Valg i Storbritannien: Kæmpe sejr for Brexit

Ved torsdagens valg i Storbritannien vandt Boris Johnsons Konservative absolut flertal i kampen om de 650 pladser i parlamentet. Spørgsmålet om Brexit blev det altoverskyggende valgtema, og der var ingen tvivl om ønsket om at komme ud af EU og få Brexit gennemført er en dagsorden der har kæmpe opbakning og har sat andre politiske spørgsmål til side.

For snart tre et halvt år siden, Sankt Hans 2016, vandt Nej til EU-siden i UK en kæmpe sejr. Det er evigheder siden nu, og i mellemtiden er beslutningen om at komme ud, blevet udskudt flere gange og ikke mindst saboteret af EU.

Brexit er den altafgørende årsag til Boris Johnsons sejr og Labours nederlag. I ord har Jeremy Corbyn agiteret for opgør med privatisering, nedskæringer og alt det EU står for, mens hans parti i praksis ønsker at fastholde medlemskabet. På samme måde som vi ser det hos den europæiske rød-grønne venstrefløj som Enhedslisten er en del af har Labour for at holde døren til EU åben foregøglet, at EU vil tillade at arbejdernes krav bliver gennemført i Storbritannien. Det er en kæmpe illusion.

I stedet for at bygge på mobiliseringen for selvstændighed i arbejderklassen, i kampen mod storkapitalens interesser og det europæiske supermagtsprojekt, er man løbet efter de relativt veludannede og privilegerede dele af storbyens ungdom og efter valget at kunne omgøre Brexit.

Pga ønsket om at få Brexit gjort til virkelighed stemte en stor del af arbejderklassen på det konservative parti, på trods af partiets på mange områder stærkt arbejderfjendske politik. Er klassekampen så nedlagt af den grund?

“Selvfølgelig ikke”, udtaler APKs formand Jonas Ørting. “Også Boris Johnson har måtte give løfter om bevarelsen af et offentligt sundhedsvæsen, ligesom det offentliges tilbagetagning af de privatiserede jernbanerne er et krav der er blevet kæmpet for i årevis. De kampe vil fortsætte og kun få bedre betingelser, når briterne er ude af EU’s spændetrøje. Og her efter valget vil der også blive kæmpet om indholdet i Brexit-aftalen, hvor detaljerne skal forhandles på plads efter selve udmeldelsen. At få et Brexit, hvor man ikke er underlagt EU’s regler og love vil være et bredt krav”.

Torsdagens valg ikke kun en sejr for det britiske folk, men også en kæmpe sejr for alle EU-modstandere, og giver EU-modstanden fornyet håb og styrke.

Se også

EU-modstandens aktuelle opgaver og Folkebevægelsen mod EU
KPnet 7. december 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne