
LØBESEDDEL TIL ERHVERVSSKOLERNE
Fra APK, Arbejderpartiet Kommunisterne
Det er ikke bare hul i hovedet, at der igen skal spares på erhvervsskolerne. At mulighederne for at få en faglig uddannelse forringes. Der skal skæres på skolepraktik, bonus til erhvervsskolerne for at indgå praktikpladser, praktikcentre, skolehjem og mindre tilskud til de københavnske erhvervsskoler.


Støt de røde 1. maj arrangementer! Støt 1. maj fonden!

APK lancerer en fond, der skal sikre at der også i fremtiden vil være penge til at gennemføre de politisk vigtige 1. maj arrangementer i København, Odense og Århus – “Rød 1. maj” og “1. maj på Den Røde Plads”.

Generalstrejker i Frankrig i protest mod pensionsnedskæringer – Hos os forsøger regeringen at holde pensionen ude af OK-kampen
Spørgsmålet om pension er brandvarmt. Er det kun de velhavende der skal have ret til et otium, og skal pensionsalderen være tårnhøj for alle andre, og folkepensionen lav? Det mener regeringen og EU. Diskussionen om regeringens elendige udspil til differentieret pension, hvor ganske få udvalgte får mulighed for at gå på pension 3 år før andre kunne kaste benzin på OK20-bålet og arbejdstidsspørgsmålet og afsløre regeringens arbejderfjendske politik. Derfor har Mette Frederiksen gemt forslaget væk til efter OK-forhandlingerne.

Overenskomst 2020: Mere i løn og en 30 timers arbejdsuge
De første forhandlinger på det private arbejdsmarked om overenskomsten 2020 er så småt ved at komme i gang, og der er masser at kæmpe for. Direktørerne har haft gyldne år, mens arbejdspresset og uligheden er vokset. Kravene fra arbejdspladserne er mere i løn, både til ufaglærte og faglærte brancher og der skal gøres op med de store lønforskelle der er på arbejdsmarkedet. Og fra de mest bevidste arbejdere lyder kravet om en 30 timers arbejdsuge.

Forsvarsforbehold med forbehold
Regeringen fortæller os nu helt åbenlyst, at de ikke respekterer forsvarsforbeholdet. De er klar over at de ikke kan få et ja til at få det afskaffet ved en folkeafstemning, og i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet siger de nu direkte, at de “tager forsvarsforbeholdet med forbehold” og vil støtte den militære oprustning i Europa gennem både NATO og EU alt det de kan. En praksis de og den tidligere VLAK-regering i flere år har fulgt, men ført nu erklærer det så åbent.

Klimalov og grøn fond – politik på kapitalens betingelser
Stort set alle partier fra DF til Enhedslisten samt alle kapitalens lobbyorganisationers lader til at være rørende enige om retningen for det der angiveligt skal løse klimaproblemerne og sænke det danske CO2-udslip med 70 % frem mod 2030. De bakker op om den kommende klimalov og regeringens andre tiltag, som 25 mia kr til en grøn investeringsfond. Trods de formelle målsætninger om CO2-reduktion er det stadig kapitalens interesser der styrer politikken, og helt andre hensyn end at løse klimakrisen er på spil. Tværtimod synes frygten for et truende klimakollaps at blive groft udnyttet – på flere planer. Det bliver en kæmpe opgave for klimabevægelsen og andre at kræve handling, der reelt omlægger energiproduktion, industri og landbrug og lader forurenerne selv betale.

Efter Finanslov 2020 – KAMPEN FOR MINIMUMSNORMERINGER FORTSÆTTER
Der skal være voksne nok til at tage vare på børnenes trivsel. Der skal afsættes midler lige nu. Dette er kravet og det står ikke til diskussion eller forhandling. Kampen fortsætter.
Udtalelse fra KVINDER i KAMP

Grønland i centrum for NATOs krigsforberedelser
På det netop afholdte NATO-topmøde d. 3.-4. december var Arktis højt på NATO’s dagsorden. USA’s præsident Trump tog tråden op fra sommerens forsøg på at købe Grønland. Med den ’rette’ tilgang har Trump fået hvad han ønsker fra Mette Frederiksen. Snart også et løfte om 17 milliarder ekstra om året til NATO’s krige.
Den oprindelige artikel har været bragt i Håndslag, tidsskrift mod fascisme og krig

Finanslov sikrer ikke indsatsen mod social dumpning
Finanslov 2020 lover at gøre en historisk indsats mod social dumpning og brug af illegal arbejdskraft. Hvis man skal tro fagtoppen og partilederne bag finanslovsforliget. Men det rækker som en skrædder i helvede til den nødvendige indsats.

Stilladsarbejdere i kamp mod løndumping: Når uret bliver ret – bliver modstand til pligt
En svøbe af kriminelle hærger vores byer, og nej det handler ikke om de sociale tilfælde som Folketinget og borgerlige medier bruger deres tid på at udskamme, men om hovedrige medlemmer af samfundets elite, der systematisk smadrer arbejdsforhold og gør byggepladserne usikre, og har ansatte tæskehold til at banke fagligt aktive.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Valg i Storbritannien: Kæmpe sejr for Brexit
Ved torsdagens valg i Storbritannien vandt Boris Johnsons Konservative absolut flertal i kampen om de 650 pladser i parlamentet. Spørgsmålet om Brexit blev det altoverskyggende valgtema, og der var ingen tvivl om ønsket om at komme ud af EU og få Brexit gennemført er en dagsorden der har kæmpe opbakning og har sat andre politiske spørgsmål til side.

Folket i Bolivia kæmper mod fascismen – af CIPOML
Statskuppet i Bolivia som højrefløjen, politiet og militæret gennemførte, var fremmet af USA-imperialismen og støttet af OAS og de reaktionære regeringer i Latin-Amerika. Derimod blev det afvist af arbejderne, bønderne, ungdommen, de revolutionære, venstrefløjen, og de demokratiske kræfter i landet, i regionen og i verden.
Udtalelse fra Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML

FRA KULTURFRONTEN

Kristian Dalgaards “Næste skridt”: Digte der emmer af solidaritet, kamp, kærlighed, erotik og tro på fremtiden
”Næste skridt” er titlen på Kristian Dalgaards nye digtsamling, som netop er udkommet på Oktober Forlag. Digtene spænder vidt. Vi bliver taget med på en rejse, hvor forfatteren giver os billeder af sine følelser og meget klare, proletariske holdninger, holdninger der i lange perioder har været en mangelvare i dansk poesi.
Kristian Dalgaard: Næste skridt. Digte. Oktober Forlag
Anmeldt af Karsten Jonassen

OKTOBER RADIO

Oktober Radio: 40 år med store forandringer i dansk industriproduktion
I denne uges udsendelse tager vi et kig tilbage på et langt arbejdsliv, der sluttede i denne uge da Bent gik på pension efter mere end 40 år på Danfoss i Viby. Danfoss er i dag en kæmpe multinational koncern med mange og meget forskelligartede produkter, men Viby fabrikken har igennem sin levetid været fokuseret på ventiler.

Oktober Radio: Varm luft og klimalov
I denne uge er der virkelig sket meget på den politiske scene, og vi prøver at nå rundt om både svindelsager i forsvaret, en ny Klimalov og Finanslov, og Natos 70 årsdag, og Julian Assange, stifteren af Wikileak.

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne